‘Fırat’ın doğusundaki yönetimi de ABD ile belirleyeceğiz’

‘Fırat’ın doğusundaki yönetimi de ABD ile belirleyeceğiz’
Mınbiç yol haritasının ayrıntılarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fırat’ın doğusundaki yönetimi de ABD ile birlikte belirleyeceklerini iddia etti.

Anadolu Ajansı Editör Masası'nda soruları cevaplandıran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Mınbiç konusunda yol haritasının uygulama safhasında olduğunu ve şehrin içine girme zamanının geldiğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, "ABD ile aramızdaki uzun zamandır en büyük sorun olan YPG konusunda bir yol haritası belirledik ve şimdi bunu uygulama safhasındayız. Hazırlık safhasına da bir takım adımlar atıldı. Şimdi ise ortak devriye ve şehrin içine girme zamanı. Bu süreçte de YPG buradan çekilecek ve bunların silahları alınacak" dedi.

"FIRAT'IN DOĞUSUNA DA GİRECEĞİZ"

Mınbiç sonrasına ilişkin de ABD ile mutabık kaldıklarını belirten Çavuşoğlu, Fırat’ın doğusundaki yönetimin ABD ile belirleneceğini iddia etti:

"Mınbiç tamamlandıktan sonra diğer bölgelere geçilecek diye yol haritamızda net bir mutabakat var. Bunların silahları alınacak. Burayı kimin yöneteceğine ABD ile birlikte karar vereceğiz. Türkiye'deki Suriyelilerin de buraya dönmesi için elimizden geleni yapacağız. Sonra Fırat'ın doğusundan da PKK'lılar çekilecek. Yol haritası konusunda Kobani'deki Kürtlerin endişe etmesine gerek yok. Çünkü YPG bunlara zulmediyor. Kobani'de de bakacağız nüfus yapısı ağırlıklı olarak Kürt'se yönetimi de öyle olacak. Ama YPG/PKK değil."

"ABD'NİN İRAN TUTUMUNU DOĞRU BULMUYORUZ"

Çavuşoğlu Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada ABD’nin İran’a yönelik tutumunu da değerlendirdi:

"ABD'nin İran konusundaki adımlarını doğru bulmuyoruz. Yeni yönetim anlaşmadan çekiliyorum dedi. Ancak AB ülkeleri ve İran bunu devam ettirmek istiyor. Ancak ABD ilave yaptırımlar koyuyor. Ben aldım bu kararı, diğer ülkeler de uymak zorundadır. Öyle bir şey yok. Artık bu iş böyle yürümez. S-400 alıyorsun, yaptırım uygularım diyor. Uygularsan karşılığını görürsün. Böyle bir ilişki istiyorsan o senin tercihin. İran gibi bir ülkenin köşeye sıkıştırılması doğru değil. İsrail'in talebiyle İran için alınan bu kararları doğru bilmiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu net bir şekilde söyledi. Bölgemizde biz tırmanma ve gerilim istemiyoruz. Şu anda ABD'nin aldığını kararlara sadece biz değil, AB üyesi ülkeler de karşı çıkıyor. Şirketler bundan tedirgin olabilir. Ama AB üyesi ülkeler ve AB bir kurum olarak ABD'nin bu kararlarına karşı. Bunu net bir şekilde söylüyorlar." (HABER MERKEZİ)

 

Öne Çıkanlar