Fitch, altı ayda 33 ülkenin notunu düşürerek rekor kırdı

Fitch, altı ayda 33 ülkenin notunu düşürerek rekor kırdı
Covid-19 ekonomileri sarsınca, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de arka arkaya ülkelerin notunu kırdı. Fitch, Türkiye'nin kredi notuna ise dokunmadı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 2020 yılının ilk altı ayında 33 ülkenin notunu indirerek tarihi bir rekora imza attı. Kuruluş daha önce bir senede bile bu kadar indirime gitmemişti. Bu rekorda coronavirus pandemisinin ekonomileri sarması etkili oldu. Fitch, bu yıl Türkiye'nin notuna ise dokunmadı.

Dünya genelinde bütün ülkeler coronavirus pandemisinin hem sağlık hem de ekonomik boyutuyla mücadele ederken, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de boş durmadı. Kredi notu verirken zaman zaman tutunduğu katı tavırla Türkiye'de 'sıfırcı hoca' olarak anılan Fitch, yılın ilk altı ayında 33 ülkenin kredi notunda indirime gitti.

haberturk.com sitesinde yer alan habere göre, daha önce Fitch tarihinde, değil altı ayda, bir yılda bile toplam 33 not indirimine gitmemişti. Bu indirim sayısı bir rekor oldu.

Bunun yanında Fitch, 40 ülkenin not görünümünü de 'negatife' çevirdi. Bir ülkenin not görünümünün negatif olması, notunun sonraki değerlendirmelerde düşürülebileceği anlamına geliyor.

Konuyla ilgili CNBC'ye açıklamalarda bulunan Fitch ülke kredi notları global Başkanı James McCormack, "Hükümetler ekonomilerini coronaviruse karşı korumak için daha fazla para harcamaya başladı. Bu Fitch olarak değerlendirdiğimiz 119 ülkenin tamamının mali poziyonlarında bozulmaya yol açacak" dedi.

McCormack, bu bozulmanın borçları yükseltip bütçe açıklarının artmasına yol açacağını sözlerine ekledi.

Fitch'in bu yıl notunu düşürdüğü ülkeler arasında Türkiye bulunmuyor. Kuruluş en son geçtiğimiz yıl temmuz ayında Türkiye'nin kredi notunu 'BB'den 'BB-' seviyesine indirmişti. Bu seviye yatırım yapılabilir seviyenin üç kademe altında bulunuyor.

Öne Çıkanlar