Ford Otosan, Toyota ve Honda'nın ardından Mercedes de üretime ara veriyor

Ford Otosan, Toyota ve Honda'nın ardından Mercedes de üretime ara veriyor
Ford Otosan, Toyota ve Honda ile birlikte Mercedes, Türkiye'deki iki fabrikasında üretimi askıya alacak. TOFAŞ ise '1,5 metre sosyal mesafe' kuralı uygulayacak.

ARTI GERÇEK - Türkiye'de şu ana kadar dört ölümün gerçekleştiği koronavirüs salgınına karşı şirketlerin ve üreticilerin önlemleri giderek artıyor. Otomotiv sektöründe Ford Otosan, Toyota ve Honda’nın ardından Mercedes de Hoşdere ve Aksaray fabrikalarında üretimi askıya alacağını açıkladı. TOFAŞ ise Bursa’daki fabrikasında "1,5 metre sosyal mesafe" kuralı uygulayacak.

Mercedes Benz Türk, Hoşdere otobüs fabrikasında 23 Mart’ta üretime iki hafta ara verecek. Aksaray Komyon fabrikasında ise iki haftalık üretim molası 28 mart’ta başlayacak.

Şirket tarafından yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Mercedes-Benz Türk olarak, yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını ile ilgili çalışanlarımızın ve toplumumuzun sağlığına yönelik tedbirler ile uluslararası tedarik zincirindeki lojistik aksamalar kapsamında, üretim faaliyetlerimize Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda 23 Mart - 5 Nisan ve Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 28 Mart - 10 Nisan 2020 tarihleri arasında 2 haftalığına ara verme kararı aldık. Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüsün yayılmaması yönündeki tavsiyeleri doğrultusunda; hem çalışanlarımızın iş güvenliğini sağlama hem de halk sağlığını koruma sorumluluklarımız kapsamında bu tedbir kararını zaruri olarak aldığımızı bildirmek isteriz. Mercedes-Benz Türk Yönetimi, gelişmeleri yakından takip etmektedir ve gerekli olması durumunda ek önlemler ivedilikle alınacaktır."

TOFAŞ ise koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında 23 Mart tarihinden itibaren, üretim hatlarında 1,5 metre sosyal mesafe kuralını uygulayarak, üretim hızını düşürme kararı aldı.

İLK AÇIKLAMA FORD OTOSAN'DAN GELMİŞTİ

Koronavirüs salgını tedbirler kapsamında ilk olarak Ford Otosan yetkilileri, hafta başında KAP'a yaptıkları açıklamada yurt dışındaki üretim tesislerinde oluşan kesintiler nedeniyle üretim takvimlerinde değişiklik yapmak zorunda kaldıklarını ve bu kapsamda 30.03.2020 – 04.04.2020 tarihleri arasında Kocaeli Gölcük fabrikasında üretime ara verileceğini duyurmuştu.

Ardından önceki gün Toyota, Sakarya’da bulunan fabrikasında üretim faaliyetinin 21 Mart-5 Nisan tarihleri arasında durduracağını açıklamıştı.

Honda da dün Kocaeli Şekerpınar fabrikasındai üretimi 23 Mart 2020'den itibaren askıya alacağını açıkladı. Japon otomotiv devi Honda, Türkiye’de üretimine geçici bir süre ara veren Ford Otosan ve Toyota gibi 23 Mart – 6 Nisan tarihleri arasında üretimini geçici olarak durdurma kararı aldı.

RENAULT'NUN BURSA FABRİKASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPILMADI

Öte yandan, Almanya'daki vakası sayısındaki hızlı artış nedeniyle otomotiv devi BMW, üretimini dört hafta süreyle durdurduğunu açıkladı. Firmanın Avrupa'daki üretim tesislerinin yanı sıra Güney Afrika'da bulunan üretim tesislerini de geçici süreyle durduracağı açıklandı.

İtalyan otomotiv şirketi Fiat da üretimine ara vereceğini açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada üretim İtalya, Sırbistan ve Polonya'daki fabrikalarda 27 Mart’a kadar ara verilecek.

Fransız Renault ve Peugeot da fabrikalarını kapatan şirketler arasında. Renault, Avrupa’daki 12 fabrikasında üretimi belirsiz bir tarihe kadar durdurdu. Renault’nun kararından 18 bin çalışan etkileniyor. Renault’nun Avrupa’da Slovenya ve Romanya’da da fabrikaları bulunuyor. Bursa’daki Renault fabrikası ile ilgili ise bir açıklama yapılmadı.

Peugeot’nun da üreticisi Fransız PSA da, Avrupa’daki bir düzineden fazla fabrikasında üretimi bir hafta için ara verdi.

Alman şirketi Volkswagen de fabrikalarında üretimi iki haftalığına durdurdu. Almanya’daki fabrikaların yanı sıra Seat otomobillerin üretildiği İspanya’daki ve Skoda üretiminin yapıldığı Slovakya’da da üretime ara verildi.  Volkswagen’den yapılan açıklamada, "Çalışanlar ve ailelerinin sağlığını ve güvenliğini sağlamak şu anda en önemli önceliğimiz. Ana amacımız koronavirüsün yayılmasını mümkün olduğu ölçüde yavaşlatmak" denildi.

Bir başka Fransız devi, lastik üreticisi Michelin de İtalya, İspanya ve Fransa’daki fabrikaları en az bir hafta için kapattığını duyurdu.

Çek Cumhuriyeti’nde yer alan Hyundai fabrikasında ise 14 gün boyunca üretime ara verildi.

Bir diğer otomotiv devi Ford ise, Valencia fabrikasındaki üretimini bir hafta boyunca durduracağını belirtti. Ford’un ABD dışındaki en büyük tesislerinden biri olan Valencia’da 7 binden fazla çalışan bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar