Fransa'da Castex istifa etti; 30 yıl sonra bir kadın başbakan oldu

Fransa'da Castex istifa etti; 30 yıl sonra bir kadın başbakan oldu
Fransa Başbakanı Jean Castex, görevi bıraktı, yerine Çalışma Bakanı Elisabeth Borne Fransa'nın yeni başbakanı olarak atandı. Böylece Fransa'da 30 yıl sonra bir kadın başbakan oldu.

Fransa Başbakanı Jean Castex, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a sundu. İstifasının ardından Çalışma Bakanı Elisabeth Borne Fransa'nın yeni başbakanı olarak atandı

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Castex'in kendisinin ve hükümetinin istifasını Macron'a sunduğu, istifasının kabul edildiği belirtildi.

3 Temmuz 2020'de başbakanlık görevine gelen Castex'in yerine Çalışma Bakanı Elisabeth Borne Fransa’nın başbakanı oldu.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, François Mitterand’an 30 yıl sonra Fransa’nın ikinci kadın başbakanını atadı.

Elysee Sarayı yaptığı kısa açıklama ile yeni başbakanı duyurdu.

Başbakan Jean Castex’in istifası resmi olarak açıklandıktan sonra Çalışma Bakanlığı’ndan ayrılan Elisabeth Borne, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile başbaşa bir görüşme yapmak için Elysee Sarayı’na geldi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından atanan yeni Başbakan Elisabeth Borne’nun eski Başbakan Jean Castex ile devir teslim işlemini tamamladıktan sonra yeni hükümeti kuracak.

François Mitterand döneminde, 15 Mayıs 1991 tarihinde Fransa’nın ilk kadın başbakanı Edith Cresson’dan bu yana ilk kez bir kadının başbakan olarak atanması, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kadın-erkek eşitliği konusunda verdiği sözleri yerine getirmeye başladığı şeklinde yorumlandı.

Öne Çıkanlar