Fransa: Çocuklara toplu test yapılacak, aşılamada seçilmişlere öncelik tanınmayacak

Fransa: Çocuklara toplu test yapılacak, aşılamada seçilmişlere öncelik tanınmayacak
Fransa Sağlık Bakanı Veran ayda 1 milyon öğrenciye test yapılacağını açıkladı. Veran, seçilmiş milletvekillerinin öncelikli aşı olma talebine 'sıranızı bekleyeceksiniz' yanıtını verdi.

Coronavirus pandemisinden en çok etkilenen ülkelerden Fransa'da, dün itibarıyla son 24 saatte 21 bin 228 yeni vaka ve 283 can kaybı açıklanmasıyla toplam vaka sayısı 2 milyon 851 bin 670'e, toplam ölüm 2 milyon 851 bin 670'e yükselirken, yeni önlemler açıklandı.
18.00-06.00 arası sokağa çıkma yasağı ülke çapında genişletilirken, toplu test ve aşılamayla ilgili yeni açıklamalar da yapıldı.

YÜKSEK RİSK GRUBU YAŞA BAKILMAKSIZIN ÖNCELİKLİ AŞILANACAK

Euronews'in haberine göre, kronik hastalıkları nedeniyle yüksek risk altında bulunan yaklaşık 6.4 milyon kişinin yaşlarına bakılmaksızın doktordan reçete almak kaydıyla pazartesiden itibaren toplu aşılamaya dahil edileceğini duyuran Sağlık Bakanı Olivier Veran, Britanya'yı kasıp kavuran ve yüzde 70 oranında daha bulaşıcı olan Coronavirus'ün mutasyon geçirmiş yeni varyantının Fransa'daki enfeksiyonlarının yüzde 1-1.5'unu oluşturduğunu belirtti.

OKUL ÇOCUKLARINA VE ÖĞRETMENLERE TOPLU TEST

Yeni varyantın öncekilere kıyasla çocuklarda daha kolay yayıldığını, bu nedenle okul çocuklarıyla öğretmenlere toplu test yapmayı planladıklarını söyleyen Veran, ayda 1 milyon öğrenciyle öğretmene test yapmak amacıyla protokol hazırladıklarını, mninimum 6 yaşından itibaren çocuklara test yapacaklarını aktardı.

Britanya'dan farklı olarak bu aşamada okulları kapatmayı planlamadıklarını, ama yeni varyantın ekfeksiyonlardaki oranının artması halinde bunu değerlendirebileceklerini sözlerine ekledi.

VERAN: ÖRNEK OLMAK SIRANIZI BEKLEMEK DEMEKTİR

Bazı ülkelerde devletin ve siyasetin önde gelenlerinin topluma örnek olmaları gibi nedenlerle aşılamada  öncelikli olup olmaması tartışması yapılırken, 13 Ocak'ta Fransa parlamentosunda Veran'a da seçilmiş milletvekillerinin örnek olması için öncelikli aşı olmasıyla ilgili soru yöneltildi.

Aşılama kampanyasında seçilmiş yetkililere öncelik verilmeyeceğini açıklayan Sağlık Bakanı, "Örnek olmak sıranızı beklemek demektir" vurgusunu yaptı.
Meslekten doktor olduğunu hatırlatan Veran, 'sağlık bakanı olmasına rağmen 50 yaşının altında olduğu için aşı olmayacağını ve sırasını bekleyeceğini' söyledi.
"50 yaşının altındaki sağlık çalışanlarına aşılama başladığında ben de olacağım" diyen Sağlık Bakanı, milletvekillerine 'sakin şekilde sıralarını bekleyerek halka örnek olmalarını' tavsiye etti.

Toplu aşılamada diğer Avrupa ülkelerinin gerisinde kalmakla eleştirilen Fransa'da Veran'ın açıklamasına göre şimdilik yaklaşık 300 bin kişi aşılandı. Bu sayı, Britanya'da 2 milyonu çoktan geçti.

 

Öne Çıkanlar