Fransa'da köleliği yasalaştıran siyasetçinin heykeline 'devlet negrofobisi' yazıldı

Fransa'da köleliği yasalaştıran siyasetçinin heykeline 'devlet negrofobisi' yazıldı
Yazıyı yazan kişinin gözaltına alındığı ve polise 'Colbert siyahların öldürülmesini ve tecavüz edilmesini savunuyordu. Yasak olan ırkçılıktır' dediği öğrenildi.

Fransa’nın başkenti Paris’te, Afrika'da köleliği yasalaştıran ve kölelerin haklarını kısıtlayan devlet bakanı Jean-Baptiste Colbert'in heykeline ‘devlet negrofobisi’ ifadesi yazıldı. Paris'teki Ulusal Meclisin önünde heykeli bulunan Jean-Baptiste Colbert, Fransa Kralı XIV. Louis döneminde devlet bakanlığı yapmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) siyah vatandaş George Floyd'un ölümünün ardından küresel çapta başlayan ırkçılık karşıtı eylemlerde, sömürgeci ve köle tacirlerini hatırlatan büstler ve heykeller göstericiler tarafından protesto edilerek ya yıkılıyor ya da bulundukları yerlerden kaldırılıyor. 

Fransız basınında yer alan haberlere göre meclisin önündeki Colbert'in heykeline de "devlet negrofobisi (siyah korkusu)" yazısının yazıldığı belirtildi. Yazıyı yazan kişinin gözaltına alındığı ve polise "Colbert siyahların öldürülmesini ve tecavüz edilmesini savunuyordu. Yasak olan ırkçılıktır" dediği öğrenildi.

Paris'te 13 Haziran'da düzenlenen gösteride eylemciler, Colbert'in heykelini hedef göstermişti. Ancak heykele herhangi bir saldırı gerçekleşmemişti.

ESKİ BAŞBAKAN, COLBERT’İN ADININ OLDUĞU YERLERİN İSİMLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ ÖNERMİŞTİ

Fransa'nın eski Başbakanı Jean-Marc Ayrault da Ulusal Meclis'te ve Ekonomi Bakanlığında Colbert adı verilen bir salonun ve bir binanın isminin değiştirilmesini önermişti. Ancak Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, bakanlıktaki Colbert isimli binanın adının değiştirilmesine yönelik öneriyi kabul etmediğini belirtmişti.

Fransa Kralı XIV. Louis döneminde devlet bakanlığı yapan Colbert, 1685'te Fransa'nın Afrika'daki kolonilerinde köleliği yasalaştıran ve siyah kölelerin haklarını kısıtlayan ve "Code Noir" (Kara Kod) olarak bilinen yasaları çıkarmıştı. (Euronews)

Öne Çıkanlar