Fransa’dan Ankara’ya Doğu Akdeniz’de savaş gemili mesaj

Fransa’dan Ankara’ya Doğu Akdeniz’de savaş gemili mesaj
Doğu Akdeniz’de 2020 yılında yaşanan kriz sırasında amiral gemisi Charles de Gaulle’ün bölgeye gönderen Fransa bu kez savaş gemisiyle bölgede güç gösterisi yaptı

Doğu Akdeniz’de 2020 yılında yaşanan kriz sırasında amiral gemisi Charles de Gaulle’ün bölgeye gönderen Fransa bu kez savaş gemisiyle bölgede güç gösterisi yaptı. Krizin ardından Yunanistan’la bir savunma paktı imzalayan ve Rafael savaş jetleri satan Paris, pazartesi günü yeni firkateyn Auvergne'yi Doğu Akdeniz'de gezerek askeri gücünü sergiledi ve gemi kaptanının Paris'in bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamaya verdiği önemi vurgulamaya çalıştı.

The Associated Press’in haberine göre, Yüzbaşı Paul Merveilleux de Vignaux, Auvergne'nin 150 kişilik mürettebatıyla birlikte, "uluslararası hukuka saygının ve özellikle seyrüsefer özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunu göstermek" amacıyla Ocak ayına kadar Doğu Akdeniz'de konuşlandırılacağını söyledi.

De Vignaux, Kıbrıs'ın Larnaka limanında gazetecilere verdiği demeçte, "Bu konuşlandırma, Fransa'nın Akdeniz'in bu bölümünü ne kadar önemli gördüğünü ve ülkenin bu stratejik bölgenin istikrarına katkıda bulunma istekliliğini vurguluyor" dedi.

Üç yıl önce hizmete giren Auvergne, gelişmiş sonar ekipmanına sahip ve denizaltı karşıtı savaşta uzmanlaşmış bir gemi. De Vignaux, Auvergne'nin bölgedeki Fransız deniz operasyonlarını desteklemenin anahtarı olarak adlandırdığı Kıbrıs'a 12’nci kez geldiğini söyledi.

De Vignaux, "Destek olmadan verimli ve sürdürülebilir deniz operasyonları olamaz ve Kıbrıs bunun en önemli parçası" dedi. Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle de Kıbrıs'a defalarca seferler yaptı.

Kıbrıs ve Fransa arasındaki ilişkiler son yıllarda daha da sıkılaşıyor. Kıbrıs ayrıca Fransız uçaklarının ada ülkesinin güneydoğu köşesindeki askeri hava üssünü kullanmasına izin veriyor ve Fransız gemilerinin şu anda bir yükseltmeden geçen güney deniz limanını kullanmasına izin veriyor.

Fransa ayrıca, Türkiye'ye Fransız enerji şirketi Total ve İtalyan ortağı Eni'nin Kıbrıs'ın güney kıyılarındaki sularda gelecek yıl açık deniz sondajına müdahale etmemesi için sinyaller göndermek için varlığını hissettirmek istiyor.

Türkiye, Kıbrıs'ı bir devlet olarak tanımıyor ve Kıbrıs hükümetinin münhasır ekonomik haklar talep ettiği sulara karşı çıkıyor. Ankara, bu suların büyük bir bölümünün ya kıta sahanlığıyla örtüştüğünü ya da Kıbrıslı Türklere ait olduğunu söylüyor.

Kıbrıs, 1974'te Türkiye'nin Yunanistan ile birlik yandaşları tarafından bir darbe sonrasında işgal etmesiyle bölünmüştü. Yalnızca Türkiye, adanın 35 binden fazla askerini elinde bulundurduğu kuzeydeki üçüncü bölgesinde 1983 Kıbrıs Türk bağımsızlık bildirgesini tanıyor.

Şubat 2018'de Türk savaş gemileri, Eni tarafından kiralanan bir sondaj gemisinin Kıbrıs'ın güneydoğusundaki sularda keşif sondajı yapmasını engelledi.

Siyasi analist Anna Koukkides-Procopiou, Fransız donanmasının varlığının Türkiye'ye açık bir sinyal olduğunu söyledi:

"Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu gücü bölgeye yansıtması gerekiyor, çünkü bu, Fransa'yı sadece Ortadoğu bölgesinde değil, aynı zamanda Afrika’da büyük bir güç olarak kurma veya yeniden kurma politikasının bir parçası. Doğu Akdeniz’de birinin içeri girip bu boşluğu doldurması gerekiyordu. Fransa şimdi bu gücün Türkiye olmadığından emin olmak istiyor."

Öne Çıkanlar