Fransa'da seçim ikinci tura kaldı

Fransa'da seçim ikinci tura kaldı
Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylar yeterli oya sahip olamadı. Seçim ikinci tura kaldı.

Fransa'da halk bugün Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katıldı. Yeterli oy çokluğuna ulaşamayan adaylar 24 Nisan'da tekrar yarışacak. Sandık çıkış a nketine göre; Emmanuel Macron yüzde 28,6 oy alırken, Marine Le-Pe'nin oy oranı ise yüzde 24,4'te kaldı.

Fransız solunun en güçlü adayı Jean-Luc Melanchon yüzde 20,2 ile üçüncü sırada yer aldı. Aşırı sağcı Eric Zemmour yüzde 6,4 oranında oy alırken, Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Grubu adayı Yannick Jadot ile merkez sağ adayı Valerie Pecresse yüzde 4,6 oranında oy aldı.

Resmi olmayan tahmini sonuçlara göre ilk iki sırada yer alan Emmanuel Macron ile Marine Le Pen, 24 Nisan’da yapılacak ikinci tur için yarışacak. 

Sosyalist Partisi adayı Anne Hidalgo, merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi adayı Valerie Pecresse, Komünist Partisi adayı Fabien Rousel ile Yeşiller Grubu adayı Yannick Jadot seçmenlerinden ikinci turda Emmanuel Macron lehine oy kullanmalarını salık verdi.

LE PEN'E OY VERMEYİN ÇAĞRISI

Birinci tur seçimlerinde 20,8 oranında oy alarak üçüncü çıkan Fransız solunun en güçlü adayı Jean-Luc Melenchon ise sadece Marine Le Pen’e tek bir oy bile verilmemesi yönünde çağrıda bulundu. Melenchon seçmenlerinden Macron’a oy vermeleri yönünde çağrıda bulunmadı.

Yeni Anti Kapitalist Partisi adayı Philippe Poutou’da Jean-Luc Melenchon gibi sadece Marine Le Pen’e oy verilmemesi yönünde çağrıda bulundu.

Seçim kampanyasının en popüler adaylarından biri olan aşırı sağcı Eric Zemmour ise seçmenlerinden ikinci turda Marine Le Pen lehine oy vermelerini istedi. 

Diğer üç aday Nicolas Dupont-Aignan, Jean Lassalle ve Nathalie Arthaud ise henüz bir açıklama yapmadı.

Covid-19 salgını ile Ukrayna savaşının ekonomi üzerindeki yıkıcı etkileri yüzünden yeniden gündeme gelen enflasyon, alım-gücü, istihdam, işsizlik, gelecek kaygısı, yabancı ve göçmen sorunu bu yılki seçimlerin ana konuları arasında yer aldı.

Fransa İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre; saat 12’de yüzde 25,48 olarak açıklanan katılım oranı saat 17’de yüzde 65’e çıkmıştı.

Resmi kaynakların açıklamasına göre, 2002'den bu yana katılımın en düşük olduğu seçim olduğu belirtildi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve pandemi sebebiyle sönük geçen seçim kampanyaları katılım oranında etkili olduğu düşünülüyor.

Fransa Postası'nda yer alan habere göre; 2017’deki seçimlerde saat 17’den önce seçmenlerin yüzde 69,42’si oy kullanırken, bugün açıklanan rakam 2002’den bu yana kaydedilen en düşük katılım oranı oldu. 2002’de saat 17’den önce seçmenlerin yüzde 58,45’i oy kullanmıştı.

Öte yandan kamuoyu yoklamaları araştırma şirketi Eleba, BFMTV ve Express için katılım oranı konusunda düzenlediği anket çalışmasının sonucunu açıkladı. Eleba şirketinin yaptığı ankete göre seçmenlerin yüzde 26,5 oranının sandığa gitmeyeceği tahmin ediliyor.

Öne Çıkanlar