Fransa: İran nükleer kapasitesini arttırıyor, 2015 anlaşmasına geri dönülmeli

Fransa: İran nükleer kapasitesini arttırıyor, 2015 anlaşmasına geri dönülmeli
Tahran ise Birleşmiş Milletler'e nükleer programı konusunda 'gereksiz detay' paylaşmaması çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves le Drian, İran'ın nükleer silah kapasitesini artırdığını ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından sonlandırılan 2015 Nükleer Anlaşmasına en kısa zamanda geri dönülmesi gerektiğini söyledi. Tahran ise Birleşmiş Milletler'den nükleer programı konusunda "gereksiz detay" paylaşmaması çağrısında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından İran, yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum elde etmek için çalışmalarına yeniden başladığını duyurmuştu. Tahran bu seviyeye en son 2015'teki anlaşma imzalanmadan önce ulaşmıştı.

‘İRAN NÜKLEER SİLAH KAPASİTESİNE ERİŞİMDE İLERLİYOR’

Journal du Dimanche gazetesine konuşan Le Drian, "Trump yönetimi İran üzerine kendi tabirleriyle maksimum baskı kampanyası başlattı. Bu strateji ise sonuç olarak sadece risk ve tehdit seviyesini arttırdı. Bunun durması lazım zira İran nükleer silah kapasitesine erişme sürecinde ilerliyor" dedi.

Tahran her ne kadar nükleer silah geliştirme amacı gütmediğini savunsa da, yaptırımların kaldırılması karşılığında uranyum zenginleştirme faaliyetlerini yavaşlatmayı kabul etmişti. ABD’nin seçilmiş Başkanı Joe Biden, İran'ın aynı şartları kabul etmesi durumunda anlaşmayı yeniden imzalayabileceğini söyledi.

Euronews’te yer alan habere göre bunun hem zor hem de yetersiz olacağı görüşündeki Le Drian ise "Silahlanma ve İran'ın bölgedeki komşularına yönelik istikrarsızlaştırma politikası konusunda zor kararlar alınması gerekecek" ifadelerini kullandı.

İRAN’DAN BM’YE: GEREKSİZ DETAYLARI PAYLAŞMAYIN

Öte yandan Tahran, pazar günü yaptığı açıklamayla Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki nükleer faaliyetler konusunda "gereksiz detaylar" paylaşmaması için çağrıda bulundu.

Açıklamada, "Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın uluslararası kamuoyunda yanlış anlaşılmalara sebebiyet verecek gereksiz detayları açıklamaktan kaçınması beklenmektedir" ifadelerine yer verildi.

Çağrı, Almanya, Fransa ve İngiltere tarafından yapılan ortak duyurudan bir gün sonra geldi. Üç ülke cumartesi günü İran'ın metal uranyum üretmek için çalışmalara başlamasından derin endişe duyduklarını belirtmişti.

Öne Çıkanlar