Fransız heyet 40 saat penceresiz yerde tutuldu

Fransız heyet 40 saat penceresiz yerde tutuldu
'Montluc direniş ve özgürlük' ödülünü Demirtaş’a vermek üzere Türkiye’ye gelen ve havaalanında bekletilen Fransız heyetin avukatları: Müvekkillerimiz 40 saat penceresiz yerde tutuldu.

Dün Fransa’dan Türkiye’ye gelen ve İstanbul Havalimanı’nda bekletilen Sylvie Jan ve Michel Laurent, Fransa’ya geri gönderildi. Fransa’ya geri gönderilen Jan ve Laurent’in avukatları Ayşe Acinikli ve Mahmut Erol konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada 10 Şubat 2019 tarihinde Fransa’nın en önemli edebiyat ödüllerinden biri olan "Montluc direniş ve özgürlük" ödülünün HDP'nin önceki dönem tutuklu Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’a verildiği belirtilerek, "Bunun üzerine ödülü veren Emmanuelle Colas yayınevi, müvekkillerimiz Sylvie Jan ve Michel Laurent’i ödülü Sayın Selahattin Demirtaş’ın eşi Sayın Başak Demirtaş’a şahsen teslim etmek üzere görevlendirmiştir. Ancak müvekkillerimiz 18 Mart 2019 tarihinde gelmiş oldukları İstanbul Havaalanında Sayın Michel Laurent’in ülkeye girişinin yasaklanmış olması nedeni ile Türkiye’ye alınmamıştır. Bunu gören müvekkilimiz Sylvie Jan Sayın Laurent’i yalnız bırakmaktan korkmuş ve Türkiye’ye giriş yapmamıştır" denildi. 
 
‘GÖRÜŞMEMİZ ENGELLENDİ’
 
19 Mart 2019 tarihinde gitmiş oldukları İstanbul Havaalanı'nda havaalanının yeni olması gibi basit bir gerekçe ile müvekkilleri ile görüşmelerinin engellendiğini belirten avukatlar şöyle dedi: "Savunma haklarından mahrum bırakılmışlardır. Yetkililer, hiçbir şekilde, uygulanmış olan yasağın gerekçesini ne müvekkillerimize ne de bizlere iletmemişlerdir. Müvekkillerimiz hukuka aykırı bir şekilde Türkiye’ye sokulmamış, bu yetmiyormuş gibi de, deport edilene kadar, 40 saat boyunca penceresi olmayan bir odada tutulmuşlardır. Tarafımızca bu uzun sürece ilişkin yapılan itirazlar havaalanının yeni olması ve Fransa’ya düzenli uçuş yapılamıyor gerekçesiyle cevaplandırılmıştır. Bu açıklamayı fırsat bilerek müvekkillerimiz adına Fransız Konsolosluğu yetkili ve çalışanlarına gösterdikleri ilgi için teşekkür ediyor ve müvekkilimize uygulanmış olan hukuka aykırı yasağın kaldırılması için gerekli hukuki süreci başlatacağımızı beyan ediyoruz." (Mezopotamya Ajansı) 

Öne Çıkanlar