Futbol hakemi Covid-19'a karşı geliştirdiği 'Koronasavar'la dolaşıyor

Futbol hakemi Covid-19'a karşı geliştirdiği 'Koronasavar'la dolaşıyor
Futbol hakemi Cem Yavuz, koronavirüse karşı icat ettiği 'akıllı bileklik' ve 'mesafe kiti'yle dolaşıyor. Yavuz'un yanına bir buçuk metreden fazla yaklaşan olursa alarm çalıyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) virüsüne karşı henüz bir aşısı ya da ilaç bulunamadı ama Afynokarahisar'da yaşayan futbol hakemi Cem Yavuz, öğretmen arkadaşlarının da yardımıyla 'akılı bileklik' ve 'Covid-19 mesafe kiti' geliştirdiğini iddia etti.

İddia etmekle de kalmayıp icat ettiği cihazları sokakta dolaşırken de kullanan mucit hakem Cem Yavuz'un.geliştirdiği cihazlardan biri sürekli vücut ısısını kontrol ederken, diğeri yanına 1,5 metreden fazla yaklaştığında uyarı veriyor. Cihaz aynı uyarıyı ellerini yüzüne yaklaştırdığında da veriyor. Cihaz dakikada bir Cem Yavuz'u ellerini dezenfekte etmesi için uyarıyor.

'SOSYAL MESAFEYİ BU CİHAZLARLA KORUYORUM'

Ateş ölçer, ivme-zamanlayıcı sensörleri ve pilden oluşan akılı bileklik, vücut ısısı ölçtüğü gibi eller kafaya yaklaştığında ve her 25 dakikada bir uyarı veriyor. Pil ve mesafe sensöründen oluşan 'Covid-19 mesafe kiti' ise üzerine takılı olduğu kişinin yanına yaklaşan biri olduğunda uyarı sinyali veriyor. Bu kitle günlük hayatında sosyal mesafeyi koruyan hakem Cem Yavuz, 'akıllı bileklik' sayesinde elleriyle yüzüne, gözlerine, ağzına ve kulaklarına dokunmanın önüne geçtiğini söylüyor.

'Akıllı bileklik' sayesine 25 dakikada bir ellerini dezenfekte eden Cem Yavuz'un geliştirdiği ürünler sayesinde ateşi 37,5 dereceye yaklaştığında da anında haberi olacak.

'COVID-19'DAN KORUNMAK İÇİN MESAFE KURALINA UYMAMIZ GEREKİR'

Hakem olarak sahada futbolcularla karşı karşıya geldiklerinde aralarında mesafe bulunması gerektiğini hatırlatan Cem Yavuz, "Mesela bir futbolcu kural ihlal ettiği zaman kart, göstereceğimiz zaman belirli bir mesafeye açılması gerekir. Sosyal hayatta da Kovid-19'dan korunmak için 1,5 metre aralığını kullanmamız gerekir. Sosyal mesafeni koru, zorunlu olmadıkça evden çıkma, evde kal Türkiye" diye konuştu (DHA)

Öne Çıkanlar