G9 Platformu: Meslektaşlarımızın tutuklanmasından endişeliyiz

G9 Platformu: Meslektaşlarımızın tutuklanmasından endişeliyiz
'Siyasi iktidarlar ise her sıkıştığında halkın bilgi sahibi olmasını ve yorum yapmasını engellemek için basına yöneliyor.'

ARTI GERÇEK- G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu son günlerde gazetecilere yönelik artan hak ihlallerine ilişkin açıklama yaptı. Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve muhabir Hülya Kılınç'ın , Libya'da istihbarat görevlisinin cenaze töreni ile ilgili yapılan haber nedeniyle tutuklanmasının ardından, bugün Murat Ağırel ve Barış Pehlivan'ın ifadeye çağrılması ve Oda TV'nin erişime engellemesine dair tepki gösteren G-9 Platformu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun erişime kapatılmasına dair yasal maddenin doğru bir şekilde uygulanmadığını belirten açıklamada, "24 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 1. Yargı Paketi'ndeki düzenlemeye göre, internet sitelerine yönelik verilen erişime engelleme kararlarında sitenin değil, ilgili içeriğin engellenmesi gerekiyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu sadece ilgili haberin sayfasına erişimi engelleme yetkisi varken sitenin tamamına erişim engelleme kararı alarak hukuksuzluğa imza attı" denildi.

Platform gazetecilerin ifadeye çağrılmasına ilişkin, "Yaşanan hukuksuzlukları dikkate alındığında ifade için çağrılan meslektaşlarımızın da  tutuklanmasından endişeliyiz" dedi.

'GERÇEĞİN ORTAYA ÇIKMA HUYU VARDIR'

Yaşanan baskıların siyasi iktidarın halkın bilgi hakkına yönelik saldırısı olarak yorumlayan G9 Platformu, "Siyasi iktidarlar ise her sıkıştığında halkın bilgi sahibi olmasını ve yorum yapmasını engellemek için basına yöneliyor. Gazetecilerin gerçekleri yazma mücadelesi ile iktidarların güç odaklarının gazetecilere gerçekleri yazdırmama mücadelesi yüzyıllardır sürüyor. Gerçeklerin yazılması için baskı yapan güçler tarihin hiç bir döneminde başarılı olamadılar. Çünkü, gerçeklerin er geç ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır. Her türlü baskıya rağmen gazetecileri ve gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Platform son olarak, "Yetkilileri, gazetecilerin görevlerini yapmalarını engellemekten vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi.

G9 GAZETECİLİK ÖRGÜTLERİ PLATFORMU

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği

Basın-Yayın, İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN)

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)

Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD)

Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ)

Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD)

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)

Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV)

Öne Çıkanlar