Gazeteci Aziz Oruç beraat etti

Gazeteci Aziz Oruç beraat etti
Yargıtay’ın, gazeteci Aziz Oruç’un aldığı cezayı bozması üzerine yerel mahkeme beraat kararı verdi.

Yargıtay, kapatılan İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, gazeteci Aziz Oruç hakkında 2011’de Denizli Pamukkale Üniversitesi'nde öğrenci olduğu sırada bir eyleme katıldığı için Türk Ceza Kanunu’nun 220-6 maddesine dayanarak verdiği "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten" 6 yıl 3 ay hapis cezası aldığı dosyayı bozdu. Cezanın bozulması üzerine Denizli 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Oruç beraat etti.

Mahkeme beraat kararına ilişkin şunları belirtti: "Her ne kadar sanıklar hakkında ‘örgüt üyesi olma’ suçundan iddianamede yazılı Kanun maddeleri uyarınca cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış ise de; sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediğine dair, her türlü kuşkudan uzak, mahkumiyetine yeterli, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden, CMK'nun 223/2-e maddesi uyarınca sanıkların delil yetersizliği nedeniyle beraatlerine karar verildi."

Yargıtay’ın 2018 yılında kabul ederek incelemeye başladığı dosyada 28 Haziran 2021 tarihinde verilen kararda dosyanın bozulmasına, Oruç’a fazla ceza verilmesi gerekçe gösterildi. Yüksek Mahkeme, "tayin olunan cezadan TCK’nin 220/6. fıkrasının 2. cümlesinde yer alan düzenleme uyarınca hukuka, vicdana ve dosya kapsamına uygun, gösterilen indirim miktarı ile orantılı ve makul bir indirim yapılması gerekirken; oluşa ve dosya kapsamına uymayacak şekilde ve yerinde olmayan gerekçe ile indirim yapılmasına yer olmadığına karar verilmesi suretiyle fazla ceza tayini" olduğunu belirterek dosyanın bozulmasına hükmetmişti.

NE OLMUŞTU?

Gazeteci Oruç'un aralarında olduğu 36 öğrenciye 2010 ve 2011’de katıldığı eylemler gerekçe gösterilerek yargılandığı davada 226 yıl ceza verilmişti. İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kapatılması sonrası Denizli 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geçen dava dosyasında yöneltilen suçlamalara gösterilen deliller arasında Kürtçe müzik eşliğinde halay çekmek, Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) ofis açılış etkinliklerine, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ve "örgüt adına ağaç dikme etkinliklerine" katılmak yer aldı. (MA)

Öne Çıkanlar