Gazeteci Cem Şimşek’e 'karikatür haberi' nedeniyle 11 ay hapis cezası

Gazeteci Cem Şimşek’e 'karikatür haberi' nedeniyle 11 ay hapis cezası
2015'te Evrensel'de yayınlanan 'Alman Karikatüristler Erdoğan’ı Fena Çizdi' haberine Bakırköy 27. Asliye Ceza Mahkemesi 11 ay 20 gün hapis cezası verdi.

Evrensel'in Haber Müdürü Cem Şimşek, 2015'te yayınlanan "Alman Karikatüristler Erdoğan’ı Fena Çizdi" başlıklı haber nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret"ten 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

MLSA’nın aktardığına göre Bakırköy 27. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Şimşek’in avukatı Devrim Avcı Özkurt ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Furkan Berk Biberoğlu katıldı. Pandemi önlemleri nedeniyle salona izleyicilerin girmesine izin verilmedi.

Savcının ceza istediği mütalaasını tekrarladığı duruşmada, Biberoğlu da ceza talep etti. Şimşek’in avukatı Avcı-Özkurt ise suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat istedi.

Kararını açıklayan mahkeme, Şimşek’in "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunun düzenlendiği Türk Ceza Kanunu (TCK) 299. madde uyarınca 1 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Eylem aleni işlendiği için cezayı altıda bir oranında artırarak 1 yıl 2 aya yükselten mahkeme, "sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri ve cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri sanığın lehine takdiri indirim sebebi kabul edilerek" cezayı 11 ay 20 gün hapse indirdi. Hapis cezası ertelendi.

KANUNUN ARKASINDAN DOLAŞIYORLAR

Karar sonrası konuşan Avukat Devrim Avcı, davanın 2015'te yayımlanmış bir haber nedeniyle açıldığını hatırlatarak 6 yıl sonra ceza verilmesini eleştirdi. Soruşturmanın gazetedeki haber değil, gazetenin internet sitesindeki haber üzerinden yapılmasını Basın Kanunu'nun arkasından dolaşmak olarak nitelendirdi.

Avcı, "Günlük yayın yapan gazetenin her gün savcılıkta incelenmesine rağmen biz haberi internette gördük hemen suç duyurusunda bulunduk gibi bir uygulama söz konusu maalesef" dedi. Karikatürlerin başka mecralarda da yayımlandığını söyleyen Avcı, "Her ne kadar siyasilerin alkışlar kadar kendilerine yönelik sert eleştirileri de kabul etmesi gerektiğine dair var olan Yargıtay, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları varsa da hakimler bu kararları uygulamıyor. Verilen karara karşı tüm itiraz yollarına başvuracağız" dedi.

Öne Çıkanlar