Gazeteci Deniz Fırat mezarı başında anıldı

Gazeteci Deniz Fırat mezarı başında anıldı
IŞİD Mahmur Kampı’na düzenlediği saldırısı sırasında yaşamını yitiren gazeteci Deniz Fırat, mezarı başında anıldı.

Irak'ta cihatçı IŞİD’in Mahmur Kampı’na düzenlediği saldırı sırasında vücuduna isabet eden şarapnel parçaları sonucu yaşamını yitiren gazeteci Deniz Fırat (Leyla Yıldıztan), Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Xecxatûn Mahallesi’nde bulunan mezarı başında anıldı. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) ile Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) tarafından düzenlenen anmaya, Fırat’ın ailesi, arkadaşları ve Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) üyeleri katıldı.

‘SAVAŞ KOŞULLARINDA YAŞANANLARI TÜM DÜNYAYA ULAŞTIRDI’

Saygı duruşuyla başlayan anmada ilk olarak konuşan HDP PM Üyesi Leyla Atsak, Fırat’ın yaşamının son anına kadar mücadele ettiğini belirterek, "Deniz Fırat, yaşamını yitirdiği an bile ‘Ben kameramla savaşırım’ mesajı vermiştir. Ne olursa olsun biz kadınlar da onun bıraktığı mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz. Deniz Fırat, savaş koşullarında bir gazeteci olarak yaşananların tümünü kayıt altına alarak dünyaya ulaştırdı. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Hakikat yolcuğu Deniz Fırat ve arkadaşlarının sayesinde devam edecektir" dedi.

‘DENİZ HİÇBİR ZAMAN BOYUN EĞMEDİ, BİZ DE DİRENECEĞİZ’

Ardından konuşan Fırat’ın ağabeyi Seyat Yıldıztan da, anmaya katılanlara teşekkür ederek, Fırat’ın mücadelesine bağlı kalacaklarını vurguladı. Yıldıztan, "Aile olarak değerlerimize ve Deniz Fırat’ın verdiği mücadeleye sahip çıkıyor ve destekliyoruz. Deniz, hiçbir zaman boyun eğmedi, biz de eğmeyeceğiz ve direneceğiz" diye belirtti. 

‘ONUN GAZETECİLİK MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR’

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu adına konuşan JİNNEWS muhabiri Zelal Tunç ise şunları belirtti: "Mahmur’a saldırı sırasında kamerası ve makinesiyle bir gazetecinin yapması gerekenlerin tümünü yaptı. Orada çetelerin insanlara yaşattığı akıl almaz işkence ve katliamları tüm dünyaya bir kadın gazeteci olarak duyurdu. Deniz Fırat, bu mücadelesiyle Gurbetelli Ersöz ve Musa Anter’in mirasını en iyi şekilde yerine getirmiştir. Bizler de onun bıraktığı yerde tüm baskılara rağmen gazetecilik mücadelesini sürdürüyoruz."

Konuşmaların ardından Fırat’ın mezarına güller bırakıldıktan sonra ailesi ziyaret edildi. (MA)

Öne Çıkanlar