Gazeteci Ender İmrek'e 'Cumhurbaşkanına hakaret' soruşturması

Gazeteci Ender İmrek'e 'Cumhurbaşkanına hakaret' soruşturması
Evrensel gazetesi yazarı Ender İmrek'e 'Türkiye yanıyor, Saray izliyor' yazısı nedeniyle 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'Halkı kin ve düşmanlığa teşvik' suçlamasıyla soruşturma açıldı.

Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı Özel Suçlar Bürosu, Evren gazetesi yazarı Ender İmrek’e  ’’Türkiye yanıyor, Saray izliyor" başlıklı yazısı üzerinden açtı.

İmrek, 30 Temmuz 2021'de yayımlanan yazısında Türkiye’de yaşanan yangınlarda çokça gündeme gelen yangın uçakları tartışmasına değinmiş ’’Saray’ın kaç uçağı var? 8 mi? 13 mü? Peki yangın uçağı… Türkiye’nin kaç yangın uçağı var… Saraylara harcanan o paralarıyla kaç yangın uçağı alınırdı? Beş mi? 10 mu… Kaç? Kıbrıs’a kaç uçakla gittiler? 8 miydi?’’ ifadelerini kullanmıştı.

Açılan soruşturmaya ilişkin Evrensel'e konuşan İmrek şunları söyledi: "Uçan sarayalar var, kışlık, yazlık saraylar var ama yangın uçağımız yok. Var olan yangın uçakları, THK’nin yangın uçakları da hangarlarda çürümeye terk edilmiş durumda. Yangınlarda yurttaşlarımız hayatını kaybettiği, saray da duymamazlıktan, görmemezlikten geldiği için bir eleştiri yazısı yazmışız. Jandarmanın ihbarı sonucu açılan bir soruşturma ile 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' ile suçlanıyoruz. Yazımız tamamen eleştiri kapsamında bir yazı."

Açılan soruşturmanın ülkede var olan mevcut rejimin basın üzerinde, düşünce ve ifade özgürlüğü üzerinde bir tahakküm kurma çabası olarak değerlendiren İmrek, "Evrensel gibi gazetelerin gerçekleri yazmasını, yazarların eleştirel yaklaşımlarını hazmedemiyorlar. Bir yandaş basının ülkeyi toz pembe gösterdiği tabloyu bizim de onaylamamızı istiyorlar.’’ diye konuştu.

Son olarak İmrek şu ifadeleri kullandı: "Evrensel ve bizler gibi gazeteci, yazarlar da hep işçilerin, emekçilerin haklarından yana tavır aldık, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu eleştirileri yapmaya, gerçekler üzerindeki perdeyi çekip almaya devam edeceğiz.’’

Öne Çıkanlar