Gazeteci Nurcan Yalçın’a hapis cezası

Gazeteci Nurcan Yalçın’a hapis cezası
Yalçın’a yargılandığı davada 3 yıl 7 ay 22 gün hapis cezası verildi.

Gazeteci Nurcan Yalçın hakkında Rosa Kadın Derneği soruşturması kapsamında, "örgüte üyeliği" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla açılan davanın 6’ncı duruşması görüldü. Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Yalçın katılmazken, avukatı Resul Tamur hazır bulundu. Duruşmada hazırladığı mütalaayı mahkeme heyetine sunan Cumhuriyet Savcısı, Yalçın’ın "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası yapmak" tan cezalandırılmasını talep etti. 
 
MÜTALAAYA İTİRAZ ETTİ
 
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre iddia makamının mütalaasına karşı savunma yapan Av. Resul Tamur, beyanlarını mahkemeye yazılı olarak sundukları müvekkili hakkında doğrudan yürütülen bir soruşturma bulunması nedeniyle iddia makamının mütalaasını kabul etmediklerini söyledi.
 
Rosa Kadın Derneği’nde yapılan aramada adına düzenlenmiş üyelik evrak bulunması dolayısıyla müvekkili hakkında soruşturma başlatıldığını belirten Av. Tamur, "Burada müvekkilin fiili bulunmamaktadır, müvekkilin yasal dernek üyeliği kullanmıştır. Bu yasal hak suçmuş gibi değerlendiriliyor. Gizli tanıktan alınan beyanda müvekkil yönünden bir beyan yok iken, götürüp müvekkilin fotoğrafını gizli tanığın önüne koymak art niyetliliktir. Kendisini kurtarmak isteyen bir kişinin müvekkili lanse ederek kendini kurtarmak istemektedir. Gizli tanık beyanı tek başına hükme esas alınmamalıdır. Gizli tanık beyanında müvekkilin çalıştığı yerin aksine müvekkilin nerede çalıştığına ilişkin SGK kaydında biz bu beyanı yanlış olduğunu ortaya koyduk. Müvekkil gazetecidir. Soruşturma başladığından bu yana prodüksiyon şirketinde çalışmaktadır, bant yayınları hazırlamaktadır. Dolayısıyla müvekkilin birden fazla alana girip haber yapması kadar doğal bir durum yoktur. Suç isnat edilecek bir durum yoktur" dedi. 

Av. Tamur, tüm bu hususları dikkate alarak mahkeme heyetinden müvekkili hakkında berata verilmesini istedi.
 
3 YIL 7 AY HAPİS CEZASI VERİLDİ

Taleplerin alınmasının ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, daha sonra açıkladığı karar ile Yalçın hakkında "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" ten 2 yıl 1 ay, "örgüt propagandası yapmak" tan 1 yıl 6 ay 22 gün olmak üzere toplam 3 yıl 7 ay 22 gün hapis cezası verdi. Hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar kılan mahkeme, Yalçın’a yurtdışına çıkış yasağı da getirdi.

Öne Çıkanlar