Gazeteciler: Alayumat ve Akman serbest bırakılsın

Gazeteciler: Alayumat ve Akman serbest bırakılsın
'AA ve DHA ajansları Alyumat ve Akmanın isimlerinin baş harflerini işleyerek iki PKK’li yakalandı biçiminde haber yaptılar.'

Bahar KILIÇGEDİK

ARTI GERÇEK - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde bir araya gelen gazeteciler, ‘makul şüphe’ gerekçesi ile 13 Temmuz’a gözaltına alınan Dihaber muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman’ın ve tutuklu gazetecilerin  durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.

Özgür Gazeteciler İnsiyatifi adına Hakkı Boltan tarafından ilk olarak Kürtçe açıklama yapıldı. Ardından basın açıklamanın Türkçe metnini insiyatif adına Aysel Işık yaptı.  

HAYAT HAYAT OLMAKTAN ÇIKTI, ZİNDAN OLDU

Yapılan açıklamada, ülkede bir yıldır uygulanan OHAl’in gazeteciler üzerindeki etkisi ve yaşanan tablo şu şekilde sıralandı;

"Bir yıl önce bu gün darbeye kalkışma gerekçesiyle var olan birkaç demokratik işleyiş de kaldırılarak Türkiye de OHAL ilan edildi. OHAL, Türkiye’ye normalleşme getirilme adına ilan edildi. Bir yıl sonra hayat normalleşmedi. Hayat-hayat olmaktan çıktı ve zindana oldu. Türkiye, devlete ve hükümete destek vermeyen, ona yardakçılık yapmayanların zindanına dönüştürüldü. Öyle ki bu yıl OHAL içinde Türkiye de;

370 gazeteci gözaltına alındı

119 gazeteci yakalandı

129 gazeteci yargılandı

-Sadece Temmuz 2017’nin son 20 günün de

18 gazeteci gözaltına alındı

1 gazeteci tutuklandı

3 internet sitesi BTK tarafından 5 kere erişimi engellendi

1 gazeteciye ceza kesildi

20 gazeteci yargılandı

4 gazeteci  7 günden fazla gözaltında tutuldu

Toplamda 170 gazeteci Türkiye de zindanda.

301 gazeteci çeşitli suçlamalarla toplam 142 ağırlaştırılmış müebbet, 5 müebbet ve 4 bin 259 yıl 10 ay hapis cezasıyla yüz yüze kaldı.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanı Zeki Erdem, 11 Temmuz’da şehirlerarası yolcu otobüsüyle Adana’dan Diyarbakır’a giderken, Urfa’nın Siverek ilçesinde gözaltına alındı.

Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ile Rojeva Medya gazetelerinin dağıtımcısı Mehmet Emin Yılmaz, 13 Temmuz günü Suruç’ta evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı.

Haber takibi için gittikleri Hatay-Antep sınır hattında Dihaber muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman 13 Temmuz günü, "makul şüphe" gerekçesi ile gözaltına alındılar.

AA ve DHA ajansları Alyumat ve Akmanın isimlerinin baş harflerini işleyerek iki PKK’li yakalandı biçimin haber yaptılar.

Zeki Erdem 10 günü, M. Emin Yılmaz, Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman 7 gündür gözaltındalar"

Söz konusu durumun kabul edilecek bir durum olmadığını belirten Özgür Gazeteciler İnsiyatifi, "Başta iktidar olmak üzere herkesi uluslararası adalet ölçülerinde kalmaya çağırıyoruz" diyerek gazetecilerin serbest bırakılması ve uğradıkları haksızlıklar nedeniyle özür dilenmesini çağrısında bulundu.

ÜLKE DEMOKRASİ AÇISINDAN KÜME DÜŞMEK ÜZERE

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi gazeteci Mahmut Oral  ise gazeteciler üzerindeki baskıya ve tutuklu gazetecilerin duruma dikkat çekti. Oral," İktidarın baskısıyla gazetelerde sansürlenen yazılar, görülmek istenmeyen, kamuoyundan gizlenen haberler, televizyonlarda tektipleşen ve tetikçileşen programlar ülkesi olduk. Gazeteciler olarak zihnimizi otosansürün prangalarına vurduk. Çünkü iktidar, muhalif basına tahammül edemiyor. Bu nedenle muhalif mecralar OHAL marifetiyle birer birer kapatılıyor, kapatılmayanlar ise iktidarın sopası haline gelmiş olan hukuk eliyle, zora düşürülüyor. İşsiz gazeteciler ordusu giderek genişliyor. Bugün halen 159 meslektaşımız çeşitli gerekçelerle cezaevlerinde tutularak  özgürlüklerinden mahrum bırakılmakta, dışarıdaki gazetecilerden binlercesi ise güvencesiz ve sendikasız çalışmaya zorlanmaktadır. Sadece bu sayı bile ülkenin demokrasi liginin en alt sıralarında olduğunu hatta bu ligden küme düşmek üzere olduğunu anlatmaya yetiyor" diye konuştu.

Öne Çıkanlar