Gazeteciler polis şiddetine yönelik suç duyurusunda bulundu

Gazeteciler polis şiddetine yönelik suç duyurusunda bulundu
'Kimse devletten aldığı güçle kamu görevi yapan gazeteciye şiddet uygulayamaz.'

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Kadıköy Halitağa Caddesi'nde Suruç Katliamı'nın 6'ıncı yıldönümünü dolayısıyla eylemi takip ederken polis şiddetine maruz kalan gazeteciler, şiddet uygulayan polisler hakkında hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Gazeteciler, suç duyurusunda bulunmadan önce Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilcisi Uğur Güç, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği Direktörü Veysel Ok ve çok sayıda gazeteci katıldı. 

Basın açıklamasını okuyan Birgün muhabiri Meral Danyıldız, "Basını dışarı atamayacaksınız" diyerek, gazetecilere dönük polis şiddetinin üzerinden 10 gün geçmesine rağmen, şiddet uygulayan polisler hakkında hala hukuki hiçbir işlemin yapılmadığına dikkat çekti. 

GENELGE SONRASI ŞİDDET ARTTI

Emniyet Müdürlüğü’nün toplumsal olaylarda görüntü çekilmesinin engellenmesine yönelik genelgesinin ardından gazetecilere yönelik saldırıların arttığını vurgulayan Danyıldız, şiddet uygulayan polislerin cezalandırılmamasının yeni şiddet olaylarını beraberinde getirdiğini söyledi. 

'ŞİDDET UYGULAYAN POLİSLER GÖREVİNİN BAŞINDA'

Danyıldız, "Taksim’de meslektaşımız Bülent Kılıç’a şiddet uygulayan polislerin hala görevlerinin başında olması, 20 Temmuz’da gazetecilerin üzerine yönelik sistemli ve talimatlı bir saldırının olmasına neden oldu. 

'DOĞRULARI HALKA ULAŞTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

20 Temmuz günü Suruç katliamı anması yapan vatandaşlara kolluk kuvvetleri müdahalede bulundu. İşimizin doğası gereği yapılan bu müdahaleyi görüntüleyen, orada yaşanan olayları halka ulaştırmak için çalışan biz gazetecilere yönelik bizzat amirler tarafından verilen emirle plastik mermiler yağdırıldı. 'Basını alandan çıkartın' talimatı alan polisin bizlere yönelik saldırısını tüm Türkiye görüntülerden izledi" dedi. 

TOPLUMUN DOĞRU HABER ALMASINA YÖNELİK SALDIRI

Gazeteci Danyıldız, halkın doğru haber alması için çalışan gazetecilere dönük bu saldırıların aynı zamanda toplumun haber alma hakkına yönelik bir saldırı olduğunu belirtti.

Danyıldız, basın özgürlüğüne ve toplumun haber alma hakkına yönelik bu saldırılar karşısında gerekli cezai işlemlerin yapılmamasının, gazetecilere dönük müdahaleleri daha da artırabileceği yönünde kaygılarını arttırdığını söyledi ve "Burada 20 Temmuz günü biz gazetecilere saldıran, işimizi yapmamızı engelleyen ve bu talimatı verenler hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" diye ekledi. 

Son dönemde gazetecilere yönelik polis şiddetine ilişkin İstanbul Valisi ile görüştüklerinin bilgisini veren DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren, 20 Temmuz'da gazetecilere dönük saldırının daha şiddetlisinin yaşandığına dikkat çekti ve gazetecilere yönelik baskıları durduracaklarını söyledi. 

'BASINI DIŞARI ATAYACAKSINIZ'

Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı'nı gazetecilere yönelik saldırılar konusunda cezasızlığa son vermeye, görevlerini yapmaya davet eden Danyıldız, "Buradan bir kez daha haykırıyoruz, basını dışarı atamayacaksınız, gerçeklerin topluma  ulaşması için var gücümüzle çalışacağız. Gazeteciliği suç gibi göstermenize izin vermeyeceğiz. Bu saldırıları yapanlar hak ettikleri cezayı alana kadar olayın takipçisi olacağız" dedi.   

'SESSİZ KALMAYACAĞIZ'

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş ise, "Kimse devletten aldığı güçle kamu görevi yapan gazeteciye şiddet uygulayamaz. Meslek örgütleri olarak buna sessiz kalmayacağız. Bu cezasızlığa son verilene kadar adliye, valilik, İçişleri Bakanlığı önünde eylemlerimizi yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Öne Çıkanlar