'Gazeteci Aziz Oruç'un tutuklanması suçtur'

'Gazeteci Aziz Oruç'un tutuklanması suçtur'
Meslek örgütleri gazeteci Aziz Oruç’un serbest bırakılmasını istedi.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 11 Aralık’ta gözaltına alınan gazeteci Aziz Oruç, 18 Aralık’ta Doğubayazıt Sulh Ceza Hakimliği tarafından "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanmıştı. Gazetecilik meslek örgütleri Oruç’un tutuklanmasına tepki gösteriyor.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, "Türkiye’de iktidarın söylem ve beyanları dışında hukukun beyanlarına karar verildiğine dair bir karara artık tanık olamıyoruz. Hukuk adeta iktidarın kararlarını uygulama ve onay mercisi haline geldi. Hukuk iktidar ve Cumhurbaşkanı’ndan aldığı talimatı yerine getirdi. AKP medyası devreye girdi ve haysiyet cellatlığı yapıldı. Aziz terörize edilerek tutuklandı" dedi. 

YARGILANMADAN SUÇLU GÖSTERİLDİ’

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan ise, Aziz Oruç’un gazeteci olmasına rağmen hedef gösterildiğini ifade etti. 

Boltan, "Aziz’in terörizmle suçlanması bilinçli bir yaklaşımdır. Amaç kamuoyunu farklı bilgilendirme, mahkemeyi etkileyip tutuklanmasını sağlamaktır. Haliyle böyle de oldu, Aziz yargılanmadan suçlu olarak gösterildi. Mahkemede Aziz’in durumunu gözetmeden tutuklandı. Bu da gösteriyor ki mahkemeler adli değil siyasidir" diye konuştu. 

Boltan, "Gazetecilik suç değildir. Gazeteciliği suç belleyenler şu anda suç işliyorlar. Özgür basın geleneği bu baskılarla susturulamaz" dedi.

'KOMPLO TUTUMUNDAN VAZGEÇİN'

DİSK Basın- İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş ise, "Yıllardır gazetecilik yapan Aziz Oruç’un gözaltına alınması sonrası havuz medyası ve doğrudan İçişleri Bakanlığı nezdinde girişilen Oruç’a yönelik saldırılar artık gazetecilere yönelik baskının doğrudan savunulamaz hale geldiğini de gösteriyor. Haberlerinde imzası bulunan zaman zaman TV’de yer alan ve gazeteciliği herkesin malumu olan Aziz Oruç’un bir siyasi partinin ilçe eşbaşkanıyla beraber gözaltına alınması o kadar izaha muhtaç ki işin içinden kurgu hikayelerle çıkmaya çalışıyorlar.Gazetecilik suç değildir, gazetecilere yönelik saldırı ve komploya varan bu akıl almaz tutumunuzdan bir an önce vazgeçin" çağrısında bulundu.

'KAMUOYUNA YALAN HABER SERVİS EDİLDİ'

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) Sözcüsü Ayşe Güney de, Aziz Oruç’un tutuklanmasının gazetecilik mesleğine yönelik bir suç olduğunu belirterek, "Arkadaşımız manipüle edilmeye çalışıldı. Bir gazeteci üzerinden kamuoyuna yalan haber servis edildi. Bu da Türkiye'de basın özgürlüğü ve haber alma hakkı açısında çok kötü bir tablo. Aziz Oruç gazetecidir. Herkes de bunun tanığıdır" dedi. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar