Gözaltında gazeteciye işkence

Gözaltında gazeteciye işkence
Diyarbakır'da da gözaltına alınan gazeteci Hayati Yıldız'ın emniyette işkence görmüş fotoğrafı ortaya çıktı. KCK Basın Davası'nda 46 gazetecinin...

Diyarbakır'da da gözaltına alınan gazeteci Hayati Yıldız'ın emniyette işkence görmüş fotoğrafı ortaya çıktı. KCK Basın Davası'nda 46 gazetecinin yargılanmasına devam edildi. 

ARTI GERÇEK – Diyarbakır'da 17 Şubat Cuma akşamı özel hareket polisleri tarafından gözaltına alınan ve 11 gündür emniyette tutulan gazeteci Hayati Yıldız'ın işkence gören fotoğrafı ortaya çıktı.

Yıldız’ın gözaltında feci şekilde darp edildiği ve sağ elmacık kemiğinde çatlak olduğu doktor raporuna yansıdı. Aynı zamanda kronik bir hastalığı da bulunan Yıldız’ın, hastaneye sevk edilmesi yerine emniyete doktor getirilerek tedavi edildiği belirtildi. Yıldız’ın avukatı Gulan Çağın Kaleli, doktorun tedavi için hastaneye sevk istemesine rağmen emniyet, "Personel sayımız az hastaneye götüremeyiz" dediğini aktardı. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Yıldız, İl Emniyet Müdürlüğü TEM şubesindeki işlemlerinin ardından bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

KCK BASIN DAVASI GÖRÜLDÜ 

46 gazetecinin yargılandığı "KCK Basın Davası", Çağlayan’da bulunan İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan gazeteciler ve avukatları katıldı.Avukat Özcan Kılıç, hukuken sıkışık bir dosya olduğunu ifade ederek, "AİHM’in istediği cevaplara hükümet yanıt veremiyor" dedi. Avukat Sinan Zincir ise Gülen Cemaati'ne yönelik yapılan operasyonlarda gözaltına alınan ve tutuklanan davanın hakim ve savcılarına atıfta bulunarak, "Dosyadaki hukuksuzluklar ortaya çıkarılmadan savcının mütalaa sunmaya çalışması kabul edilir değildir. Bu dava bizim için daha yeni başlıyor" dedi.

‘BU DAVANIN DEVAM ETMESİNİ ANLAYAMIYORUZ'

Tutuksuz yargılanan gazeteci Çağdaş Kaplan da, "O dönem 10 binlerce kişi cezaevine atıldı. Biz gazetecilerin payına da düşen bu. Nasıl bir yargılama olduğunu anladık. Bu hukuksuzluk karşısında savunma yapmayacağımızı, hukukun olmadığını söyledik. Daha önce var olan savcı ve hakimlerin topladığı delillerle yargılama yapılması zor. Kaçarken yakalanan davanın yürütücüleri bu davalarla kendilerini kurtarmaya çalışıyor. Bu haliyle bu davanın devam etmesini anlayamıyoruz" diye konuştu. Gazeteci Kenan Kırkaya da yargılanma şekillerini eleştirdi.

Kırkaya’nın savunmasını yarıda kesen mahkeme başkanı, "Savcı mütalaa vereceğini söyledi. Nasıl bir mütalaa vereceğini bilmiyoruz. Belki de sizin lehinize bir mütalaa verir. Yargılamanın artık bitmesini istiyoruz. Siz de böyle istemiyor musunuz?" diye sordu. Bunun üzerine savunmasına devam eden Kırkaya, "Bizim derdimiz erken ya da geç bitmesi değil. Bizim isteğimiz adil bir yargılama yapılmasıdır" diye konuştu. Kırkaya’nın savunmasının ardından mahkeme heyeti, duruşmayı 20 Haziran gününe erteledi.

DİHA MUHABİRİNE TAHLİYE 

KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) tutuklu muhabiri Erdem Mühirci’nin de aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce açılan davanın ilk duruşması görüldü. "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüte yardım yataklık" iddialarıyla tutuklu yargılanan 8 kişi, adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Öne Çıkanlar