Gazze'de kırılgan ateşkes sürüyor

Gazze'de kırılgan ateşkes sürüyor
Gazze'de dün varılan ateşkes kararına şimdilik uyuluyor. İsrailli yetkililer ise İslami Cihad'ın serbest kalmasını istediği 2 Filistinli tutuklu için "söz vermedik, konuyu görüşüyoruz" dedi.

Gazze'de yaklaşık bir yıl sonra yaşanan en ciddi çatışma pazar günü Filistinli İslami Cihad örgütü ve İsrail arasında Mısır'ın arabuluculuğu ile yapılan ateşkes ile şimdilik sonlandı. 

Ateşkesin ardından Gazze'de günlük hayat normale dönerken İsrail yönetimi, kapattığı Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'nı Filistinli işçi ve tüccarlara yeniden açtı. Sınır kapısına gelen Filistinliler, İsrail tarafına geçmek için bekledi.

İsrail ile Gazze Şeridi arasında ticari ürünlerin geçişi için kullanılan Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan da Gazze'ye yakıt tedariki yeniden başladı.

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞI: 44 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Gazzeli yetkililer, İsrail'in 3 günü aşkın süre boyunca Gazze'ye yaptığı füze saldırıları sonucu aralarında çocukların da olduğu 44 Filistinli'nin öldüğünü duyurdu.

Yaklaşık 350 Filistinli de saldırılarda yaralandı.

İsrail ordusu ise hava saldırıları sonucu 35 kişinin öldüğünü öne sürdü. Bu kişilerin 11'inin İslami Cihad üyelerinin eşleri gibi asıl hedef olmayan kişiler olduğu ileri sürüldü.

İslami Cihad' ait 170 hedefi vuurduğunu açıklayan ordu, 15 Filistinli'nin de İslami Cihad'ın İsrail'e attığı roketler sonucu yanlışlıkla öldürüldüğünü iddia etti.

İsril ordusuna göre Filistinli gruplar çatışma boyunca İsrail'e 1100 adet roket fırlattı, bunlardan 200'ü Gazze Şeridi'ne düştü. Fırlatılan roketlerin büyük çoğunluğunun İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından imha edildiği belirtildi.

Saldırılarda İslami Cihad'ın iki üst düzey komutanı Halid Mansur ve Teysir el-Caberi öldürülmüştü.

İsrail tarafında ise herhangi bir can kaybı yaşanmamıştı.

İSLAMİ CİHAD: İSRAİL ŞARTLARI YERİNE GETİRMEZSE YENİDEN SAVAŞACAĞIZ

 Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nehhale, İran'ın başkenti Tahran'da, İsrail ile İslami Cihad Hareketi arasında Mısır'ın ara buluculuğuyla varılan ateşkesle ilgili bir basın toplantısı yaptı.

En-Nehhale İsrail'in kabul ettiği şartları yerine getirmemesi halinde ateşkes anlaşmasını yok sayacaklarını ve savaşa yeniden başlayacaklarını söyledi.

İsrail'in düzenlediği saldırılarda amacına ulaşamadığını ifade eden Nehhale, "İsrail eğer herhangi bir hedefini gerçekleştirmiş olsaydı İslami Cihad Hareketiyle anlaşma sağlamaya çalışmazdı. İsrail, Birleşmiş Milletler ve Mısır aracılığıyla, ateşkesin sağlanması için elindeki tüm gücünü kullandı. Gazze ile burada bizimle ve diplomatlar aracılığıyla bu anlaşmanın sağlanması için iletişim 24 saat hiç durmadı."

İlk andan itibaren, İslami Cihad Hareketi yöneticilerinden Bessam es-Saadi ve açlık grevindeki Halil el-Avavide'nin serbest bırakılmasını şart koştuklarını kaydeden Nehhale, İsrail'in bu talebi kabullenmede önce yavaş davranmaya çalıştığını ancak sonunda kabul ettiğini aktardı. Açlık grevindeki Avavide'nin bugün direkt hastaneye çıkacağını ve daha sonra da evine gideceğini dile getiren Nehhale, Mısır'ın, Saadi'nin en kısa sürede serbest bırakılmasını takip edeceği yönünde net yazılı söz aldıklarını söyledi.

Nehhale, "İsrail eğer kabul ettiği şartlarımızı yerine getirmezse ateşkes anlaşmasını yok sayacağız ve bir an bile tereddüt etmeden savaşa yeniden başlayacağız." dedi.

İSRAİLLİ YETKİLİLER: TUTUKLULARI BIRAKMA SÖZÜ VERMEDİK

Haaretz gazetesi ise üst düzey İsrailli yetkililerin İsrail'in  Bessam es-Saadi ve Halil el-Avavide'yi serbest bırakma sözü vermediğini ancak bu konudaki görüşmelere açık olduğunu söylediğini yazdı.

Gazeteye konuşan yetkililer "İsrail, Mısırlıların bahsettiği iki tutuklunun serbest bırakılmasını kabul etmedi. Mısır tarafı bunu talep etti biz de bu konuda diyalog kuracağız. Heer şeyin yolunda olduğunu görmek için tutukluların durumunu öğrenmek istediler. Tutuklu ve gözaltındakiler konusu çok hassas. Mısır tarafıyla bunu konuşacağız. Mısır tarafı onları sebest bırakmamız gerektiğini söylemediler ve biz de bırakacağımız sözünü vermedik" ifadelerini kullandı.

İsrail İç Güvenlik Bakanı Omer Bar Lev de Kan Bet radyosuna yaptığı açıklamada İsrail'in Avavide'yi ve Saadi'yi serbest bırakma sözü vermediğini söyledi.

BIDEN'DAN İSRAİL'E ÖVGÜ

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ordusunun Gazze'de sivilleri bombalayarak gerçekleştirdiği operasyon sırasında halkını koruduğu ve "sayısız hayat" kurtardığını söyleyerek övgüler dizdi. ABD Başkanı Pazar gecesi yaptığı açıklamada, "İsrail'in güvenliğine desteğim uzun süreli ve sarsılmaz - saldırılara karşı kendini savunma hakkı da dahil" dedi. Biden ayrıca, "Son günlerde İsrail, Filistin İslami Cihad adlı terörist grubun başlattığı ayrım gözetmeyen roket saldırılarına karşı halkını savundu ve ABD, yüzlerce roketi durduran ve sayısız hayat kurtaran İsrail'in Demir Kubbesine verdiğimiz destekten gurur duyuyor." diye ekledi. 

Gazze'den bildirilen sivil ölümlerini "trajedi" olarak nitelendirmekle yetinen Biden sivil ölümleri konusunda "zamanında ve kapsamlı bir soruşturma" gerektiğini de söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar