Geçen yıl işkence gören köylüler yeniden gözaltına alınıp tutuklandı

Geçen yıl işkence gören köylüler yeniden gözaltına alınıp tutuklandı
17 Aralık 2019’da Derik'te yaşanan çatışma ve ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından 8 köylü gözaltına alınmış, İl Jandarma Karakolu’nda tutulan köylüler işkenceye maruz kalmıştı.

Derik’in kırsal mahallelerinde geçen yıl gözaltına alınarak işkenceye maruz kalan 6 köylü, yeniden gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Mardin’in Derik ilçesine bağlı kırsal Çayköy (Şeba Jêr) ve Çataltepe (Erbete) mahallelerinde 31 Mayıs günü gözaltına alınan 7 köylü, sabah saatlerinde İl Jandarma Karakolu’ndaki ifade işlemlerinin ardından Mardin Adliyesi’ne sevk edildi. Köylülerden biri serbest bırakılırken, 6’sı "örgüt üyesi olmak" iddiası ile tutuklanmaları istenerek, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimliğe sevk edilen Bedrettin Özge, Halil Bergin, Aydın Özdurak, Mahmut Temel, İbrahim Temel ve M. Nezir Demli aynı iddia ile tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Tutuklananlardan Bedrettin Özge, Halil Bergin ve Aydın Özdurak’ın 17 Aralık 2019’da, Mahmut Temel, İbrahim Temel ve M. Nezir Demli’nin ise 21 Ekim 2019’da Derik kırsalında yaşanan çatışma ve ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında insansız hava aracı ile çekilen görüntülerinin tutuklanmaya gerekçe yapıldığı öğrenildi. Ayrıca; 2017 yılında bir kişinin haklarında verdiği ifadenin de tutuklanma gerekçesi yapıldığı öğrenildi.

İŞKENCEYE MARUZ KALMIŞLARDI

17 Aralık 2019’da Derik Çayköy (Şeba Jêr) kırsal mahallesinde yaşanan çatışma ve ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından 8 kişi gözaltına alınmış, Mardin İl Jandarma Karakolu’nda tutulan köylüler işkence ve kaba dayağa maruz kalmıştı. Köylüler, serbest bırakılmalarının ardından işkenceye dair suç duyurusu yapmış, İHD tarafından hazırlanan raporda da köylülerin işkenceye maruz kaldıklarına yer verilmişti. Tutuklanan Mahmut Temel, İbrahim Temel ve M. Nezir Demli de 21 Ekim 2019’da gözaltına alındıkları sırada feci şekilde darp edilmişlerdi. (MEZOPOTAMYA AJANSI) 

Öne Çıkanlar