Gelecek Partisi için DEVA ile yaşanan polemik bitti: Bizim için konu kapanmıştır

Gelecek Partisi için DEVA ile yaşanan polemik bitti: Bizim için konu kapanmıştır
İki parti arasında yaşanan 'deklarasyon tartışması ' ile ilgili +Gerçek'e konuşan üst düzey Gelecek Partili isim, “Önümüzde kritik bir seçim var. Bizim açımızdan konu kapanmıştır’ dedi.

Seda TAŞKIN


+GERÇEK- DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'ndan kendilerine, 'Saadet, Gelecek ve DEVA partileri arasında ortak deklarasyon yapalım' önerisini reddettiklerini açıklaması ve sonrasında yapılan açıklamalar iki parti arasında polemiğe neden olmuştu. 

Son olarak Davutoğlu'nun DEVA Partisi'ne yönelik "sizi ne rahatsız etti?" çıkışı polemiği gündeme getirdi. Bu çıkışa DEVA Partisi'nden resmi bir yanıt gelmedi. Ancak Gelecek Partisi tartışmanın daha da uzamamasından yana.  

+Gerçek’e konuşan Gelecek Partili üst düzey bir yetkili, bu tartışmanın Gelecek Partisi tarafından bittiğini ve seçimlere zarar verecek hiçbir hamle yapılmaması gerektiğini savundu. İttifak içinde birçok farklı görüşün olduğunu ve bunların zaman zaman tartışmalara kapı araladığını savunan üst düzey yetkili, "Önümüzde çok kritik bir seçim var. Bu tür tartışmalar kişilerin bireysel düşünceleridir. Biz 6’lı masaya zarar verecek bir durum yaşamak istemeyiz. Bizim açımızdan bu konu kapanmıştır" diye konuştu.     

Öte yandan görüştüğümüz DEVA Partililer ise bu konuda konuşmama kararı aldıklarını ve bugün Ali Babacan’ın konuya dair konuşacağını aktardı. Babacan’ın konuya ilişkin söyleyecekleri ise merakla bekleniyor. 

NE OLMUŞTU 

Altılı masada yer alan muhafazakar partiler arasında çatlak yaşandığı iddiaları gündeme gelirken, deklerasyon tartışması bir yıl önceye dayanıyor. Edinilen bilgiye göre Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 6’lı masada yer almadan önce muhafazakar tabanın CHP’ye yönelik endişelerinin giderilmesi gerektiğini savundu. Bu kapsamda DEVA Partisi’nin yanı sıra Millet İttifakı içerisinde yer alan Saadet Partisi'ne ortak bir açıklama yapma teklifi götürüldü.

Gelecek Partisi, her iki partiye iki paragraflık taslak bir metin de sundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de bilgilendirildi. Kılıçdaroğlu, "Karşı çıkmayız. Erdoğan’ın yalanları da ortaya çıkar" yanıtını verdi. Ancak, DEVA Partisi bu öneriyi reddetti. Öneriye ilk başta olumlu yaklaşan Saadet Partisi ise ikili bir açıklamayı uygun bulmadı. Önerinin reddedilmesinin ardından ortak deklarasyon teklifi rafa kaldırıldı.

BABACAN'IN SÖZLERİ İLE BAŞLAYAN POLEMİK 

İki parti arasındaki polemik ise DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın "Davutoğlu’nun deklarasyon önerisini reddettik" sözleriyle başladı. Tartışma, Gelecek Partisi’nden Kurucular Kurulu Üyesi Abdülkadir Baykay'ın attığı tweetle iki parti arasında krize döndü. Deklarasyon önerisinin bir yıl önce Gelecek Partisi tarafından endişeli muhafazakarların endişelerini gidermeye yönelik hazırlandığı ancak DEVA Partisi tarafından kabul görmediği öğrenilirken, Gelecek Partili yetkililer, sürecin bir yıl sonra "ittifak talebi" iddiasıyla gündeme getirilmesine tepki gösterdi.

Gazeteci İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtlayan Babacan, "Altılı masa birden çok ittifak oluşturabilir mi?" sorusuna "Sayın Davutoğlu, 'Üç parti (Saadet, Gelecek ve Deva) deklarasyon yapalım" diye önerdi. Başkanlık kurulunda 21'de 21 reddedildi" demişti. Babacan’ın yaptığı açıklamanın ardından Gelecek Partisi teşkilatları ve genel merkezi tarafından tepkiyle karşılansa da herhangi bir resmi açıklama yapılmamıştı. Ancak, partinin Kurucular Kurulu Üyesi Abdülkadir Baykay'dan "En büyük hata sizi adam yerine koyup bu teklifi götürenlerdedir" çıkışı geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Baykay, eleştirilere de yanıt verdi. Baykay, "Siyasi olarak bir beklentim yok bana göre onlara bu teklifi götürenlerde hata yapmıştır, bu şekilde kendini kaf dağında görüp açıklama yapanlarda kurucusu olmamız yapılan hataları söylememiz anlamına gelmiyor" ifadesini de kullandı.

Son açıklama bu hafta Davutoğlu'ndan geldi. Yine İsmail Saymaz'a konuşan Davutoğlu Gelecek Partisi'nin Başkanlık Kurulu üyelerine, sizi ne rahatsız etti?" diye sorudu. "28 Şubat’ı örtü gibi istismar ederek yolsuzluk yapanlara karşı mücadele edeceğiz’ dememiz mi? Bizlerle beraber olmak rahatsız ettiyse altılı masada da beraberiz. Atomize olan siyaseti toparlamamız lazım. ‘Ben’ dememek, ego yapmamak lazım." şeklinde konuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar