Gelecek Partisi'nden Demirtaş yanıtı

Gelecek Partisi'nden Demirtaş yanıtı
'Demokratik değerlerde uzlaşmayı, bir arada olmayı önemsiyoruz.'

Gelecek Partisi Sözcüsü Selim Temurci, Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu hakkında yaptığı yorumu ve muhalefete ilişkin yaptığı 'demokrasi ittifakı' çağrısını değerlendirdi. Temurci "HDP ve Demirtaş bizim siyasi rakibimizdir, milletimizin hakemliğinde kendileriyle yarışmak isteriz. Söyleşide belirttiği demokrasi ittifakı, kimsenin dışında tutulmaması cümleleri önemli." diye konuştu.

T24 yazarı Murat Sabuncu, bugünkü köşesinde Demirtaş'ın çağrısını Gelecek Partisi'ne sordu.

Sabuncu'nun T24'te "Demirtaş'ın çağrısı; Akşener'in kan davası örneği, Gelecek Partisi'nin 'demokratik uzlaşmayı önemsiyoruz' çıkışı" başlığıyla yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

Demirtaş'ın sadece Akşener'e değildi çağrısı. Muhalefetin tamamına yönelik bir çağrıydı:

"Muhalefet cephesinde hiçbir ayırım yapılmadan, ön şart ve ön yargılara teslim olunmadan herkesin demokrasi ilkelerinde buluşması gerektiğine inanıyorum. Yoksa bagajı, eleştirel geçmişi olmayan siyasetçi ya da parti var mı ki? Bence tüm siyasetçiler olarak geçmişimize özeleştirel yaklaşarak geleceğe odaklanmamız dışındaki her türlü yol, muhalefete kaybettirir.

"Yaşanan sorunların büyüklüğünü, yakıcılığını, aciliyetini görerek her siyasetçi, demokrasi için yan yana durmak zorundadır. Bunu yapmayan veya yapamayanları halk da tarih de affetmez."

Çağrı için de (Ruşen Çakır'ın da alanı iyi bilen bir gazeteci olarak sorusuyla altını çizdiği) eski başbakan, Gelecek Partisi'nin lideri Ahmet Davutoğlu ile ilgili kısım önemli idi. 7 Haziran seçimleri sonrası yaşananlar her ikisi açısından da aynı noktada olmayı neredeyse imkansız gibi gösteriyordu. Demirtaş bu konuda şunları söylemiş:

"Sayın Davutoğlu ile siyasi duruşumuz, birçok meseleye bakış açımız elbette ki farklıdır. Hiçbir zaman da aynı olmayacağından eminim. Fakat şu yaşadığımız derin trajediden çıkmak için demokrasi ilkeleri etrafında yan yana gelinip konuşulması, halkın özgür yarınları için, huzuru ve refahı için kesinlikle katkı sağlayıcı olacaktır."

Bu konuda Gelecek Partisi'nin ne düşündüğünü öğrenmek için parti sözcüsü Selim Temurci'yi aradım. Kendisi bir dönem AKP'nin İstanbul İl Başkanlığı'nı yapmış, 15 Temmuz darbe girişiminde ön saflarda darbecilere karşı mücadele etmiş bir isim. Doğu ve Güneydoğu'ya sık ziyaretler yapmış, bölgeyi bilen bir politikacı. Demirtaş'ın çağrısı ile ilgili şunları söyledi:

"Demokratik değerlerde uzlaşmayı, bir arada olmayı önemsiyoruz. Bizler partimizin kuruluş aşamasında dahi, demokratik değerlerde buluşmalıyız diyen ve partimizi özgürlükçü-demokrat olarak tanımlamış bir siyasi hareketiz. İki noktayı hep vurguluyoruz. Otoriter rejim mi, demokratik rejim mi? Bizim her daim tercihimiz demokrasiye inanan tüm güçlerle cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırmaktır. Ve kırmızı çizgimiz terördür.

"Ülkenin geleceği açısından demokrasiye inanan her sese kulağımız açık. Örneğin kısa bir süre önce Ahmet Türk'ün 'silah siyasetinin bittiğini artık demokratik siyasetin öne çıkması gerekir şeklindeki açıklamasını biz değerli bulmuştuk. 6 milyon kişinin oy verdiği bir partiyi gayri meşru olarak nitelendirmenin de yanlış olduğunu düşünüyoruz. HDP'nin terörle arasına mesafe koyması ne kadar önemliyse, demokratik siyasetin bir parçası olması da ülkemizin geleceği açısından o denli önemlidir.

"Demokratik siyaseti savunanlara; temel değerler dediğimizde, temel hak ve özgürlükler dediğimizde, siyasi etik dediğimizde, basın özgürlüğü dediğimizde, kuvvetler ayrılığı dediğimizde, tam parlementer sistem dediğimizde, hukuk devleti dediğimizde, darbe anayasasından kurtuluş dediğimizde bizim kapımız tüm bu değerleri savunanlara sonuna kadar açıktır. Gelecek Partisi; Türkiye'nin konuşması ve korkularını yenmesi için yola çıkmıştır. Korkmadan konuşmak ve temel değerlerde uzlaşmak yeni dönemin belirleyicisi olacaktır.

"Ayrıca siyasetin dışında, Sayın Demirtaş'ın eşinin uğradığı saldırıda Genel Başkan'ımızın ve eşinin durduğu noktayı, verdiği tepkiyi biliyorsunuz. Demirtaş'ın mevcut durumu yargıdadır. AİHM'in almış olduğu karar ortadadır. Pek çok kişiye yapıldığı gibi el altında bekletilen dosyalarla hapiste tutulması da hukuki değildir. HDP ve Demirtaş bizim siyasi rakibimizdir, milletimizin hakemliğinde kendileriyle yarışmak isteriz. Söyleşide belirttiği demokrasi ittifakı, kimsenin dışında tutulmaması cümleleri önemli. Ancak bize özeleştiri çağrısı yapanların, HDP'nin de bir özeleştiri yapması gerekiyor. Ve tabi ilk baştan beri partimizin söylediği terör konusunu hep birlikte kırmızı çizgimiz olarak belirlememiz gerekir."

Gelecek Partisi, Demirtaş'ın çağrısını baştan reddetmek yerine içeriğine ve kendi çizgilerine göre bir duruş belirlemiş.

Öne Çıkanlar