Gelecek Partisi'nden TMMOB'a destek: Diyarbakır’ın sahibi atanmış bürokratlar olamaz

Gelecek Partisi'nden TMMOB'a destek: Diyarbakır’ın sahibi atanmış bürokratlar olamaz
Karaloğlu ile Mimarlar Odası arasında süren tartışmalara katılan Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Altaç, 'Diyarbakır’ın sahibi atanmış veya görevlendirilmiş bürokratlar olamaz' dedi.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ile TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu arasında yaşanan kaçak yapı ve "kentin sahibi" tartışmalarına Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Av. Aydın Altaç da dahil oldu. Altaç, son zamanlarda 'kentsel dönüşüm' adı altında yapılan çalışmalar ve bu çalışmalar çerçevesinde yaşanan tartışmaların kent gündemini işgal ettiğini söyledi.

'RANT AMAÇLI ALAN AÇILIYOR'

Duvar'da yer alan habere göre, kentteki yıkımların rant amaçlı yapıldığını söyleyen Altaç, şu ifadeleri kullandı: "Diyarbakır’da işsizlik, ekonomideki çöküntü, kapanan iş yerleri, alacak-verecek meselelerinden dolayı yaşanan sosyal olaylar, intiharlar ve birçok sorun yaşanırken Büyükşehir Belediye Başkan Vekili sıfatı ile atanan kayyım ve atanmış bürokrat olan İl Valisinin kendisini şehrin sahibi olarak görmesi ve keyfi uygulamalara imza atması kabul edilemez durumdur. Şehrimizin alt ve üst yapı anlamında yaşanılabilir şehir olması temel arzumuzdur. Ancak denetimden yoksun ve keyfilik içeren birçok uygulamada olduğu gibi hiçbir altyapısı olmadan şehrin birçok yerinde yıkımların başlaması ‘rant çevrelerine ve malum kesimlere alan açma’ şeklinde değerlendirmekteyiz."

'HİZMET ETMEKLE GÖREVLİ'

Vali Karaloğlu’nu TMMOB ile polemiğe girmesini eleştiren Altaç, "Diyarbakır 10 bin yıldan fazla kesintisiz yaşamın devam ettiği nadir şehirlerden biridir. Diyarbakır’ımızın bu kimliğini ve tarihsel önemini bilmeyen yöneticiler bırakın şehrin sahibi yönetici olarak da kabul etmemiz mümkün değildir. Bu nedenlerle Diyarbakır’ın sahibi atanmış veya görevlendirilmiş bürokratlar olamaz. Bahsi geçen kişiler görev süreleri içerisinde Diyarbakır’a hizmet etmekle yükümlü ve Diyarbakırlıların ödemiş olduğu vergilerden maaşlarını alan kamu görevlileridir. Her ne kadar haksız ve ahlaka aykırı şekilde birden fazla maaş alarak kendilerine haksız kazanç sağlıyor iseler de sadece ve sadece belirli süreli hizmet etmekle görevlendirilmiş kamu görevlileridir" dedi.

Kentsel dönüşümün hemen yapılabilecek ve sonuç alınabilecek konu olmadığını vurgulayan Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Av. Aydın Altaç, şöyle devam etti: "Sur ilçemizde yaşanan ve Diyarbakır’ımızın tarihsel mimari yapısına aykırı ucube çalışmadan dolayı binlerce hemşehrimiz mağdur durumda iken bütçesi belli olmayan ve kentsel dönüşüm için depo edilmiş bütçeden yoksun çalışmanın sonucu havaalanı yolunda ucube heykel için yapılan harcamanın benzerinden ibaret bir durum yaratması kuvvetle muhtemeldir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bütçesinin sorumsuz ve denetimsiz şekilde harcanmasını kabul etmediğimizi belirterek ‘kentsel dönüşüm’ ile ilgili bir uygulamaya gidilecekse bütçesi, depo edilen meblağ, imar uygulama ve yapılaşmanın ne suretle ve ne kadar sürede tamamlanacağı, belirlenen takvimde hemşehrilerimizin konut ve iaşe ihtiyaçlarının giderileceği veya nasıl katkı sağlanacağı ve bu hususlarda mağduriyetlere mahal verilmeyeceğinin garantisinin verilmesi gerekmektedir. Birkaç kepçe ile yapılacak yıkım çalışmaları sırasında fotoğraf çekilerek paylaşılması olası mağduriyetleri önleyici etkisi bulunmamaktadır. Kamu görevlilerini sorumlu ve duyarlılığa davet ediyoruz."

NE OLMUŞTU?

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, geçtiğimiz günlerde, "Bu kent sahipsiz değildir" pankartı açarak, basın açıklaması yaptı. Kentteki kaçak yapılaşmaya dikkat çeken TMMOB, kaçak yapılaşmaya sessiz kalan yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Vali ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Münir Karaloğlu, TMMOB’a cevap vermekte gecikmedi ve "Okuduğunuz bildiriyi bile sizin yazmadığınızı biliyorum. Elinize tutuşturdular. Talimat verdiler. Siz de topuk selamıyla o bildiriyi okudunuz. Siz de inanmıyorsunuz söylediklerinize. Onu da biliyorum. Biliyorsunuz ki şu anda Diyarbakır'da valisiyle, milletvekiliyle, ilçe belediye başkanlarıyla ihlasla, samimiyetle çalışan bir ekip var" dedi.

Kayyımın sert ve itham eden açıklamasına TMMOB, "Bu kentin sahibi olamazsınız" cevabını verdi. Mimarlar Odası Başkanı Ferit Kahraman, "Kentine zarar veren kaçak yapılara karşı ilgili kurumlarla görüşmelerimizin çözümsüz kalması sonucunda, demokratik bir hak olarak basın açıklaması ve hukuki bir hak olarak da suç duyurusunda bulunduk. Fakat görevi hizmet olan idarecilerin tepki ve söylemleri ne demokrasiyle ne de hukukla açıklanamaz. Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Kayyımı, tehdit, iftira ve söylemleriyle suç duyurusunda bulunduğumuz kaçak yapı sahibi kişileri ve bunlara izin veren tüm yetkilileri sahiplenmiştir" ifadelerini kullandı. 

Öne Çıkanlar