Gelecek ve Deva kurultaylarına doğru: 'Bebek kundaktan çıkıyor'

Bebeği kundakta boğmak, Osmanlı’daki meşhur taht savaşlarından günümüze kalan bir iktidar eylemi. Fatih’le başlar…

"Bebeği kundakta boğmak…"

DEVA Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, iktidarın yeni partilerin önünü kesmek yaz aylarında yaptığı seçim denemesini böyle değerlendirmişti.

Bebeği kundakta boğmak, Osmanlı’daki meşhur taht savaşlarından günümüze kalan bir iktidar eylemi. Fatih’le başlar…

Fatih, tahta kendisinden başka ortak çıkmasın diye, meşhur Fatih Kanunnamesi’nde kardeş katlini yasallaştırır. Bu yasa gereği de tahta ortak olmasın diye kundakta olan kardeşini öldürtür. Bu eylem Fatih’ten sonra tam 18. Yüzyılın ortalarına kadar Saray’a musallat olur. Evliya Çelebi’nin "Saray’dan küçük küçük tabutlar çıkıyordu" diye anlattığı o süreç, halkın büyük tepkileri ile ortadan kalkar.

Modern zamanların kundakta boğma hikayesi ise iktidarların, bürokrasiyi ya da mevzuatı siyasi partilerin boynuna dolamasıyla gerçekleşiyor.

İktidar savaşlarının modern aleti, bu kez işe yaramadı,

"Bebek kundaktan çıkıyor"

Gelecek ay DEVA,

Bu hafta sonu da Gelecek Partisi birinci olağan kurultaylarını gerçekleştiriyor.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, büyük kongre için Kasım ayını işaret etmişti, 1 Kasım Pazar günü ANFA Altınpark’ta yapılacak büyük kongre için hazırlıklar tamamlandı.

Pandemi koşullarında gerçekleştirilecek Kurultay, seyircisiz yapılacak. Kurultay için tüm siyasi partilere davet de gönderildi.

Büyük Kongre’de "sürpriz katılımlar" da Parti’yi bekliyor. Bu Kongre’de partiye yeni katılan isimlere bizzat Davutoğlu tarafından sahnede rozet takılacak.

Önce genel başkan seçimleri ardından parti yönetimi belirlenecek.

Genel Başkanlık için bir yarış yok,

Parti’nin yeni dönem politikalarını "Parti Yönetim Kurulu" belirleyecek. Kurultay’da 60 kişilik Parti Yönetim Kurulu için seçimler yapılacak. Seçim blok liste usulü yapılacak. Parti Yönetim Kurulu içinden daha sonra Parti Başkanlık Kurulu üyeleri belirlenecek. Bu Kurul da 16 kişiden oluşacak.

PARLAMENTER SİSTEM VURGUSU

Davutoğlu’nun Büyük Kongre de yapacağı konuşmanın temelini Parlamenter Sistem vurgusu oluşturuyor. Kongreye doğru, Gelecek Partisi’nde bir ekip güçlendirilmiş parlamenter sistem modeline ilişkin bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışmanın da ip uçlarını verecek Davutoğlu ama sistemi tamamen açıklamayacak. Gelecek Partisi’nin parlamenter sistem modeli 9 Kasım’da gerçekleştirecek basın toplantısında kamuoyuyla paylaşılacak.

Gelecek Partisi Büyük Kongresinin tamamlamasıyla birlikte, 6 ay sonra yapılacak seçimlere girebilecek. Bu haliyle Nisan ayından sonra yapılacak bir seçimde hazır olacaklar.

DEVA DA HAZIRLANIYOR

DEVA da Büyük Kongre için tarih verdi.

Ali Babacan ekibi Aralık ayında birinci büyük kongreyi gerçekleştirmek için çalışmalara başladı. Henüz il kongreleri süreci, Diyarbakır’da yaptığı kongre ses getiren Ali Babacan bu hafta Edirne Kongresindeydi.

İl kongreleri böyle, Ankara İstanbul ve İzmir kongreleri ise Büyük kongreyi bekliyor.

Neden mi?

Çünkü Ali Babacan’ın beklentisi erken seçimin kapıda olduğu yönünde. Parti kurmayları erken seçim için 1 yıl gibi bir tarih veriyorlar. Daha önce de bir seçim olabilir diye tüm dikkatlerini büyük kongreye toplamış durumdalar. Aralık ayında kurultayı gerçekleştirdikten sonra, bu yükümlülük ortadan kalktıktan sonra İstanbul, Ankara ve İzmir de görkemli il kongreleri düzenlemeyi planlıyorlar.

Aralık takvimi tutarsa,

DEVA da Haziran ve sonrasında gerçekleşecek olası bir erken seçime artık hazır olacaklar.

Tüm bu baş döndürücü kongreler sürecinde yaşanan onlarca aksilik de cabası…

Partilerin konglere hazırlık sürecinde verdikleri evrakların Kaymakamlıklarda kaybolmasından, yazdıkları yazılara pandemi gerekçe gösterilerek yanıt verilmemesine kadar taşra bürokrasisinin karanlık dehlizlerinde süren kovalamacalar…

Olan bitene rağmen,

Görünen o ki koşturmacanın sonuna geliniyor,

Bebek kundaktan çıkıyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sibel Hürtaş Arşivi