Geleneksel arı yetiştiricisi yörük Hatice'nin hikayesi Oscar'a aday

Geleneksel arı yetiştiricisi yörük Hatice'nin hikayesi Oscar'a aday
92. Oscar Ödülleri’nde En İyi Uluslararası Film ve En İyi Belgesel'e aday gösterilen Bal Ülkesi (Honeyland) filmi yörük Hatice'nin dilinden ekosistemin hikayesini naif bir dille anlatıyor.

Tamara Kotevska ve Ljubomir Stefanov’un yönetmenliğini üstlendiği Kuzey Makedonya yapımı olan filmde Avrupa’nın son kadın arı yetiştiricisi olan ve Kuzey Makedonya’nın orta kısımlarındaki bir köyde yaşayan Hatice (Hatidže) Muratova’nın hayatına odaklanarak izleyiciye unutulmuş eski bal toplama geleneklerini bir sanat icra edermişçesine uygulayan Hatice’nin dilinden modern bir peri masalı sunuyor ve ekosistemin hikayesini naif bir dille anlatıyor.

YÖRÜK HATİCE'NİN HİKAYESİ

Makedonya’da yaşayan yörük Hatice, ülkenin en ıssız yerlerinde, kayalık bölgelerde doğal olarak oluşan kovanlardan bal toplamak için dağlara tırmanıyor. Göçebe arıcılık yapan bir aile, Hatice’nin yanına taşındığında ve üretimi artırmak için doğal yolların dışına çıktığında Hatice için işler değişiyor. Hatice komşularına karşı başta temkinli davranıyor, fakat şirin çocuklarına duyduğu ilgi kısa sürede birbirlerine ısınmalarını sağlıyor.

Ancak Hatice, gözünü arılarına diken aileye karşı doğayı korumak için büyük bir mücadeleye başlıyor. Çünkü o, kovanlarda bulunan balların yalnızca bir kısmını satmak ve annesiyle birlikte hayatlarının devamını sürdürmek için alıyor, gerisine dokunmuyor. Arıların payını da gözetiyor, hatta arılarla konuşuyor, onlara şarkılar söylüyor.

SUNDANCE'TAN 3 ÖDÜL

Çekimleri üç yıl süren film, 2019  Sundance Film Festivali’nden Jüri Büyük Ödülü (Dünya Sineması-Belgesel), En İyi Görüntü Yönetimi, Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. Ardından dünyada pek çok festivale katılıp ödüller aldı.

Belgeselin en önemli özelliği, didaktik bir çevre filmi olmaması. Film, mesajını etkileyici bir görsel anlatımla ve insan hikayesine odaklanarak veriyor.

BELGESEL EKİBİ HATİCE'YE EV ALDI

Belgeselin dünya çapında büyük ilgi görmesinin ardından filmi gerçekleştiren ekip, Muratova'ya kaldığı köyün yakınında, elektriği ve suyu olan bir köyde nispeten konforlu bir ev aldı.

Öne Çıkanlar