Gelir adaletini gösteren veride bozulma

Gelir adaletini gösteren veride bozulma
Gelir dağılımı hesaplamalarında önemli bir referans noktası olarak kullanılan Gini katsayısındaki bozulma Türkiye'de adaletsizliğinin arttığını gösterdi.

EKONOMİ - Gelir dağılımı hesaplamalarında önemli bir referans noktası olarak kullanılan Gini katsayısının Türkiye'de 2016 yılı itibariyle bir önceki yıla göre yükseldiği tahmin ediliyor. Bu durum Türkiye'de gelir adaletsizliğinin 2015 yılına kıyasla arttığını gösteriyor. 

TÜİK'in açıkladığı "Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2016" araştırmasına göre Gini katsayısı bir önceki yıla göre 0,007 puan artış ile 0,404 olarak tahmin edildi.

Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, 1’e yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade ediyor. 

EN YÜKSEK GELİR GRUBU'NUN PAYI ARTTI

Hanehalkı kullanılabilir gelirinin, hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak hesaplanan eşdeğer hanehalkı büyüklüğüne bölünmesi ile elde edilen eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine göre; en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 0,7 puan artarak yüzde 47,2, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay 0,1 puan artarak yüzde 6,2 oldu.

Buna göre, toplumun en zengin yüzde 20’sinin gelirinin en yoksul yüzde 20’sinin gelirine oranı şeklinde hesaplanan P80/P20 oranı 7,6'dan 7,7'ye yükseldi. 

NÜFUSUN YÜZDE 14,3'Ü YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA KALDI

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,4 puanlık düşüş ile yüzde 14,3 olarak gerçekleşti. Medyan gelirin yüzde 60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre ise yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,7 puan azalarak yüzde 21,2 oldu.

Hanehalkı tiplerine göre eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranlarına bakıldığında; tek kişilik hanehalklarının yoksulluk oranının bir önceki yıla göre 0,8 puan artışla yüzde 8,9, bağımlı çocuğu olmayan hanehalklarının yoksulluk oranının 0,8 puan düşüşle yüzde 4, bağımlı çocuğu olan hanehalklarının yoksulluk oranının ise 0,2 puan düşüşle yüzde 17,9 olduğu görüldü.

Öne Çıkanlar