Gençlik örgütleri: Afgan kadınların direnişini buradan selamlıyoruz

Gençlik örgütleri: Afgan kadınların direnişini buradan selamlıyoruz
Gençlik örgütleri, Taliban'ın Afganistan'da yönetimi yeniden ele almasının dünyada süren paylaşım savaşından bağımsız olmadığını söyledi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK - Afganistan'da Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi sonrası ülke halklarına yönelik yaptığı antidemokratik uygulamalara tepki amaçlı Hakların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Örgütü, Anarşist Gençlik, Kaldıraç, Öğrenci Faaliyeti, SGDF, Öğrenci İnisiyatifi Kadıköy'de bulunan Süreya Operası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Açıklamada, "Afganistan halklarına zafer direnişle gelecek" pankartı yer alırken  "Afgan halkı yalnız değildir", "Halklara zafer direnişle gelecek, "Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez" sloganları atıldı. 

'İŞID'İ DESTEKLEYENLERLE TALİBAN'I SELAMLAYANLAR AYNI'

Basın açıklamasını okuyan Rıdvan Gezegen, rant, yağma ve savaş ekonomisi üzerinden yürüyen çıkar savaşı bir yandan sürerken Taliban'ın da  Afganistan’da tekrar sahneye çıktığını söyledi. Taliban'ın Afganistan'da bu yükselişi yeniden ele almasının dünyada süren paylaşım savaşından bağımsız olmadığını söyleyen Gezegen, "Dün Suriye’de IŞİD çetelerini destekleyenlerle bugün Afganistan’da Taliban’ı selamlayanlar aynıdır; elleri kanlı devletlerdir. Rejimi ele geçiren Taliban’ın geldiği ilk gün Kabil’deki kadın fotoğraflarının üzerini kapatmasını, kadınların sosyal hayattan uzaklaştırılmasını, Afganistan’dan kaçmak zorunda kalan insanların uçaktan düşmesini tüm dünya halkları yakından takip ederken savaşın ortağı olan devletler Taliban’ı tek tek tanımaya başladılar" dedi. 

'EMEKÇİLER, KADINLAR BU DÜZENİ KABUL ETMİYORUZ'

Devletlerin ve kapitalist sistemin savaşla kendini devam ettirmeye çalıştığını vurgulayan Gezegen, "Devletler, toplumu savaşa ikna etmek için dünyanın her yerinde ırkçılığı yeniden canlandırmaktan başka bir çıkış yolu bulamıyor. Bölgemizde yaşananlar da dünyadan farklı değildir. Aylar öncesinden Taliban’la görüşmeye sıcak baktıklarını ifade eden Türkiye devleti, Taliban rejimi alır almaz Taliban ile diyalogda olduklarını ve mesajlarını olumlu karşıladıklarını söyledi. Hangi mesaj bunlar? Kadınların sokakta tek başına gezmesini yasakladıkları mesaj mı, sokak ortasında milislerin insan öldürmesi mi, 150 kişilik uçağa 650 insanın binmesi, kanadına tutunanın düşerek ölmesi mi? Aynı savaşın parçası olan bir akıldan başka bir açıklama beklemiyoruz. Ancak biz halklar, işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler bu düzeni kabul etmiyoruz' diye konuştu. 

"Bu topraklarda yüzyıllardır halklar bir arada yaşıyor" diyen Gezegen, devletin tüm saldırılarına karşı halkların büyük bir direniş sergilediğini söyledi. Gezegen konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: 

'MÜLTECİLERE, KÜRTLERE YÖNELİK SALDIRILAR MÜNFERİT DEĞİL'

"Bugün Afgan halkına yönelik, bölgemizde yoğun bir ırkçı saldırı örgütlenmek isteniyor. Bu saldırılar asla münferit değildir. Kürsülerde ırkçılık propagandasını yapan iktidar da, ‘Sınır Namustur’ pankartı asan ve ırkçı propagandayı devam ettiren muhalefet partileri de bu saldırıların sorumlusudur. Altındağ’da Suriyelilerin iş yerlerine yönelik saldırının Konya’da bir Kürt ailenin katledilmesiyle hiçbir farkı yoktur. Savaşın üstünü kapatmak için, halkları direniş hattından uzaklaştırmak için örgütlenen bu aklı kabul etmiyoruz.

'TARİH DİRENİŞ VE DEVRİMLER TARİHİDİR'

Taliban’ın rejimi ele aldığı günden beri irili ufaklı kadın direnişlerinin sesini duyuyoruz. Yaşamları için sokağa çıkan kadınların direnişini buradan selamlıyoruz. Kurtuluşun ancak direnişte olduğunu gösteren kadınlar Afganistan ve tüm dünya halklarına örnek oluyor. Tarihimiz direnişler ve devrimler tarihidir. Buradan aldığımız güçle talan edilen kentlerimizi, ranta açılan topraklarımızı, hayatlarımızı savunmaya devam edeceğiz. Afganistan halkına zafer direnişle gelecek, direnen halklar özgürleşecek!" 

Açıklama atılan sloganlarla son buldu. 

Öne Çıkanlar