Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü stat işletmelerini il dışına verdi, kulüpler tepki gösterdi

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü stat işletmelerini il dışına verdi, kulüpler tepki gösterdi
Diyarbakır’da Amedspor ve Diyarbekirspor taraftarları alanlara indi. Dağkapı’da açıklama yapan taraftarlar, “Sporda adalet” istedi.

Remzi BUDANCİR 

+GERÇEK- Diyarbakır’da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün şehir stadında bulunan kafe, büfe ve işletmeleri  kentteki kulüplere haber vermeden başka kişilere ihale  yoluyla vermesine tepkiler sürüyor. Diyarbakır’da bulunan spor kulüpleri antrenman yapacak alan bulamamışken Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün aldığı karar tepkilere neden oldu. Amed Sportif Faaliyetler Kulübü ve Diyarbekirspor taraftarları, kentteki sivil toplum kuruluşları, meslek odaları temsilcileri ile birlikte Dağkapı Şeyh Sait Meydanı'nda  basın açıklaması yaptı.

AÇIKLAMA ÖNCESİ YOĞUN POLİS ÖNLEMİ

Açıklama öncesi Dağkapı bölgesi, Şeyh Sait Meydanı başta olmak üzere bölgeye çok sayıda polis sevk edildi. Alanda yoğun önlem alan polis, ana caddelere zırhlı araç ve çevik kuvvet ekiplerini konuşlandırdı. Açıklama için alana gelen taraftar gruplarının taşıdığı bayraklar kontrol edildi.

TARAFTAR GRUPLARI ORTAK AÇIKLAMA YAPTI

"Tesisler futbol kulüplerinindir", "Amatör takımlar sahipsiz", "Sporda adalet" ve "Stadyumlar halkındır" pankartlarını taşıyan  taraftar grupları geniş katılım ile basın açıklaması yaparak tepkisini dile getirdi. Taraftar grupları adına açıklamayı okuyan Xêbat Demir, taraftarlar olarak yaşadıkları sorunların devam ettiğini söyledi.

"STADYUM DİYARBAKIR’DA YAPILDI AMA DİYARBAKIR’A YAPILMADI!"

Diyarbakır’ın profesyonel futbol takımları olan Amedspor ve Diyarbekirspor’un birçok sorunla boğuştuğunu ifade eden Demir,  "İki takımımızın başkanları haftalardır özellikle stadyumun takımlarımıza tahsisi için her kapıyı çalmakta ve bu konuda mücadele etmektedirler. Bu mücadeleleri yanıtsız ve sonuçsuz bırakılmıştır. Yeni Diyarbakır Stadyumu ilk açıldığında da ‘Stadyum Diyarbakır’da yapıldı ama Diyarbakır’a yapılmadı!’ tespitimiz dört yılın sonunda da geçerliliğini korumaktadır. Stadyum için istenen yüksek kiralama bedelleri takımlarımızın ödeyebilecekleri tutarların üstündedir. Stadyum kirası dışında; Diyarbakır Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün görevlendirdiği çok sayıda personelin ücret ödemesi, stadyum kirası gibi çok pahalı olan çim bakım giderleri, stadyumda kullanılan elektrik için harcanan jeneratör yakıtı bedeli, yenilenmemesine rağmen kırılan koltuklar için her hafta alınan fahiş tutarlar eklenince stadyumun kullanılmasına imkân bırakılmamaktadır" dedi.

"BOYKOT ÇAĞRISI YAPARIZ"

Sayılan tüm bu olumsuzluklara ek olarak, stadyum içerisinde bulunan reklam alanları, kantinler ve locaların habersiz bir şekilde başka firmalara verildiğini ifade eden Demir, "Kulüplerimiz sayesinde stadyumu dolduran on binlerce insana yapılacak reklamların kulüplerimize tek bir kuruş faydası olmayacaktır. Bu alanların kulüplerimize verilmesi gerekir, aksi halde reklam veren firmaların haksız kazancı sebebiyle boykot çağrısı yapılacaktır.  Stadyum içerisinde bulunan ve firmalara armağan edilen kantinler ve localarda da aynı durum geçerlidir" dedi.

"YER BULUNMADIĞI İÇİN TAKIM BAŞKA ŞEHRE TAŞINDI"

"Uzun yıllardır şehrimizde spor tesisi yapılmamıştır. Diyarbakırspor’un kullandığı tesis de boşaltılıp yıkılmıştır" diyen Demir, şunları söyledi:

"Takımlarımız tesis yokluğundan göçebe hayatı yaşamaktadırlar. Amatör spor kulüplerimizin sahip olduğu herhangi bir spor tesisi bulunmamaktadır. Bırakın amatör spor kulüplerini profesyonel takımımız olan Diyarbekirspor bile kapı kapı dolaşmasına rağmen konaklayıp idman yapabileceği bir tesis bulamamış ve bu sebeple takımı başka şehre taşıma kararı almıştır.

"AMATÖR KULÜPLERİ PERİŞAN"

-Şehrimizde sporu sevdirme ve sporcu yetiştirme amacıyla kurulan yüzlerce amatör kulüp perişan haldedir. Sahip olduğumuz amatör kulüplerin yarısı imkânsızlıklar sebebiyle liglere katılamamaktadırlar. Konaklayacakları tesislerin olmamasının yanı sıra idman yapacakları saha bulmakta güçlük çekmektedirler. Takımlarımız spor malzemeleri, ulaşım giderlerini bile karşılayamamaktadırlar.

"MAÇ GÜNÜ STADYUM GÜZERGÂHINDA OLAN OTOBÜS SAYISI DÜŞÜK"

-Amedspor altyapısına tahsis edilmiş bir otobüsün durdurularak çocukların araçtan indirildiğine şahit olduk. Tüm altyapıların amatör sayıldığı da bilinmelidir. 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun Belediyelerin Görev ve Sorumluluğu başlığı 14. Maddesinde sporu teşvik amacıyla kullanılabilen binde yedilik dev bütçenin etkin ve verimli kullanılmadığı kanaatindeyiz. Kulüplerimizin ayni ve nakdi yardımlardan şeffaf bir şekilde faydalandırılmalıdır. Bilgi Edinme Kanunu kapsamında harcanan tutarların ne şekilde nereye harcandığını soracağımızı bildiriyoruz.  Bizler taraftarlar olarak maçlarda ciddi sorunlar yaşamaktayız. Stadyuma ulaşım sorunumuz bulunmaktadır. Maç günü stadyum güzergâhında yer alan otobüs sayısı düşük olup kilometrelerce yolu yürümek zorunda kalmaktayız.

   -Bu basın açıklamasıyla birlikte yüzlerce sorunun bir kısmına değinmiş bulunmaktayız. Herkesçe bilinen bu sorunların; şehrin idari amirleri, muhatap bakanlıklar ve federasyonlar tarafından çözülmesini talep etmekte ve beklenti içinde olduğumuzu ifade etmekteyiz. Her zaman kulüplerimizin yanında olduğumuzu ve bu haksızlıklar karşısında mücadelemizi büyüteceğimizi burada tekrar ediyoruz.

"ADIM ATILMAZSA DAĞKAPI'YI MİTİNG ALANINA ÇEVİRİRİZ"

Ardından söz alan taraftarlar stattaki işletmelerin başlarına verilmesi, kentin takımlarının desteksiz bırakılmasına tepki gösterdi. Alandan yetkililere "adım atın" çağrısı yapan taraftarlar, "Bu defa basın açıklaması yaptık. Taraftarlar olarak en fazla üyeye sahip kuruluşlarız. Adım atılmaması durumunda bir dahaki sefere bu alanları miting alanına çevireceğiz" dedi. Ardından iki dakikalık oturma eylemi yapıldıktan sonra açıklama sona erdi.  

 

Öne Çıkanlar