General Hafter Libya seçimleri için askerliği bıraktı

General Hafter Libya seçimleri için askerliği bıraktı
Libya'daki iç savaşta doğu güçlerini komuta eden General Halife Hafter, 24 Aralık'ta düzenlenecek başkanlık seçimlerinde aday olabilmek için askeri görevlerini üç aylığına bıraktı.

Libya'da geçtiğimiz yıl BM destekli ateşkes anlaşmasıyla son verilen iç savaşın taraflarından General Halife Hafter, 24 Aralık'ta düzenlenmesi planlanan başkanlık seçimlerinde aday olmasının önünü açacak bir hamle yaptı. Hafter, askeri görevlerini üç aylığına bırakma kararı aldı. Buna göre Hafter, iç savaşta doğu güçlerini temsil eden Libya Ulusal Ordusu'nun komutasını, üç aylığına yardımcısına devredecek.

Hafter'in bu adımı gözleri yeniden, ülkede yeni bir kriz yaratan seçim yasasına çevirdi. İç savaşta Hafter'i desteklemiş olan Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ay başında, az sayıda vekilin katılımıyla devlet başkanlığı seçimi taslak yasasını oylamıştı. Taslak metinde bir madde ise tartışma yaratmıştı. Bu maddede, yetkililerin seçimlere üç ay kala mevcut görevlerini bırakabileceği, seçimi kazanamazlarsa da aynı görevlere dönebileceği belirtiliyordu. Bu maddenin Hafter ve Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih için özel olarak hazırlandığı eleştirileri getiriliyordu.

Trablus'taki Yüksek Devlet Konseyi bu yasayı reddettiğini açıklamış, Temsilciler Meclisi de tepki olarak BM destekli birlik hükümetine güvenoyunu geri çektiğini açıklamıştı. Konsey de, seçim yasasındaki bu anlaşmazlık nedeniyle oylamanın bir yıl ertelenmesini önermişti.

Libya'daki ateşkes anlaşması Ekim 2020'de imzalanmış, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Fransa'nın desteklediği Hafter ile Trablus'ta Türkiye ve Katar desteklediği hükümeti karşı karşıya getiren savaş son bulmuştu. Yeni oluşturulan geçiş hükümetinin yönetiminde 24 Aralık'ta seçim yapılması için uzlaşma sağlanmıştı.

Öne Çıkanlar