Gergerlioğlu: Diyarbakır Kadın Cezaevi'nde banyonun önüne kamera konulmuş

Gergerlioğlu: Diyarbakır Kadın Cezaevi'nde banyonun önüne kamera konulmuş
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 'Bunu cezaevi yönetimine ilettik, ‘gidin şikayet edin’ dediler. Şikayet ettik bu defa ‘yönetmelikte var’ dediler' dedi.

MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin (ÖHD) Diyarbakır’da düzenlediği "Bir ceza devleti olarak Türkiye’de hapishaneler: İmkanlar ve imkansızlıklar" konulu panelde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Devletin hapishane politikaları ve ihlalleri" konusunda sunum yaptı. 

‘500 BİNİ BULABİLİR’

Türkiye’de cezaevlerinde büyük hak ihlallerinin yaşandığını kaydeden Gergerlioğlu, cezaevleri kapasitesinin 250 bin olduğunu, fakat tutuklu sayısının çok fazla olmasından dolayı da bu sayının 300 bini bulduğunu dile getirdi. İktidarın yürüttüğü politikalardan kaynaklı yeni cezaevleri yapımına başladığını belirten Gergerlioğlu, ilerleyen dönemlerde bu sayının 500 bini bulacağını aktardı. Gergerlioğlu, gelinen noktada tüm muhalif kesimlerin bu gidişata dur demesi gerektiğinin altını çizdi. 

AĞIR HAK İHLALLERİ 

Geçtiğimiz dönemlerde cezaevi komisyonu olarak birçok cezaevi gezdiğini dile getiren Gergerlioğlu, "Birçok cezaevini gezdik, tutukluların sorunlarını konuştuk, tabi yanımızda cezaevi yönetimi yoktu. Bunlara ilişkin ağır raporlarlar hazırladık. Çıplak arama gibi ağır raporları bakanlığa sunduk ama hiçbir adım atılmadı. Diyarbakır Kadın Cezaevine gittik. Oradaki kadınlar banyonun önüne kamera koyduğunu söylediler. Hepimiz utandık. Kadınlar o kameranın önüne gazete kağıdı koyarak engel olmaya çalışmış. Bu durumu cezaevi yönetimine ilettiğimizde bize ‘gidin şikayet edin’ diyor. Şikayet edip geri döndüğümüzde, bu sefer bize ‘Ne yapalım yönetmelikte var’ dediler. Tüm bunları raporlarımıza geçirdik. 

PANDEMİ DÖNEMİ

Cezaevlerinde en çok hak ihlalinin yaşandığı dönemin pandemi dönemi olduğuna işaret eden Gergerlioğlu, "Kadınlar bu sorunu daha fazla dile getirdi. O kadar çok fazla hak ihlali  olmasına rağmen girişimde bulunmadı. ‘Gelin insanları helikopterden atanları, insan kaçakçılığı yapanları araştıralım’ dediğimizde sürekli topu taca atıyorlar" diye konuştu.

Hak ihlallerini dile getirdiği için vekilliğinin düşürülüp tutuklandığını hatırlatan Gergerlioğlu, "Cezaevine atıldığımızda neyle karşılaşacağımızı biliyorduk, çünkü hepsine şahit olduk" diyerek cezaevinde yaşanan hak ihlallerini tek tek sıraladı. 

Gergerlioğlu’nun konuşmasının ardından panel soru-cevap bölümüyle sona erdi. (MA)

Öne Çıkanlar