Gergerlioğlu mahkum mektuplarını paylaştı: Biz burada salgından ölüyoruz

Gergerlioğlu mahkum mektuplarını paylaştı: Biz burada salgından ölüyoruz
HDP Kocaeli Milletvekili, Ömer Faruk Gergerlioğlu, mahkum ve mahkum yakınlarından gelen mektupları paylaştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu Silivri Cezaevi'nde mahkumların kendisine ulaşarak 'Biz burada salgından ölüyoruz' dediğini aktardı.

Silivri Cezaevi'nin 10 bin hükümlü ve tutuklu olduğunu hatırlatan Gergerlioğlu, Silivri Cezaevi'ndeki vakalarla ilgili 27 Soru Önergesi, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na 27 dilekçe verdiğini belirterek Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e bir kez daha Silivri'de Covid-19 vaka sayısının kaç olduğunu sordu. 

HDP Milletvekili Gergerlioğlu, yaptığı açıklamada şöyle dedi: 

"Cezaevlerine zaten infaz yasası sonrası bir moral bozukluğu artı kantin ihtiyarlarının karşılanamaması ve ardından direnç düşüklüğü sonrasında Covid-19 vakalarının artması manidar.  Açık cezaevlerinin infaz yasası sonrası boşalması sonrası yemek kalitesinin düşmesiyle de bu vakaların arttığını görüyoruz. Birçok kişide ilk testler negatif çıkmasına rağmen sonraki testler pozitif çıkabiliyor. Sadece test sayısına güvenilmemesi gerektiği ortaya çıkıyor. Koğuşlar arası yapılan değişimlerin bulaşımı artırdığını görüyoruz. Bu uygulama çok amatörce sonucu düşünülmeden yapılmış belli ki. Zaten koğuşlarda salgın başladığında durdurmak mümkün değil. 7 kişilik koğuşlarda 35 kişi kalırken karantinaya ayrılan koğuşlar dolayısıyla koğuşlar daha da artmıştı. 7 kişilik yerlerde 45 kişi kalıyor. Balık istifi şeklinde kalınan bu yerlerde salgını durdurmak mümkün değil. Adalet Bakanlığı ve Bakırköy savcılığı halen bir açıklama yapmıyor. Birçok vaka olduğunu biliyoruz ama Adalet Bakanlığı ilk baştan itibaren hiç güven vermeyen bir şekilde bu olayı yönetiyor. Birçok vakayı biz haber verdik kamuoyuna. Bizden sonra Adalet Bakanlığı açıklama yapmak zorunda kaldı. Bu son yayılımlar konusunda da halen bir açıklama yok. Mahpus ve mahpus yakınları çok kötü bir psikoloji altında. Burada ölüyoruz diyen pek çok mahpusun bilgisi bana ulaştı. Mahpus yakınları, eşleri, çocukları, anneleri, babaları çok tedirgin, çok öfkeli ve karamsar bir şekilde beni arıyorlar. Orada ölüme terk edildiler diyorlar. Bu çok ağır bir psikoloji yetkilileri empati yapmaya davet ediyorum. Bir an evvel şeffaf bir açıklamayla gerçek sayılarlar birlikte bir açıklama yapmaya davet ediyorum."

Gergerlioğlu Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

1- Silivri Cezaevinde Covid-19 teşhisi koyulan mahpus sayısı kaçtır? Bu mahpuslardan kaçı yoğun bakımda kaçı entübe durumdadır? Silivri Cezaevi'nde

2- Korona sebebiyle yaşamını yitiren mahpus sayısı kaçtır?
Silivri Cezaevi'nde 7 kişilik koğuşta 45 kişinin kaldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa salgın döneminde buna nasıl izin verilmiştir?

3- Silivri Cezaevi'nde Covid-19 vakasını azaltmak için Korona semptomları taşıyan mahpuslara test yapılmadığı iddiası doğru mudur?

4- Şu ana kadar test yapılan mahpus sayısı kaçtır? Bu mahpuslardan negatif çıkanların kaçına tekrar test yapılmıştır?

5- Açık Cezaevlerinin boşaltılması sebebiyle cezaevlerinde yemek sorunlarının yaşandığı kalitesiz yemekler sebebiyle mahpusların dirençlerinin düştüğü ve Covid -19'a yakalandıkları iddiaları doğru mudur?

6- İddialar her gün basında ve sosyal medyada dolaşırken Adalet Bakanlığı ve Bakırköy Savcılığının bir açıklama yapmamasının sebepleri nelerdir?

7- Adalet Bakanlığı ailelerin tedirginliğini gidermek için herhangi bir tatmin edici açıklama yapacak mıdır?

 Gergerlioğlu cezaevindeki tutuklu ve hükümlüler ile ailelerinin kendisine ulaştırdığı mektupları da paylaştı: 

Tarafıma iletilen mektupta: " Z. A. Silivri 5 No’lu Kapalı Cezaevi’nde kalmaktadır. Annesi ile yaptığı telefon görüşmesinde; ateşinin olduğunu bu nedenle 2 defa revire götürüldüğünü daha sonra çağırılan ambulansta mahpustan ambulansın içinde bir örnek alındığını ancak niçin örnek alındığına dair mahpusa bilgi verilmediğini ve hastaneye götürülmeden koğuşuna geri gönderildiğini aktarmıştır" ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: "Abim Silivri 2 No’lu Kapalı Cezaevi’nde kalmaktadır. Geçen hafta yaptığımız telefon görüşmesinde yemeklerin az verildiğini söylemişti. Abimin Korona Virüs nedeniyle hayatından endişe etmekteyiz. 15 kişilik koğuşta 45 kişi kalıyorlar ve açık cezaevindeki tahliyeler nedeniyle yemekler çok sıkıntılıymış. Zaten 45 kişilik koğuşa 15 kişilik yemek geliyordu yemekler kötü olduğundan yenilecek durumda değilmiş." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: " Eşim Y.A. Silivri 2 No’lu Kapalı Cezaevi’nde kalıyor. Kendisi Alerjik astım hastası kendisinin 3 aydır ilaçları verilmiyor. Kendisi her yere dilekçe yazdı ancak hiçbir sonuç yok. Eşimin Covid-19 nedeniyle hayatından endişe ediyorum." ifadeleri yer almıştır.

 Tarafıma iletilen mektupta:" Silivri 9 No'lu Kapalı Cezaevi’nde kalanların defter, kalem, kitap, radyo ve kişisel eşyalarına el konulmuş. Avukat görüşü de yasaklanmış. Yakınımın sağlığından da Covid-19 nedeniyle endişe ediyorum." ifadeleri yer almıştır.

 Tarafıma iletilen bilgiye göre: "Silivri 7 No’lu Kapalı Cezaevi’nde mahpusların 43 kişi kaldıkları, içeride salgın olduğu, ishal, kusma gibi şikayetlerle 30 kişi aynı sıkıntıyı yaşadığı, haftalardır kantin sorunu olduğu, sabun, şampuan ve peçete verilmediği, bulaşık deterjanıyla banyo yapıldığı, mahpusların soğuk su da yıkandığı." iddiaları yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: " Silivri 7 No’lu Cezaevi’nde C-7 koğuşunda bir kişi de Covid-19 testi maalesef pozitif çıkmıştır. Koğuşta bulunan 45 kişi büyük risk altındadır. Koğuştaki diğer mahpuslara da bulaşmasından korkuyoruz." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen bilgide: "Eşim Silivri 2 No’lu Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olarak bulunmaktadır. Telefonla görüşmeler 10 dakika bile sürmeden kapanıyor, aynı telefonu yüzlerce kişi kullanıyor, karantina odaları açmak için boşaltılan koğuşlar sonucu bir koğuşta 44 kişiler şu anda." iddiaları yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta:" Eşim R.K. Silivri 8 No’lu L Tipi Cezaevi C-6 koğuşunda kalmaktaydı. Eşimin ilk Covid-19 test sonucu negatif. Bugün sabah ise E-Nabız’da 2. Bir test sonucu vardı ve sonuç pozitif çıkmış ama cezaevini aradığımda 2. Bir test yapılmadığını,daha sonra yapılacağını söylediler. E-Nabız’da pozitif görünen bir test var ama cezaevi 2. Test yapılmadığını söylüyor. Dün aradığımda test sonucu negatif olduğu için C-1 koğuşuna alındığını ve salı sabah yani bugün telefon görüşü olacağını söylediler fakat bugün cezaevini aradığımda pazar telefon görüşü olduğunu söylediler. Eşimden haber alamıyorum ve çok endişeliyim." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta:" Silivri Kapalı Cezaevi’nde hükümlü olarak yatan kardeşim R.G. 06.04.2020 tarihinde yapmış olduğu telefon görüşmesinde her türlü insani ihtiyaçtan yoksun olduklarını,7 kişilik koğuşta 29 kişinin tutulduğunu, beslenme ihtiyaçları ve temizlik malzemelerinin eksik verildiğini aktarmıştır." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: " 15 Temmuz mağduru eşim M.K. Silivri L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu. Covid-19’dan ve cezaevindeki şartlardan dolayı eşimin hayatından endişeliyim." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: " M.E.; Silivri L Tipi 5 No’lu Kapalı Cezaevi’nde kalmaktadır. Ailesinin aktarımlarına göre; mahpusun hastalık belirtilerinden kuru öksürük şikayetleri olduğunu, kaldığı koğuşta kronik hastaların bulunduğunu, kişisel temizlik malzemelerin verilmediğini, düzenli olarak soğuk ve sıcak suyun akmadığını, Koronavirüs salgınıyla ilgili yeterli bilgi verilmediğini, yemekhanelerde temizlik, hijyen ve sosyal mesafe kuralına uyulmadığını, yemeklerin sağlıksız ve kötü çıktığını, karantina odalarının bulunmadığını iletmiştir." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: "Eşim M.K. Silivri Kapalı Cezaevi’nde kalmaktadır. Covid-19 nedeniyle eşimin hayatından çok endişeliyiz." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta:" Sayın vekilim, eşim M.A. Silivri 1 No'lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde hükümözlü. 2016 yılının Ekim ayında tutuklandı. O tarihten beri Silivri 1 No'lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalıyor. İstinaf mahkemesi kararı onadı. Bu kez Yargıtay’a başvurduk ancak son 2 senedir Yargıtay’dan bir cevap gelmedi. 2020 Haziran sonunda cezasının müddeti dolup çıkması gerekiyor ama Yargıtay herhangi bir karara varmadığı için bekliyoruz. Bu durum beni çok tedirgin ediyor. Kesinleşmemiş bir cezayı yatmasına rağmen çıkma ihtimali düşük. Üstelik şimdi de salgın hastalık var ve üzüntümüz kat kat arttı." iddiaları yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: " Eşim A.G. Silivri 1 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalmaktadır. Eşim Hava Harp Okulu’nda Kurmay Albay rütbesiyle Dekan olarak görevini icra ediyordu. 15.07.2016 günü yüzlerce personelininse şahitliğiyle görevinin başında, yerinden ayrılmamış ve kimseye de emir vermemiş olmasına rağmen o günden beri tutuklu. Müebbetle yargılanıyor ve dosyası Yargıtay’da. Bu olay öncesi uyku apnesi rahatsızlığından dolayı tedavi görüyordu. Bu uzun süreçte eşimin rahatsızlığı da ilerledi ve solunum cihazı kullanması yönünde rapor edildi, solum cihazı aldık ve yaklaşık 1,5-2 yıldır solunum cihazı kullanıyor. Toplumunda yaşamış olduğu malum Covid-19’dan dolayı içerideki şartlar çok daha zorlaşmıştır. Eşim solunum cihazı ile de nefes alması zorlaşmış. 40 kişilik odalarda 2 tane tuvalet ve 2 tane duşların olması hiçbir şekilde önlem alınmayan hijyen ve sağlanmayan temizlik malzemelerinin de olmayışı içerideki durumu çok ama çok fazla durumu ve şartları kötüleştirmiştir. Eşimin hayatından endişe ediyorum." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: "Eşim H.K. Silivri Kapalı Cezaevi’nde kalıyor. Eşim dün telefon görüşmesinde hepimiz koğuş olarak eklem ağrısı çekiyoruz ve birkaç arkadaşını da hastaneye götürmüşler. Neden götürdüklerinin bilgisini de vermiyorlar. Eşimin Covid-19 nedeniyle hayatından endişe ediyorum." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: "Eşim F.T. Silivri 7 No’lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nde 19 aydır hükümlü. Eşim şeker hastası ve bu süreçte Covid-19 riskinden dolayı hayatından endişeliyiz. Koğuşu çok kalabalık 45 kişi kalıyorlar." İfadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: "Eşim E. S. Silivri 2 No’lu Kapalı Cezaevi’nde kalıyor. Eşimde yüksek tansiyon olduğu için Covid-19 Salgınında risk grubuna giriyor. Eşimin hayatından endişeleniyorum." iddiaları yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: "Eşim R.K. Silivri 8 No’lu L Tipi Cezaevi C-6 koğuşunda kalmaktaydı. Eşimin ilk Covid-19 test sonucu negatif. Bugün sabah ise E-Nabız’da 2. Bir test sonucu vardı ve sonuç pozitif çıkmış ama cezaevini aradığımda 2. Bir test yapılmadığını, daha sonra yapılacağını söylediler. E-Nabız’da pozitif görünen bir test var ama cezaevi 2. Test yapılmadığını söylüyor. Dün aradığımda test sonucu negatif olduğu için C-1 koğuşuna alındığını ve salı sabah yani bugün telefon görüşü olacağını söylediler fakat bugün cezaevini aradığımda pazar telefon görüşü olduğunu söylediler. Eşimden haber alamıyorum ve çok endişeliyim." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: "Eşim A. A. İstanbul Silivri Kapalı Cezaevi’nde kalmaktadır. Covid-19 nedeniyle sağlığından endişeliyim." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: "Z. K.; Silivri L Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalmaktadır. Kardeşi ile yaptığı telefon görüşmesinde; mahpuslar arasında yüksek ateş kuru öksürük ve boğaz ağrıları baş göstermiş durumda olduğunu ancak revire çıkarılmadıklarını sadece ateşleri ölçülüp geri koğuşlarına gönderildiklerini, koğuşta ve cezaevi genelinde yaşlı ve kronik rahatsızlıkları olan kişi sayısı çok yüksek olup Koah, kanser, şeker, tansiyon, Hepatit-b ve bunun gibi rahatsızlıkları olan hasta mahpusların bulunulduğunu, koğuşlar kalabalık olduğu için sosyal mesafe bir yana ranzaların dip dibe olduğunu ve aynı masada yemek yediklerini, eldiven, maske ve benzeri koruyucu hiçbir malzeme verilmediğini iletmiştir." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: "Ömer Bey ben İlhan Sevinç Silivri Cezaevi'nde oğlu olan bir babayım. Bu salgınla ilgili bilginiz vardır. Sıkıntılar olduğunu duyuyoruz biz sesimizi duyuramıyoruz bizim sesimiz olun lütfen." İfadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: "Ömer Bey babam cezaevinde dün babam ile telefonda görüştük 7 No'lu B8 koğuşunda herkes Korona olmuş ilaçlar gitmiyor hastaneye kaldırılmıyorlar." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: "Eşim Silivri 7 No'lu Kapalı Cezaevi C7 koğuşunda kalıyordu. Koğuştan Enes adlı Harbiyeli öğrencinin testi pozitif çıkmış. Ama koğuştakilere test bile yapılmamış. 6 Mayıs'a kadar sadece ateşleri ölçülmüş. 7 Mayıs'ta eşimin Covid- 19 testi pozitif çıkmış. Silivri 7 No'lu da Covid- 19 hızla yayılıyor. Eşim yemeklerin az geldiğini söyledi. Kantinden ise istediklerimiz gelmiyor dedi. Bugün ise konuşamadım. Koğuşları değiştirmişler. Haber bile alamıyoruz. Silivri’yi arıyoruz telefonu meşgule alıyorlar" ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta:" Eşim E. T.  Silivri 7 No'lu B8 koğuşunda kalmakta. Bugün telefon görüşmemizde  söyledikleri şöyle: Birçok kişide yüksek ateş  yok ama halsizlik, öksürük, eklem ağrısı, göz burun akıntısı  var 1 haftadır. 6 kişi birkaç gündür test yapılsın kronik hastalığım var diye dilekçe yazıyorlar. Bu sabah sadece 2 kişiyi götürüyorlar hastaneye. Yemek yok denecek kadar az birkaç gündür ekmek de yeterli gelmiyor. Bazı arkadaşlar hem hastalık hem açlık sebebiyle oruçlarını dahi tutamıyorlar. Gecen bir arkadaş merdivenlerde bayıldı. Memurlar geldiler ama korkudan adama ellerini bile sürmediler. Müdahale edilmediğinden açlıktan mı hastalıktan mı bilemiyoruz. Kısıtlamalar hat safhada. Diş kantinden." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: "Bir şey almak zaten zordu şimdi hiç yok tedbir amaçlıymış. Para ile dahi kendilerine bir şey alma imkânı tanınmıyor. Bu insanlar nasıl dengeli ve yeterli beslenecek de salgına karşı bağışıklıklarını güçlendirecek sayın vekilim. Sesimize ses olun lütfen. Biz aileler dışarıda onlar dört duvar arasında her an endişe merak ve korku ile yaşamaktan yorulduk. En temel hakları olan yaşam hakkini istiyoruz ve bunun içinde yapılmasını gerekenleri sorumlu mercilerden talep ediyorum eşim ve arkadaşları adına." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: "Abim H. O. Silivri 8 No’lu Kapalı Cezaevi’nde kalmaktadır. Abimle konuştuğumuzda Covid-19 testi pozitif çıkan hastalar olduğu ve onlarla temas halinde olduklarını, cezaevi yönetiminden test yapılmasını talep ettiklerini ve olumsuz cevap geldiğini söyledi. Abim koğuşlarda çok kalabalık kaldıklarını söylüyor. Abimin hayatından endişe ediyoruz. Abimin isteği üzerine test yapılmasını istiyoruz." ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: "Esim Silivri 7 No'lu B8 koğuşunda. Bu hafta tel görüsünde.. 10 gündür raporlu ilacıni vermediklerini söyledi. Kendisi 1998’den beri raporlu Hipoparatiroidi hastasi. E-nabızdan sürekli kontrol ederim. 4 Mayıs'ta ilaçları reçete edilmiş ama verilmemiş. Koğuştan, haberiniz de olmuştur. Bayılan Hastalık belirtisi gösteren 2 kişi çıkarıldı. Testlerinin negatif olduğunu beyan ediyor aradığımızda. Yalniz B6'ya geçmiş biri ve bu bizi şüphelendiriyor. Kronik hastalığı bulunduğu için daha bir elzem bizim için. Olası, doz düşüklüğünden, hipoparatiroidi hastaliginin semptomlarından biri görülür de Covid-19 diye yanlış yönlendirilirse diye endişeleniyorum." ifadeleri yer almıştır.

Öne Çıkanlar