Adalet Nöbeti'nin üçüncü gününde Gergerlioğlu: Darbeye karşı direnmeye devam edeceğiz

Adalet Nöbeti'nin üçüncü gününde Gergerlioğlu: Darbeye karşı direnmeye devam edeceğiz
Gergerlioğlu’nun Meclis grup toplantı salonunda devam ettirdiği oturma eylemine 3’ncü gününde de ziyaretçiler gelmeye devam ediyor.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ardından devam ettirdiği oturma eylemi üçüncü gününde grup toplantı odasında devam ediyor. Oturma eyleminin devam ettiği grup toplantı salonunda Gergerlioğlu’na çok sayıda HDP’li milletvekili eşlik ediyor. 

Gergerlioğlu’nu sabah saatlerinde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yöneticileri ziyaret etti. Gergerlioğlu’nun insan hakları mücadelesi yürütenlerle ayrımsız bir dayanışma içinde olduğunu ifade eden KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, "Adeta bir anayasasızlık sürecinden geçiyoruz" dedi. 

‘MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİ HUKUKSUZLUKTUR’

Bozgeyik, "Gergerlioğlu, KHK ile ihraç edilen kamu emekçileri başta olmak üzere pek çok kesimin sorunlarını gündemleştirdi, parlamentoda da takipçisi oldu. Milletvekilliğinin düşürülmesi hukuksuzluktur. Eşzamanlı olarak HDP’ye kapatma davası açılması, İHD Eş Genel Başkanının gözaltına alınması hak arayanların, barış isteyenlerin nasıl bir baskıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Sizlerin mücadelesi hepimiz için örnek. Tüm KHK’liler ve konfederasyonumuz olarak yanınızdayız" dedi.

İHD VE TİHV'DEN ZİYARET

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yöneticilerinden oluşan heyet, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Meclis’te başlattığı ve 3’üncü gününde devam eden "Adalet Nöbeti"ni Kürt siyasetçi Ahmet Türk ile İHD adına Gergerlioğlu’nu ziyaret eden akademisyen Kerem Altıparmak Gergerlioğlu’yla ortak basın açıklaması yaptı.

‘SALDIRILARA KARŞI DİRENİYORUZ’

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yöneticilerinden oluşan heyet, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Meclis’te başlattığı ve 3’üncü gününde devam eden "Adalet Nöbeti"ni Kürt siyasetçi Ahmet Türk ile İHD adına Gergerlioğlu’nu ziyaret eden akademisyen Kerem Altıparmak Gergerlioğlu’yla ortak basın açıklaması yaptı.

İlk olarak konuşan Gergerlioğlu, Adalet Nöbeti’nin üçüncü gününde olduğunu hatırlatarak, "Neden adalet nöbeti dediğimizi hepiniz biliyorsunuz, tüm dünya biliyor. Meclise darbe yapılırsa vatandaşların adalet ve demokrasi isteme hakları doğar. Biz de darbe yapılan haksız hukuksuz bir şekilde milletin vekilliği elinden alınan bir kişi olarak demokrasi talebimi gündeme getiriyor ve direniyoruz. Şahsım ve tüm partim olarak 3 gündür adalet nöbetindeyiz. Adalet diyoruz, demokrasi diyoruz, hukuk diyoruz. Türkiye’de yaşanan saldırılara karşı direniyoruz" dedi.

Gergerlioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Meclise niye darbe yapıldı? Meclise sadece darbe bomba atarak mı yapılır. Hayır, darbe sadece bomba atarak olmuyor, işte gördünüz. A’dan Z’ye haksız hukuksuz bir yargı süreci sonrası 90 bin kişinin oyunu almış biri anayasal bir takım oyunlarla meclisten ekarte ediliyorsa, milletin vekili olarak onu getirdiği meclise darbe yapılıp meclisten uzaklaştırılıyorsa, cezaevine gönderilmeye çalışılıyorsa buna karşı durmak bizim en temel meşru hakkımızdır ve barış talebimizdir. Üzücü olan bu toplumun barış talebine darbe vurulmasıdır."

'İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARININ KAÇINILMAZ SONUCU...'

Daha sonra konuşan Kerem Altıparmak ise İHD’yi temsil etmek adına burada olduğunu söyledi. Altıparmak İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın gözaltına alınmasına ilişkin konuştu:

"İHD adına Öztürk Türkdoğan burada olacaktı. Ama insan hakları savunucularının kaçınılmaz sonuçlarından biri. Biraz AİHM kararında Demirtaş kararında tespit edildiği gibi öngörülemez bir terör ile mücadele mevzuatı ve örgüt üyeliği tanımı var. Eş Genel Başkanımız da birçok insan hakları savunucusu örgüt üyeliği ile itham edildiği için gözaltına alındı. Pek çok dosyada olduğu gibi dosya üzerinde kısıtlılık kararı var. Ancak Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun başına gelenler Öztürk Türkdoğan’ın başına gelenler çok önemli paralellikler var. 

Her ikisi de Türkiye’de herkesin hakkını 'ama'sız, 'fakat'sız, diline, dinine, kimliğine bakmaksızın yıllardır savunan insanlardır. Türkdoğan 13 yıldır İHD’nin Eş Genel Başkanı insan haklarının değerlerini temsil eden önemli bir figür ve kendisi tıpkı Ömer Bey gibi bizzat, derneğimiz İçişleri Bakanlığı tarafından hedef haline getirildi, derneğimize "canı çıkasıca" ifadesi kullanıldı. Biz Türkdoğan’ın gözaltına alınmasıyla bu konuşma ve insan hakları savunucularına yönelik tavrın arasında önemli bir paralellik olduğunu düşünüyoruz. Ömer Faruk Gergerlioğlu insan haklarını savunduğu için vekilliği düşürüldü. Türkdoğan’da insan haklarını savunduğu için bugün gözaltına alındı. Bütün kamuoyunu Türkdoğan ve Gergerlioğlu’na destek vermesini istiyoruz."

Altıparmak Gergerlioğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin de değerlendirme yaptı.

Ömer Bey'in dosyası ile ilgili kısa bir şey söylemek istiyorum diyen Altıparmak, "Meclisin başkanın bir milletvekilinin hüküm verilmesi sebebiyle düşürülmesi konusunda karar vermesine dair sınırsız bir takdir yetkisi var mıdır? Bunu sormak istiyoruz. Bir Meclis Başkanı, Anayasa'nın 83’üncü maddesi gereğince kural olarak hangi koşullar altında bu takdir yetkisini kullanmaktadır? Bir hukuk devletinde herhangi bir kişinin hukuki bir denetime tabi olmaksızın keyfi ve sınırsız bir şekilde hareket etmesi kabul edilemez. 

‘DOKUNULMAZLIK KALDIRILMIŞ MIDIR?’

Bunun için en az 3 husus dikkate alınmalıdır. Birincisi bir milletvekilliğinin dokunulmazlığı gerçekten kaldırılmış mıdır, kaldırılmamıştır. Çünkü anayasanın 14. maddesi uyarınca kaldırıldığı söylenen dokunulmazlık 14. maddenin öngörülemezdik ve sınırsızlığı nedeniyle uygulanamaz bir hükümdür. Anayasanın 14’ncü maddesinin son fıkrası bu maddede gösterilen durumların uygulanması için bir kanun çıkarılması gerektiğini söylüyor. Nerededir bu kanun? Onun için Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun dokunulmazlığı kaldırılmamıştır. Kaldırılmadan yapılan bir yargılama bir dava şartı olmaksızın yapılan bir yargılama olduğu için Yargıtay onaylasa da yok hükmündedir. İkincisi, Meclis başkanı eğer bir takdir yetkisi kullanacak ve bu yetki sınırsız değilse, bir milletvekilinin ifade özgürlüğünü kullandığı bir durum için bu takdiri kullanamaz. Katil için tecavüzcü için kullanır ama ifade özgürlüğünü kullanan bir milletvekili için kullanamaz."

'BATI CEPHESİNDE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK'

"Bir söz var batı cephesinde değişen bir yok" diyerek sözlerine başlayan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, "30 yıldır yaşadıklarımızı bugün tekrar yaşıyoruz. Bildiğiniz gibi 94’ler de meclis abluka altına alındı, polisler meclis içine girdi, bazı arkadaşlarımız mecliste gözaltına alındı. Bugün aynı şeyleri yaşıyoruz. Çok değerli arkadaşımızı ziyarete geldim. Kendisine geçmiş olsun demiyorum, kendisini kutlamak için geldim. Barış demokrasi ve insan haklarına mücadelesinden dolayı kutlamaya geldim. Çünkü biliyoruz ki hiçbirimiz milletvekili ya da belediye başkanı olmak için siyaset yapmıyoruz. Halkımızın demokrasi ve özgürlük mücadelesini desteklemek için, onun taleplerini yerine getirmek için buradayız, bunun mücadelesini yapıyoruz. 

‘BU SÜREÇTEN GÜÇLÜ ÇIKACAĞIZ’

"94 yılında dokunulmazlıklar kaldırıldı cezaevine girdik. DTP kapatıldı, vekilliğimiz düşürüldü, yasaklı hale geldik. Vekilliklerin kaldırılması cezaevi süreçleri bize bir şeyi gösterdi, hep güçlenerek çıktık. Çünkü halkımız yanımızda oldu halkımız niçin mücadele verdiğimizi, neden aday olduğumuzu bildiği için biz güçlenerek çıktık. Bugün de partinin kapatılması için bir dava açıldı, AYM’ye başvurdu. Sonuç ne olursa olsun güçlenerek çıkacağız. Demirel’in dediği gibi çareler tükenmiyor, biz çaresiz değiliz. Elbette ki arkamızda halkımızın desteği olduğu müddetçe bu konudaki siyasetimizi ve halka olan bütünleşme çabalarımızı sürdüreceğiz, bundan kimsenin şüphesi olmasın.

‘TÜRKİYE’DE HUKUK YOK’

Bugün arkadaşlarımız hukuki gerekçeleri ortaya koydular. Ben hukukçu değilim bu gerekçelere de ihtiyaç duymuyoruz çünkü Türkiye’de hukuk yok, neyin tartışmasını yapacaksınız? Hukukun olmadığı bir yerde hukuk tartışmasına girmek gerçekten anlamsızdır. Çünkü evrensel değerlerin ve hukukun ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu ülkede maalesef hukuksuzluğun sürdüğü, Kürt halkının, muhaliflerin, demokratların susturulmaya çalışıldığı bir süreci yaşıyoruz. Birlikte direneceğiz, zorlukları aşacağız. Halkımız ve demokrasi güçleri yanımızda. Bugün sadece Kürt halkının demokrasi taleplerini dile getirmiyoruz, bütün halkların ortak demokratik değerlerle buluşması için bu mücadeleyi sürdürüyoruz ve bu mücadeleyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullanarak hem direneceklerinin altını çizdi hem de uygulamaların hukuk çerçevesi içerisinde olmadığı yineledi. 

AKSOY'DAN DA ZİYARET 

Vekilliğinin düşürülmesini Meclis’te protesto eden AKP eski Bitlis Milletvekili ve DEVA Partisi Kurucular Kurulu üyesi Abdürrahim Aksoy da, Gergerlioğlu'nu ziyaret etti.

Aksoy, "Sizin milletvekilliğinizin düşeceği gün 15 tane milletvekili söz hakkı aldı. Bir tanesi bile konuya girmedi. Alakasız konulardan bahsedildi. Sanki Meclis’te antidemokratik bir uygulama olmayacakmış gibi. Kendi mesai arkadaşlarının haksız yere vekilliklerinin düşürülmesine kulaklarını tıkadılar. Bu, Meclis’e yakışmaz. Bir de size yönelik suç mesnedi de hukuksuz. Hak ihlallerine karşı mücadele eden bir insanın böyle bir muamele ile karşılaşması, hemen sonrasında parti kapatma davası açılması kabul edilemez" dedi.

SEZGİN TANRIKULU'NDAN ZİYARET: BU İNSANLAR TORUNLARI TARAFINDAN YAD EDİLMEYECEK

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'da Gergerlioğlu'nu Meclis'te ziyaret etti.

Tanrıkulu, "Gergerlioğlu ile Parlamento'da 2 yıl boyunca birçok konuda birlikte ve mazlumların sesi olmaya çalıştık. Kendisi hayatını, hekimliğini, mesleğini mazlumların mağduriyetini gidermek amacıyla vakfetmiş bir dostumuzdur. Milletvekilliği boyunca da bunu yaptı. AKP'yi de herkesden çok daha fazla rahatsız etti ve rahatsız ettiği için vekillliği düşürüldü. Burdan ifade ediyorum; ben avukatım, insan hakları hukuk alanında birçok çalışmam var. İfade özgürlüğüne, seçme ve seçilme hakkına aykırı bir durum var. Gergerlioğlu'na ceza vermenin kimseye bir yararı yok. Bizler her koşulda buradayız. Vekil olmadan da insan hakları savunucusuyduk hala da öyleyiz. Bu insanlar torunları tarafından yad edilmeyecekler yaptıklarından dolayı. Ben dostumla dayanışma içerisindeyim. Herkesi de dayanışmaya bekliyorum" dedi.

SİYASİ PARTİLER, MİLLETVEKİLLERİ VE STK'LERDEN GERGERLİOĞLU'NA ZİYARET

Meclis'te Adalet Nöbeti tutan Gergerlioğlu'nu bugün öğleden sonra Devlet eski Bakanı Cemil Erhan, Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık, CHP Milletvekilleri Ali Haydar Hakverdi ve Nihat Yeşil, SHP eski Milletvekili Ali İbrahim Tutu, Barış Vakfı, Demokratik İslam Kongresi, Pir Sultan Abdul Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Demokratik Alevi Dernekleri, Ortak Yaşam Girişimi, Barış Akademisyenleri, Varto Der, Devrimci Parti temsilcileri ziyaret etti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar