Gezer’in ölümüne ilişkin 2’nci inceleme tutanağı da verilmedi

Gezer’in ölümüne ilişkin 2’nci inceleme tutanağı da verilmedi
Garibe Gezer’e ilişkin cezaevinde 2’nci kez olay yeri incelemenin yapıldığını belirten avukat Jiyan Kaya,tutulan tutanağın da kendilerine verilmediğini söyledi.

Kandıra 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde yaşamını yitiren Geribe Gezer için yapılan olay yeri inceleme ve otopsi işlemlerine avukatları dahil edilmedi. Ön otopsi raporunda ise ölüm nedeni "tespit edilmedi" ibaresi yer aldı. Gezer’in cenazesini memleketi Mardin’e gönderdikten sonra dosyasını görmek üzere Kandıra Savcılığı’na gittiklerini söyleyen avukat Jiyan Kaya, burada dosyaya olay yeri inceleme raporu ve tutanağının yanı sıra görüntülerinin henüz konulmadığını öğrendiklerini söyledi. Görüntülerin hala jandarmada olduğunu öğrendiklerini kaydeden Kaya, "Daha sonra Kandıra Cezaevi’ne gittik. Burada cezaevi savcısı ile görüşmek istedik. Ancak savcının ‘gün boyunca’ cezaevine gelmediği bilgisini aldık" dedi.
 
‘İKİNCİ DEFA OLAY YERİ İNCELEME’
 
Gezer’in kişisel eşyalarını almak istediklerini, bu taleplerini cezaevinin 2’nci müdürüne ilettiklerini paylaşan Kaya, "Bize ‘başka bir inceleme gerekebilir’ deyip talebimize olumsuz dönüş yaptı. Biz de olay yeri incelemenin yapıldığını, savcının bu kişisel eşyalara el koyma gibi bir talebi yoksa almak istediğimiz tekrar ilettik. Bu ısrarlı talebimiz ardından 2’nci müdür 1’inci müdüre durumu aktarmak için gidip, 40 dakika sonra döndü. Bize içerde ‘olay yeri inceleme’ ekibinin olduğunu aktardı. Bize bu incelemeye dair bir bilgi verilmedi. Ayrıca bu eşyaları alma talebimizi yapmadan önce başka müvekkillerimiz ile de görüştük. Bu zaman zarfı boyunca içerde bir olay yeri inceleme vardı ve bize söylemediler" diye konuştu.
 
AVUKATLAR İNCELEMEYE ALINMADI
 
Kaya, "Cezaevinde olduğumuz için bu inceleme katılmak istedik. Ancak bize daha sonra incelemenin bittiğini söylediler. Cezaevinde beklerken, orada bir inceleme yapıldı. Bu ikinci olay yeri inceleme için geldiklerinde bize bilgi verebilirlerdi. Biz görüşmek istediğimizde de ‘şu anda bir inceleme yapılıyor’ da diyebilirlerdi. Sürekli bizi bekleterek, tam bitme anında inceleme olduğunu ve bittiği söylediler. Yani kısaca ‘bizi sizi alırdık ama işte inceleme bitti’ dediler. Ayrıca bizi sürekli oyaladılar. Bununla ‘biz bir kanunsuzluk yapıyoruz değil de geç kalındı. Yoksa biz sizi alırdık’ demiş oldular" diye kaydetti.
 
İKİNCİ İNCELEME NİÇİN YAPILDI?
 
Olay yeri incelemenin savcı eşliğinde ve taraf avukatların da katılabileceği bir işlem olduğunu dile getiren Kaya, "Cezaevindeki böylesi bir şüpheli ölüm söz olduğu için tarafların yer alması zorunluluktur. Bu şekilde bir haber vermemeleri hukuka aykırıdır. Ayrıca bu olay yeri inceleme durumundan önce savcı ile görüşmek istediğimiz söylemiştik. Savcının gün boyunca cezaevine gelmediğini ilettiler. İkinci olay yeri incelemede savcının orada olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle olay yeri inceleme tek başına inceleme yaptı diyebiliriz.  Bu incelemeyi kimin talep ettiğini ve niçin yapıldığını bilmiyoruz. Bu incelemede nelerin incelendiğini bilmiyoruz" diye belirtti.
 
‘KUŞKU OLUŞTU’
 
Olay yeri incelemeye dahil edilmemeleri kendilerine bir kuşku uyandırdığını ifade eden Kaya, "Bu durum bizde soruşturmanın geleceğine dair de bir kuşku oluşturdu. Ayrıca daha sonra bu incelemeye dair bizlere tutanak verilecekti. Başka bir avukat arkadaşımız Garibe’nin eşyalarını almaya giderken de bu tutanak verilmemiş" dedi.
 
Kaya, olay yeri incelemesi bittikten sonra Gezer’in eşyalarını aldıklarını ifade etti.

Öne Çıkanlar