Gezi Davası: Kavala'nın tutukluluğuna devam, savcıya mütalaa süresi

Gezi Davası: Kavala'nın tutukluluğuna devam, savcıya mütalaa süresi
AHİM kararına rağmen Osman Kavala serbest bırakılmadı. Mahkeme mütalaa için savcıya süre verdi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK- İş insanı Osman Kavala'nın tutuklu yargılandığı Taksim Dayanışması'ndan Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay ile birlikte toplam 16 sanıklı Gezi Davası'nın beşinci duruşmasında mahkeme ara kararını açıkladı.

Savcılığa mütalaa hazırlanması için süre verilmesine ve soruşturmanın genişletilmesine yer olmadığına karar veren mahkeme Ali İsmail Korkmaz'ı ın faillerinden Mevlüt Saldoğan'ın katılma talebinden rücu edilmesi talebini reddetti.

ALİ İSMAİL KORMAZ'IN ANNESİ, MEVLÜT SALDOĞAN'IN MAĞDUR SIFATIYLA DİNLENMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ 

Silivri Yerleşkesi'nde İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmayı çok sayıda izleyici takip etti. 

Osman Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar reddi hakim talebinde bulunarak, mahkemenin tanık Murat Papuç’u avukatsız olarak dinlenmesinin yedi yönden hak ihlali olduğunun altını çizdi.

Duruşmaya katılan Gezi'de katledilen Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz ise faillerden Mevlüt Saldoğan'ın mağdur sıfatıyla tanık olarak dinlenilmesine tepki gösterdi. Avukat Ayhan Erdoğan ise mahkemenin Saldoğan'ın yaralandığı için dinlenildiğini söylemesi üzerine yaralanmanın cinayet esnasında oluştuğunu belirterek, 'o yara Ali İsmail'i öldüren tekmenin delilidir' dedi. Erdoğan, 'reddi hakim nedenlerinden birinin de bu olduğunu' ifade etti.

KAVALA'NIN AVUKATI BAYRAKTAR: 'REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNUYORUZ'

Bayraktar "Usul hakkındaki bu konuşmamız heyetinizin reddine ilişkindir. Dilekçemizde de belirttik ancak aleni olarak açıklamakta fayda var. Usul Kanunu Murat Papuç'un dinlenmesi ile tam yedi yönden ihlal edilmiştir" diyerek şunları söyledi:

"Kararınızın dayandığı nokta kanun maddesinin tıpatıp nakledilmesidir. Böyle gerekçe olmaz. Bu bir gerekçe değildir. CMK 58/3 uyguluyoruz diyorsunuz. Maddeye bakıyoruz, tanık dinlenmesi sırasında ses ve görüntü ile aktarma yapılır. Soru sorma hakkı saklıdır diyor. Siz gerek 25.12.2019, gerek 20.01.2020 tarihli işlemlerde sesli aktarmada bulunmadınız. Soru sorma imkanını bize vermediniz. Görüntülü aktarma yapmadınız. Ayrıca soru sorma hakkı, hazır bulunma hakkı olan kişilere kullandırılmamıştır. Siz diyorsunuz ki sorularınızı yazılı bildirin. Hayır, CMK açıkça söylüyor. Soru sorma hakkı, çapraz sorgunun bir çeşit uzantısıdır. Soru sormanın yazılı olması kanunu dolanma anlamına gelmektedir. Kanuna aykırıdır. Biz hazır bulunma hakkına sahipsek Cumuriyet Savcısı da sahip. O orada hazır bulunabiliyorsa, biz neden bulunamıyoruz. Bu kararınız, silahların eşitliği ilkesine aykırıdır. Burada hayati tehlike vardır, bu yüzden gizililik olmalı diyorsunuz, hayati tehlikeyi neden açıklamıyorsunuz. Neden biz bu kişi için tehlike arz edelim. Bunu açıklamanız gerekir.
Türk Ceza Muahakemesi’nin 24. Ve 25. Maddesine göre sizin bu duruşmayı yönetemeyeceğinizi belirterek bu davadan çekilmenizi talep ediyoruz.

'MURAT PAPUÇ SANIK AVUKATLARINI LİNKEDİN TAKİP EDİYOR'

Yiğit Aksakoğlu avukatı Turgut Kazan da Murat Papuç’un sanık müdafiilerine Linkedin üzerinden takip istediği gönderdiğini belirterek "Dilekçemizde Murat Papuç'un Linkedin isimli siteden sanık müdafilerine davet gönderdiğini açıkladık. Böyle bir tanığın durumunun ne olduğunu merak etmeniz gerekmez mi? Bunu tanığa aktarırken bu bölümü vurgulamanız gerekmez mi? 7 sayfadan ibaret uzman raporunu sunacağım. Çünkü Murat Papuç'u sadece siz değil duruşmayı izleyenler de tanımalıdır. Hayati tehlike var diye gizli dinlediğiniz Papuç sanık müdafilerine davet gönderiyor. Sistemde birisine davet gönderince, sadece güvendiğiniz kişiye davet gönderin diye uyarı çıkıyor. Murat Papuç budur. Papuç hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.  

DURAKOĞLU: HEYETİNİZ TAHAMMÜL SINIRLARINI AŞMIŞTIR

İstanbul Baro Başkanı ve Avukat Can Atalay müdafi Avukat Mehmet Durakoğlu "Önceki celse mahkemeniz tarafından verilen ara kararda, akıl sağlığı tartışmalı bir kişiyi savunmadan kaçırmak suretiyle ifade aldınız. İstanbul Barosu tarihine böyle bir utancı yazmak istemiyoruz. Can güvenliği söz konusu ise, avukatların tanığın can güvenliği açısından tehdit sayılması kabul edilemez. Bunu reddediyorum. Ayrıca heyetinizin, özel olarak kurulmuş olması ve özel olarak teşkil ettikten sonra yaptığı uygulamaların da, savunma ve adil yargılama açısından çok özel anlamlar taşıdığını ve artık tahammül sınırlarını aştığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Can Atalay, Mücella Yapıcı ve Tayfun Kahraman’ın avukat Fikret İlkiz de "Ayağa kalkmamızın nedeni mahkemeye olan saygıdır. Ama siz üç yargıçla ilgili olmak üzere bir konuyu ifade etmek için söz aldım. Murat Papuç ifadesinden hareketle pek çok soru sorduğunuzu biliyoruz. İddianame Arap Baharı ile başlıyor. Ne tuhaf değil mi, sizin 28.03.2016'da dinlediğiniz Papuç da söze Arap Baharı ile başlıyor. Ayrıca ne tuhaf değil mi bilgi veren şahsa avukat isteyip istemediği de soruluyor. 17.12.2019 tarihli 30 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yazılmış bir yazı var. Murat Papuç ifadesini bize gönderin diye. Savcılık ifade biz de yok diye yanıt verdi. Nasıl olduysa ifade bir şekilde dosyaya girdi" diye konuştu.  

AVUKAT İLKİZ: SİZE HİÇ GÜVENİMİZ YOK

"İfadelere bakınca anlıyoruz ki ifade sırasında Pazartesi günü ara verilmiş. İfadenin kalanının tarihi Perşembe devam ediyor. O arada ne oldu? Bunun basit bir maddi hata olmadığı açık. Heyetinizin tanığa bunu sormadı. Bunu nasıl sormazsınız diye heyetinize sormuyorum. Çünkü zaten anlatıldı" diyen İlkiz şunları söyledi:
"Bu tanığı niye dinliyorsunuz, rücu edin dedik. Buna rağmen Murat Papuç sizin için bulunmaz bir tanık haline geldi. Bütün bunları dikkate alınca, size hiç güvenimiz yok. Biz Gezi ile ilgili olarak ben yapmadım, görmedim, etmedim demiyoruz. Basın açıklaması mı? Benim müvekkillerim yaptılar. Herhangi bir sanığı bizim yüzünden tutuklu tutuyorsanız tutmayın. Bize sorun ki açıklayalım. Kimseden gizleyecek bir şeyimiz yok. Heyetinizi reddediyorum."

'BİR KATİLİ MAĞDUR OLARAK DAVAYA KABUL ETTİNİZ'

Av. Hasan Fehmi Demir "Sayın Av. Bayraktar’ın ret gerekçelerine aynen katılıyorum, ekleyeceğim bir husus var. 58. maddede açık olmakla beraber tanık koruma kanununa ilişkin yönetmelikte şu ibare vardır. Tanıklar karar alınması halinde hazır bulunma hakkına sahip olanlar olmadan da dinlenebilir ancak sesli ve görüntülü aktarım yapılır. Buna aykırı hareket ettiniz" dedi.  

Demir "Diğer taraftan geçen celse verdiğiniz kararda örneğin Yasin Karasis şöyle söylüyor sanıklardan şikayetçi değilim. Ama siz katılmasına karar veriyorsunuz. Bir başka kişi katılmak istemiyorum diyor ama katılmasına karar veriyorsunuz. Katılmak istemediğini beyan etmesine rağmen katılma kararı verilen kişileri sayıyor. Ayrıca Mevlüt Saldoğan, Ali İsmail'in katili. Bu yüzden ceza aldı. Mağduriyetini ifadesinde şöyle dile getiriyor, 'ölümden beni sorumlu tuttular bu olay sebebiyle işimden atıldım aile birliğim bozuldu, şikayetçiyim. Bir katili adam öldürdüğü için mağdur kabul ediyorsunuz" diye konuştu.

ALİ İSMAİL'İN ANNESİNDEN MAHKEMEYE TEPKİ

Mahkeme Başkanı Galip Mehmet Perktaş ve sopayla yaralandığı için o yönden katılma kararı verdik" ifadelerini kullanınca Ali İsmail Korkmaz’ın annesi salonda ayağa kalkarak "Ben Ali İsmail’in annesiyim. Ben Ali İsmail’in annesiyim" diye isyan etti.

Avukat Demir "Murat Papuç'la ilgili olarak TEM şube tarafından bir yazı geliyor. sonraki gün bir başka yazı geliyor. Bu müzekkerelerde bu kişinin soyadını değiştirdiğini ve Eren olarak kaydettirdiğini söylüyorlar. Ancak siz Murat Papuç olarak dinlediğiniz kişi ya size sahte kimlik ibraz etti, ya da Murat Eren olduğunu bildiğiniz halde Papuç diye tutanağa geçtiniz. İkisi de suçtur. Sahte bir kişiyi tanık olarak dinlemişsiniz. Ben de sizi heyet olarak reddediyorum" dedi.

'O YARA ALİ İSMAİL'İ ÖLDÜREN TEKMENİN DELİLİDİR'

Avukat Ayhan Erdoğan, "Mevlüt Saldoğan’ın yaralandığını belirttiği o ayak bir delildir. Ali İsmail’i öldüren tekmenin delilidir. O yara o tekmeye aittir. Cinayet işleme sırasında o yara meydana gelmiştir. Bu karar derhal kaldırılmalıdır. Bu bu reddi hakim nedenlerinden biridir" ifadelerini kullandı. 

REDDİ HAKİM TALEBİNE RET: AVUKATLAR KARARI PROTESTO ETTİ

Mahkeme reddi hakim talebini reddetti. Avukatlar kararı protesto ederek dışarıya çıktı. Mahkeme avukatları alkışlayan izleyicilerin dışarı çıkarılmasına karar verdi.

TANRIKULU'NUN DIŞARI ÇIKARILMASINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme duruşmada söz almak isteyen ve duruşmanın bu haliyle devam edemyeceğini belirten CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun dışarı çıkarılmasına karar verdi. Heyet duruşmaya yeniden ara verdi. Tanrıkulu şu an duruşma savcısıyla görüşüyor.

‘MURAT PAPUÇ’UN AKIL SAĞLIĞI ARAŞTIRILMALI’

Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ın avukatı Özgür Karaduman "Heyetiniz arada değişiklik yaptığı için iddianame üzerine bir önceki heyete iddianamenin neden mesnetsiz ve adil yargılama yapılmasına olanak tanımadığını ayrıntılı biçimde anlatmıştık. Bunu tekrarlamak istemiyorum. Ancak tanık dinleme usulü de dahil olmak üzere pek çok hukuka aykırı kararınızın altında bu iddianamenin olduğunu belirtmek istiyorum" ifadelerini kullanarak şöyle dedi: "Eğer savunma bizzat siz yargıçlar tarafından engellenirse, bizim de yargılama adı altındaki bu tiyatroya ortak olmamız beklenemez. Talebimiz, Papuç ifadesinden geri dönülmesi, akıl sağlığının araştırılması, hukuka aykırı bu delilin dosyadan çıkarılması talebi ile birlikte, sizi reddettiğimizi belirtiyoruz."

‘HEYETİNİZİ REDDEDİYORUZ’

Av. Tuğçe Duygu Köksal "Soruların yazılı verilmesi gibi bir usulün olmadığını, tanığın sesli ve görüntülü kayıt ile naklen dinletilmesini talep ettik. İki gerekçemiz vardı. Bir tanesi, tanığın güvenilirliğinin sorgulanması, ikincisi ise yüz yüze olmasıdır. Bunlar CMK'nın verdiği garantiler. Bu kişinin kitabını okuduğumuzda kişilik bozukluğu olduğunu kendisinin belirttiğini zaten görüyoruz. Bir tanık düşünün ki ortada soruşturma yokken, kendi rızası ile gelip beyanda bulunmak istiyor. Heyetinizi reddiyoruz" dedi.

Av. Hürrem Sönmez "Benden önce söz alan meslektaşlarım yeterince ayrıntıyla izah ettiler. Tanık Papuç, bizzat yazdığı kitabın ellinci sayfasında paranoid kişilik bozukluğu nedeniyle teşhis konduğu ve tedavi olduğunu kendisi anlatmaktadır. Kendi verdiği dilekçede de bunu söylüyor. Paranoid kişilik bozukluğu olan kişiler, başkalarının tutum ve davranışlarını tehdit olarak algılarlar. Gerçek olmayan düşüncelere sahiptirler ve başkalarına da empoze ederler. Bazen bu tür kişilerin sanrılarının, çevrelerinde kabul gördüğü de olur. Bunun bir örneği de mahkemenizin bu kişinin iddialarını kabul etmesidir" dedi.

‘TANIĞIN HEZEYANLARI MAHKEMENİZCE O KADAR CİDDİYE ALINMIŞTIR Kİ…’  

"Tanığın sağlık problemlerinden kaynaklı hezeyanları, mahkemeniz tarafından o kadar ciddiye alınmıştır ki, tanık tarafından size teslim edilen bizim göremediğimiz gaz maskesi, sanki çok gizli bir silah muamelesi görmüş, bilirkişi raporu alınmış. Rapora bakınca, Karaköy'de ya da internette kolayca bulunabilecek bir maske olduğudur" ifadelerini kullanan Sönmez şunları söyledi:

"Gezi Parkı protestolarına 80 ilde 3.5 milyon kişi katıldı. Bunun bu 16 kişi tarafından organize edildiği iddiası ile bu iddianame düzenlendi. Mahkemeniz bu tanığın ifadelerinden yola çıkarak, kıymetlendirdiği deliller ile hareket etmek gayretindedir. Saklanacak bir şey yoktur. Müvekkilimin de aralarında bulunduğu 3.5 milyon kişi anayasal demokratik hakkını kullanmıştır. Murat Papuç'un huzurda dinlenmesi talebimizi tekrarlıyoruz. Aksi halde tarafsızlığınızdan söz edilemeyeceğinden heyetinizi reddediyoruz."  

Avukat Aynur Tuncel Yazgan "Papuç'un kitabında 71. sayfaya dikkat çekmek istiyorum 'bir yandan, yetenekli bir subay iken, bir yandan kaygılı, hasta, alkolik bir hainim' içinde bulundğu durumu böyle anlatıyor. Suç isnat etmek için delil yaratmak suçtur. bu kişinin getirdiği maskeler bakımından huzurunuzda suç duyurusunda bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

‘BU ŞEKİLDE NASIL YARGILAMA YAPACAĞIZ’

Avukat Tora Pekin de şunları söyledi: "Meslektaşlarımın sözlerine ve reddi hakim taleplerine katılıyorum. Bu konuyla ilgili bir iki husus sunacağım. CMK konusunda herkes kendi argümanını iletir ama kuşkusuz ki sözüyle bağlı olmamız gerekir. 58. maddenin ilgili bölümü çok kısa, tanığın dinlenmesi sırasında ses ve görüntü aktarımı yapılır. Bu sizin ifadeden sonra bize oluşan ses ve görüntü (ifade belgesini gösteriyor). Diğer bir duruşma duruşmadaki ressamların kanuna aykırı olduğunu belirterek yasakladınız.

Ama CMK'da bu da belli Her tür yazılı veya görüntüşü kayıt alınan nakil imkanı olan aletler kullanılamaz. Ama bu kağıt ve kalem. Mesele yorum değil. Mesele sizin Türkçe sözcükleri ve anlamlarına aykırı kullanımız. Bu şekilde nasıl yargılama yapacağız? İkinci bir sorun soru sorma yasağı. Tanıklara soru sorarken İlkan Koyuncu'ya "yönlendirici soru sormayın" dediğiniz ama sizin tanıklara sorduğunuz sorular arasında yönlendirici olmayan yok."

SANIK ATALAY: MAHKEME KETENPEREYE Mİ GETİRİLİYOR BUNDAN KAYGILANIYORUM

Sanık Can Atalay "öncelikle redde ilişkin karar vermeniz yetmez, ara karardan rücu talebini çözmeniz gerekir. İkincisi bence dosyadan el çekmeniz gerekir CMK'nın açık hükmü uyarınca. üçüncüsü katılma talebinden kısmen rücu talebinde bulunuldu, karar vermeniz gerekir. Dört, burada bir kişi tutuklu, karar vermeniz gerekir. Fikret abi söyledi, biz buradayız. Herşeyi açıkça söylüyoruz. Özür dilerim bu tabir için, heyetiniz ketenpeleye mi geliyor diye kaygılanıyorum" diye konuştu.
Atalay devamında şu ifadeleri kullandı: "Bir yazı yazdınız dediniz ki Papuç'un ifadesi eksik, tam halini bana yolla ey İstanbul Cumhuriyet BaşSavcılığı dediniz. Aynı gün savcılık yanıt verdi bende başka evrak yok ifadenin tam hali budur diye. Soru 1: Siz bu belgeleri geçen duruşmada neden okumadınız sayın başkan? Tutanakta yok. Ben müdafilere anlatmaya çalıştım ama arada jandarma olduğu için, Arada bir hendek olduğu için, bu salon bir orta çağ suru gibi tahkim edildiği için müdafilerime kaygımı iletemedim ama daha sonra nasıl geldiği belli olmayan bir tam metin tutanağı dosyaya geldi. Öyle ki, mücelle yapıcı ve benim de olduğum fotoğraflar var. Polis önüne fotoğfraf koymuş. Bu düşkün de oradan teşhiste bulunmuş. 15 temmuz önce usulün bir görünümüdür. Bu yüzden ketenpele olabilir diyorum. Evrak ön bürodan verilmiş. Kim vermiş belli değil. Siz mahkeme heyetisiniz. Bu işi çeviren kimse suç duyurusunda bulunmalı, tedbir almalısınız.

‘BU DOSYADAN EL ÇEKMENİZ GEREKİR AKSİ BU MEMLEKETTE BAŞKA BİR HUKUK UYGULANDIĞI ANLAMINA GELİR’

Ön yazısız evrak dosyaya giremez. Ayrıca mahkemenizin takip ettiği usul kabul edilemez. Bir an için kabul etsek bile, sizin dosyadan el çekmeniz gerekir. Ben söylemiyorum İstanbul Ccumhuriyet BaşSavcılığı terör örgütlü suçlar bürosu söylüyor. Hatırlatayım 25 Aralık soruşturması ile ilgili karar. Sayın başkan ben ailemden memnunum. Sayın CumhurBaşkanını ile akrabalık ilişkim olmaması nedeni ile onun akrabaları hakkında yapılan yorum benim hakkımda yapılmıyor. Ben bu ülkenin yurttaşıyım. Sayın Cumhurbaşkanının akrabaları hangi usule tabi ise, ben de o usule tabi olmalıyım tutuklu Kavala da. Bu nedenle sizin dosyadan el çekmeniz gerekir. Aksi bu memlekette bazı kişilere başka bir hukuk uygulandığı anlamına gelir."

MAHKEME HEYETİ REDDİ HAKİM TALEBİNİ REDDETTİ, AVUKATLAR SALONU TERK ETTİ

Mahkeme aradan sonra avukatların reddi hakim talebini reddetti, avukatlar bunun üzerine salonu terk etti. Bu sırada izleyiciler alkışlamaya başladı, mahkeme izleyicilerinn dışarıya çıkarılmasına karar verdi. Salon tamamen boşaltıldı. Heyet kısa bir ara verdi. Aradan sonra sanık Osman Kavala, Papuç’un ifadelerine karşı beyanda bulunmaycağını belirtti.

‘MURAT PAPUÇ’UN AKIL SAĞLIĞI ARAŞTIRILMALI’

Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ın avukatı Özgür Karaduman "Heyetiniz arada değişiklik yaptığı için iddianame üzerine bir önceki heyete iddianamenin neden mesnetsiz ve adil yargılama yapılmasına olanak tanımadığını ayrıntılı biçimde anlatmıştık. Bunu tekrarlamak istemiyorum. Ancak tanık dinleme usulü de dahil olmak üzere pek çok hukuka aykırı kararınızın altında bu iddianamenin olduğunu belirtmek istiyorum" ifadelerini kullanarak şöyle dedi:
"Eğer savunma bizzat siz yargıçlar tarafından engellenirse, bizim de yargılama adı altındaki bu tiyatroya ortak olmamız beklenemez. Talebimiz, Papuç ifadesinden geri dönülmesi, akıl sağlığının araştırılması, hukuka aykırı bu delilin dosyadan çıkarılması talebi ile birlikte, sizi reddettiğimizi belirtiyoruz."

‘HEYETİNİZİ REDDEDİYORUZ’

Av. Tuğçe Duygu Köksal "Soruların yazılı verilmesi gibi bir usulün olmadığını, tanığın sesli ve görüntülü kayıt ile naklen dinletilmesini talep ettik. İki gerekçemiz vardı. Bir tanesi, tanığın güvenilirliğinin sorgulanması, ikincisi ise yüz yüze olmasıdır. Bunlar CMK'nın verdiği garantiler. Bu kişinin kitabını okuduğumuzda kişilik bozukluğu olduğunu kendisinin belirttiğini zaten görüyoruz. Bir tanık düşünün ki ortada soruşturma yokken, kendi rızası ile gelip beyanda bulunmak istiyor. Heyetinizi reddiyoruz" dedi.

Av. Hürrem Sönmez "Benden önce söz alan meslektaşlarım yeterince ayrıntıyla izah ettiler. Tanık Papuç, bizzat yazdığı kitabın ellinci sayfasında paranoid kişilik bozukluğu nedeniyle teşhis konduğu ve tedavi olduğunu kendisi anlatmaktadır. Kendi verdiği dilekçede de bunu söylüyor. Paranoid kişilik bozukluğu olan kişiler, başkalarının tutum ve davranışlarını tehdit olarak algılarlar. Gerçek olmayan düşüncelere sahiptirler ve başkalarına da empoze ederler. Bazen bu tür kişilerin sanrılarının, çevrelerinde kabul gördüğü de olur. Bunun bir örneği de mahkemenizin bu kişinin iddialarını kabul etmesidir" dedi.

‘TANIĞIN HEZEYANLARI MAHKEMENİZCE O KADAR CİDDİYE ALINMIŞTIR Kİ…’  

"Tanığın sağlık problemlerinden kaynaklı hezeyanları, mahkemeniz tarafından o kadar ciddiye alınmıştır ki, tanık tarafından size teslim edilen bizim göremediğimiz gaz maskesi, sanki çok gizli bir silah muamelesi görmüş, bilirkişi raporu alınmış. Rapora bakınca, Karaköy'de ya da internette kolayca bulunabilecek bir maske olduğudur" ifadelerini kullanan Sönmez şunları söyledi: "Gezi Parkı protestolarına 80 ilde 3.5 milyon kişi katıldı. Bunun bu 16 kişi tarafından organize edildiği iddiası ile bu iddianame düzenlendi. Mahkemeniz bu tanığın ifadelerinden yola çıkarak, kıymetlendirdiği deliller ile hareket etmek gayretindedir. Saklanacak bir şey yoktur. Müvekkilimin de aralarında bulunduğu 3.5 milyon kişi anayasal demokratik hakkını kullanmıştır. Murat Papuç'un huzurda dinlenmesi talebimizi tekrarlıyoruz. Aksi halde tarafsızlığınızdan söz edilemeyeceğinden heyetinizi reddediyoruz."  

Avukat Aynur Tuncel Yazgan "Papuç'un kitabında 71. sayfaya dikkat çekmek istiyorum 'bir yandan, yetenekli bir subay iken, bir yandan kaygılı, hasta, alkolik bir hainim' içinde bulundğu durumu böyle anlatıyor. Suç isnat etmek için delil yaratmak suçtur. bu kişinin getirdiği maskeler bakımından huzurunuzda suç duyurusunda bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

‘BU ŞEKİLDE NASIL YARGILAMA YAPACAĞIZ’

Avukat Tora Pekin de şunları söyledi: "Meslektaşlarımın sözlerine ve reddi hakim taleplerine katılıyorum. Bu konuyla ilgili bir iki husus sunacağım. CMK konusunda herkes kendi argümanını iletir ama kuşkusuz ki sözüyle bağlı olmamız gerekir. 58. maddenin ilgili bölümü çok kısa, tanığın dinlenmesi sırasında ses ve görüntü aktarımı yapılır. Bu sizin ifadeden sonra bize oluşan ses ve görüntü (ifade belgesini gösteriyor). Diğer bir duruşma duruşmadaki ressamların kanuna aykırı olduğunu belirterek yasakladınız. Ama CMK'da bu da belli Her tür yazılı veya görüntüşü kayıt alınan nakil imkanı olan aletler kullanılamaz. Ama bu kağıt ve kalem. Mesele yorum değil. Mesele sizin Türkçe sözcükleri ve anlamlarına aykırı kullanımız. Bu şekilde nasıl yargılama yapacağız? İkinci bir sorun soru sorma yasağı. Tanıklara soru sorarken İlkan Koyuncu'ya "yönlendirici soru sormayın" dediğiniz ama sizin tanıklara sorduğunuz sorular arasında yönlendirici olmayan yok."

SANIK ATALAY: MAHKEME KETENPEREYE Mİ GETİRİLİYOR BUNDAN KAYGILANIYORUM

Sanık Can Atalay "öncelikle redde ilişkin karar vermeniz yetmez, ara karardan rücu talebini çözmeniz gerekir. İkincisi bence dosyadan el çekmeniz gerekir CMK'nın açık hükmü uyarınca. üçüncüsü katılma talebinden kısmen rücu talebinde bulunuldu, karar vermeniz gerekir. Dört, burada bir kişi tutuklu, karar vermeniz gerekir. Fikret abi söyledi, biz buradayız. Herşeyi açıkça söylüyoruz. Özür dilerim bu tabir için, heyetiniz ketenpeleye mi geliyor diye kaygılanıyorum" diye konuştu.

Atalay devamında şu ifadeleri kullandı: "Bir yazı yazdınız dediniz ki Papuç'un ifadesi eksik, tam halini bana yolla ey İstanbul Cumhuriyet BaşSavcılığı dediniz. Aynı gün savcılık yanıt verdi bende başka evrak yok ifadenin tam hali budur diye. Soru 1: Siz bu belgeleri geçen duruşmada neden okumadınız sayın başkan? Tutanakta yok. Ben müdafilere anlatmaya çalıştım ama arada jandarma olduğu için, Arada bir hendek olduğu için, bu salon bir orta çağ suru gibi tahkim edildiği için müdafilerime kaygımı iletemedim ama daha sonra nasıl geldiği belli olmayan bir tam metin tutanağı dosyaya geldi. Öyle ki, mücelle yapıcı ve benim de olduğum fotoğraflar var. Polis önüne fotoğfraf koymuş. Bu düşkün de oradan teşhiste bulunmuş. 15 temmuz önce usulün bir görünümüdür. Bu yüzden ketenpele olabilir diyorum. Evrak ön bürodan verilmiş. Kim vermiş belli değil. Siz mahkeme heyetisiniz. Bu işi çeviren kimse suç duyurusunda bulunmalı, tedbir almalısınız.

‘BU DOSYADAN EL ÇEKMENİZ GEREKİR AKSİ BU MEMLEKETTE BAŞKA BİR HUKUK UYGULANDIĞI ANLAMINA GELİR’

Ön yazısız evrak dosyaya giremez. Ayrıca mahkemenizin takip ettiği usul kabul edilemez. Bir an için kabul etsek bile, sizin dosyadan el çekmeniz gerekir. Ben söylemiyorum İstanbul Ccumhuriyet BaşSavcılığı terör örgütlü suçlar bürosu söylüyor. Hatırlatayım 25 Aralık soruşturması ile ilgili karar. Sayın başkan ben ailemden memnunum. Sayın CumhurBaşkanını ile akrabalık ilişkim olmaması nedeni ile onun akrabaları hakkında yapılan yorum benim hakkımda yapılmıyor. Ben bu ülkenin yurttaşıyım. Sayın Cumhurbaşkanının akrabaları hangi usule tabi ise, ben de o usule tabi olmalıyım tutuklu Kavala da. Bu nedenle sizin dosyadan el çekmeniz gerekir. Aksi bu memlekette bazı kişilere başka bir hukuk uygulandığı anlamına gelir."

MAHKEME HEYETİ REDDİ HAKİM TALEBİNİ REDDETTİ, AVUKATLAR SALONU TERK ETTİ

Mahkeme aradan sonra avukatların reddi hakim talebini reddetti, avukatlar bunun üzerine salonu terk etti. Bu sırada izleyiciler alkışlamaya başladı, mahkeme izleyicilerinn dışarıya çıkarılmasına karar verdi. Salon tamamen boşaltıldı. Heyet kısa bir ara verdi. Aradan sonra sanık Osman Kavala, Papuç’un ifadelerine karşı beyanda bulunmaycağını belirtti.

Diğer sanıklar da müdafiileri olmadan beyanda bulunmayacaklarını belirtti. Savcı dosyanın geldiği aşama itibariyle mütalaayı hazırlamak üzere cumhuriyet başsavcılığına süre verilmesini talep ediyoruz. Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar