Gezi Davası’na çağrı: Yargılamaya çalışanlar, yargılanacak

Gezi Davası’na çağrı: Yargılamaya çalışanlar, yargılanacak
21 Mart’ta görülecek Gezi Davası öncesi bir araya gelen emek ve meslek örgütleri, 'Lekelenmek istenen Gezi’nin gerçek tarihine sahip çıkmaya çağırıyoruz' dedi.

Taksim Dayanışması, Gezi Davası’nın 21 Mart’ta görülecek 5’inci duruşması öncesi Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm’ün yanı sıra çok sayıda emek ve meslek örgütü temsilcisi katıldı. Toplantıda açıklamayı Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Akif Burak Atlar okudu. 
 
"Gezi ülkemizin toplumsal tarihinin en parlak ve onurlu sayfasıdır" diyerek sözlerine başlayan Atlar, "Gezi Direnişi Anayasal bir zeminde gerçekleştiği yargı kararlarıyla iki kez tescil edilmesine rağmen hukuka ve gerçeğe aykırı, tümüyle mesnetsiz iddialarla üçüncü kez yargılanmak isteniyor. Toplumsal muhalefetin en temel hak ve talepleri suç unsuru gibi gösterilmek, barışçıl direnişin tarihsel ve meşru gerçekliği ısrarla çarpıtılmak, karalanmak isteniyor" dedi.

DİRENİŞ DEVAM EDİYOR

Gezi’yi yaratanların yargılanamayacağının altını çizen Atlar, "9 yıl geçti, ancak Gezi Direnişi tüm berraklığıyla, tüm haklılığıyla var olmaya devam ediyor. Ama bugün tüm dünyada kabul gören bu haklılığa rağmen, Taksim Dayanışması’ndan kent, demokrasi ve hukuk emekçisi arkadaşlarımız Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’ın da aralarında yer aldığı itham edilenler şahsında, ülkemizin 80 kentinde Gezi’ye katılarak, Anayasal haklarını kullanan, demokrasiye güç vermiş milyonlarca yurttaşımız bir kez daha haksızca yargılanmak isteniyor" diye belirtti.

ÖLDÜRENLER YARGILANMALI

Yargılamayla Gezi’nin yarattığı değerlerin unutturulmak istendiğini ifade eden Atlar, "Bu şarkıyı susturmak için iktidar sahiplerinden güç alan, hukuk ve kural tanımaz polis şiddetinin yaşamlarımızı nasıl kararttığını unutmuş değiliz. Gezi sürecine dair dava edilmesi, yargılanması gereken birileri varsa, amansızca ve kural tanımadan işte bu ölümlere ve yaralanmalara neden olanlardır" ifadelerini kullandı.

GEZİ’YE SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

Atlar, açıklamanın devamında şöyle dedi: "Ülke tarihinde bir onur sayfası olarak yer alan Gezi Direnişi’ni, bu ülkenin geleceğine sahip çıkan demokrasi ve özgürlük çığlığını, karalama çabasından artık vazgeçin. 2013’ün Haziranı’nda Gezi Parkı’ndaki o rengarenk dayanışmacı anlayışı sahiplenen tüm yurttaşları, özgürlük ve demokrasi talebiyle ülkemizin geleceğine umut olan tüm kurumları, ‘terör, darbe, dış güçlerin oyuncağı’ gibi asılsız ithamlarla lekelenmek istenen Gezi’nin gerçek tarihine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Çünkü zeytinlerin, derelerin, doktorların, gazetecilerin, avukatların, öğrencilerin, akademisyenlerin, kadın hareketinin, lgbti+ların yanında hep birlikte kol kola girip baskılara karşı direnmeye devam etmenin yolu, kısacası demokrasinin yolu Gezi’nin gerçek tarihine sahip çıkmaktan geçiyor." 

'AKP KABUL ETSİN YA DA ETMESİN'

Ardından konuşan Mühendis ve Mimar Odaları Birliği  (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yargılananların sadece demokratik bir eylem içerisinde oldukları için cezalandırılmak istendiğini söyledi. Koramaz, "Arkadaşlarımızın mücadelesini ve ismini TMMOB olarak asla kirlettirmeyeceğiz. Onların onurlu mücadelesine sahip çıkacağız. Yıllardır kanunsuzlukla sürdürülen bu sürecin tek bir nedeni vardır; AKP yıllardır baş edemediği Gezi’den kaçmak için bir hukuk karikatürü yaratmak istiyor. AKP kabul etsin ya da etmesin Gezi bu ülkenin gerçekliğidir" dedi. 

'GEZİ ONURDUR'

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu Sözcüsü Mesut Mike, Gezi eylemleri sırasında yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başladı. Gezi’nin farklı insanların bir araya gelerek, bir arada durabileceğini gösterdiğini belirten Mike, "Gezi sürecinden aldığımız enerjiyle bir araya gelip hep birlikte AKP-MHP iktidar bloğunun bütün uygulamalarını boşa çıkaracak, güçlü dayanışmayı örmemiz gerekiyor. ‘Gezi onurumuzdur’,  ‘Çocuklarımıza bırakacağımız onurlu geleceğimizin simgesidir’ diyoruz" diye belirtti.

İstanbul Tabip Odası Denetleme Kurulu üyesi Nazmi Algan da, Tabip Odası olarak Gezi’de başından itibaren yer aldıklarını dile getirerek, o dönem yaratılan dayanışma ruhunun yeniden oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Algan, "Hekimler olarak bu davayı takip ettik. Elimizden gelen desteği vermeye çalıştık. Bundan sonra da buna devam edeceğiz. Gezi’nin bir onur olduğunu hiç unutmayacağız" ifadelerini kullandı.

'YARGILAYANLAR BİR GÜN YARGILANACAK'

Son olarak yargılanan isimlerden mimar Mücella Yapıcı konuştu. Çok öfkeli olduğunu belirten Yapıcı, şöyle devam etti: "Bizler ve Osman Kavala üzerinden bir sürü kesime göz dağı veriyorlar. Madem öyle bizde; Gezi’nin güzel haline yakışır, dimdik ayakta olacağız. Size söz veriyoruz; bizim için endişelenmeyin. Biliyoruz ki Gezi, bu ülkenin hiç sönmeyen umut ateşidir. 8 çocuğumuzun, gözlerini kaybedenlerin, psikolojik olarak travmaya uğrayan herkesin, bir gün bizi yargılamaya çalışanları yargılayacağı günleri de görecek kadar yaşamaya da söz verdim." 
 
Konuşmaların ardından sinevizyon gösterimiyle toplantı sona erdi. 

Öne Çıkanlar