Giresun'da sel felaketi: 6 ölü, çok sayıda kişi de kayıp

Giresun'da sel felaketi: 6 ölü, çok sayıda kişi de kayıp
Şiddetli yağış dolayısıyla sel ve heyelanların yaşandığı Giresun'da 1'i asker 6 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Giresun'da sel ve heyelan nedeniyle 6 yurttaş hayatını kaybetti. Çok sayıda yurttaşı arama çalışması devam ediyor.


Canlı Blog

15.40

ÖLÜ SAYISI 6'YA YÜKSELDİ
Tirebolu-Doğankent yolunda içinde 5 jandarma personelinin bulunduğu aracın menfezin çökmesi sonucu dün dereye düştüğü bölgede sabahtan bu yana yapılan arama çalışmaları neticesinde 2. jandarma görevlisinin de cansız bedeli bulundu. 

Olay yerinden 4 km ileride dere yatağında bulunan jandarma uzman çavuşun kimliği ile ilgili bilgi verilmezken, şehit sayısı 2'ye, yaşamını yitirenlerin sayısı ise 6'ya yükseldi. Kayıp 10 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

15.40

ÖLÜ SAYISI 5'E YÜKSELDİ

Tuzla'daki Desan Tersanesi'nde Yeni Deniz Sistemleri Teslim Töreni'ne katılan Erdoğan, Giresun'daki sel ve heyelanda 5 yurttaşın yaşamını yitirdiğini söyledi. Erdoğan, "İlk aldığımız haberlerde 5 ölümüz var. Yaralılarımızın sayısı 12 civarında. Kurtarılanlar 150'ye yakın. Aynı zamanda Rize'de de sel felaketi var, benim ilçem de dahil. Allah ölenlerimize rahmet eylesin, yaralılarımıza şifalar versin. Devlet olarak tahribatı hep birlikte aşarız" ifadelerini kullandı.

SOYLU: 1'İ ASKER 4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

10.20: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Giresun'dan açıklama yaptı. Soylu'nun yaptığı açıklamaya göre 1'i asker, 4 kişi hayatını kaybetti. Dereli, Doğankent ve Yağlıdere'de hasarın büyük olduğunu söyleyen Soylu, 133 yurttaşın kutarıldığı, 3 yurttaşın kurtarılmayı beklediği bilgini verdi. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Şehrin silueti değişti" yorumunda bulunurken, yurttaşların yağışa karşı önlem almadığını savundu.

Öte yandan 138 köy yolunun da ulaşıma kapandığı öğrenildi.

MAHSUR KALAN YURTTAŞLAR VAR

08.30: İçişleri Bakanı Soylu, Giresun'da meydana gelen sel felaketiyle ilgili açıklama yaptı. "Bir asker ve 2 vatandaşın cansız bedenine ulaşıldı" dedi.

Giresun’da yaşanan sel felaketine ilişkin AFAD İl Müdürlüğü’ndeki Hasar Tespit ve Koordinasyon Toplantısı’na katılan Soylu, toplantı sonrası şu bilgileri paylaştı:

"-Tirebolu-Doğankent yolu kapalı. Ve maalesef Tirebolu-Doğakent yolu üzerinde, içerisinde beş jandarmamızın bulunduğu araç bir menfezde suların içinde gömülü olarak kaldı. Bir askerimizin ve iki vatandaşımızın cansız bedenine ulaşıldı.

-Şu anda kayıp olduğunu bildiğimiz altı kişi daha var. Tirebolu’da bir kişi, Çaldağ’da üç kişi, Espiye’de bir kişi, Dereli Akkaya Köyü’nde bir kişi olmak üzere altı kişinin de kayıp olduğu ihbarını aldık. Bunun ötesinde bu bahsettiğim ilçelerin köylerinden bilgi aldıklarımız var, alamadıklarımız var.

İL MECLİS ÜYELERİNİN DE OLDUĞU 20 KİŞİ MAHSUR

-Yayladan dönen İl Genel Meclisi üyelerimizin de içerisinde bulunduğu toplam 20 kişi, sekizi bir noktada, diğerleri başka bir noktada olmak üzere şu anda onlar da mahsurlar ve onlara da ulaşılamıyor.

Bu 20 kişiye ulaşılamamasının sebebi, en son 10 dakika önce konuştuğumuzda 3 kilometrelik bir mesafe kaldığı söylendi. Bulundukları yerin hem sağında hem solunda heyelan düştü ve o heyelanın tam ortasında kaldılar. Onlara da ulaşma çalışmaları devam ediyor.
Yoğun yağış sonrasında Dereli ilçe merkezinde suyun 2 metrenin üzerine kadar çıktığını belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, suyun tüm merkezi etkisi altına alabilecek şekilde yükseldiğini dile getirdi.

Dereli’de bir düğün salonunda mahsur kalan 20 kişiyi de kurtarma çalışmaları sürüyor. Biraz önce güvenli bir yere alındıkları da söylendi ama onlarla ilgili de kurtarma çalışmaları devam etmektedir.


Şiddetli yağış dolayısıyla sel ve heyelanların yaşandığı Giresun'a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Merkezinde yetkililerle görüştü. Soylu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, 22 Ağustos günü sabah itibarıyla Giresun'da başlayan yağmurun öğleden sonra şiddetini artırdığını söyledi.

Meteorolojinin verdiği bilgilere göre yağmurun 137 kilogram yoğunluğa kadar ulaştığına dikkat çeken Soylu, yağışın birçok ilçeyi etkisi altına aldığını anlattı.

Bakan Soylu, birçok ilçede yağmurun etkisiyle oluşan sel ve heyelanların ciddi hasar meydana getirdiğini söyledi.

İlgililerle bir araya gelerek değerlendirme yaptıklarını anlatan Soylu, "Şu anda söyleyeceklerimiz, sabah söyleyeceklerimizin çok altında olabilir çünkü hava aydınlandığı zaman göreceğimiz manzaranın biraz daha maliyetinin yüksek olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

'5 JANDARMA, BİR OPERATÖR KAYIP'

Kapalı olan yolların bulunduğuna işaret eden Soylu, şu bilgileri paylaştı:

"Tirebolu-Doğankent yolumuz şu anda kapalı. Maalesef Tirebolu-Doğankent yolunun üzerinde Doğankent’e giderken bir jandarma aracımız, içerisinde 5 jandarmamızın bulunduğu araç 12. kilometresinde bir menfezde suların içerisine gömülü olarak kaldı. Şu anda Jandarma Bölge Komutanımız orada, arama kurtarma timlerimiz orada, aracı görüyorlar ama ulaşamıyorlar ve yine orada bir iş makinesi, bir ekskavatörde bir operatör de yine maalesef kayıp. Yani Tirebolu-Doğankent yolunda şu anda 5 metrelik bir menfezin çökmesi ile menfezin üzerinden araçların geçmesi esnasında 5 jandarmamız, bir de operatörümüzün kayıp olduğunu söyleyebilirim. Buradaki arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. 40-45 metrelik, bir taraftan 10-15 metrelik mesafe olmasına rağmen, suyun yüksekliği sebebiyle ulaşılamıyor."

'TOPLAM 12 KİŞİ KAYIP'

Bölgede 12 kişinin kayıp olduğu bilgisini paylaşan Soylu, "Tirebolu'da 1 kişi, merkez Çaldağ'da 3 kişi, Espiye'de 1 kişi, Dereli Akkaya köyünde 1 kişi olmak üzere toplam 6 kişinin de kayıp olduğu ihbarını aldık. Toplam 12 kişi kayıp ihbarımız ve kayıp bilgimiz şu anda söz konusu. Bunun ötesinde, bu bahsettiğim ilçelerin bir bölümünün köylerinden bilgi aldığımız var, bilgi alamadıklarımız var ama şu anda muhtarlarla irtibat kuran arkadaşlarımız, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımızın verdiği bilgiler bu noktadadır" dedi. 

YOLLAR KAPANDI

Soylu ayrıca, Giresun Dereli, Espiye, Yağlıdere, Tirebolu, Doğankent, Çaldağ-İnişdibi yollarının ulaşıma kapandığını, son aldığı bilgilere göre Çaldağ-İnişdibi yolunun açıldığını, diğer yolların da açılması için gerekli çalışmaların yapılmaya çalışıldığını anlattı.

Tüm arama kurtarma ekiplerinin seferber edilmiş durumda olduğunu kaydeden İçişleri Bakanı, "AFAD ekiplerimiz çevre illerden şu anda intikal halindeler. Jandarma arama kurtarma timleri hem Ankara'dan hem de Rize'den intikal halindeler. Ankara'dan gelen Samsun'a kadar geldi" ifadesini kullandı.

GİRESUN'DAKİ VATANDAŞLARA UYARI

Bakan Soylu, Giresun'daki vatandaşlara şu uyarıları yaptı:

"Yarın özellikle Çanakçı, Görele ve Doğankent'te 50 ila 100 kilogram yağmur bekleniyor, Meteorolojiden aldığımız bilgiler çerçevesinde. Özellikle Çanakçı'da yağar, o da Görele'yi de etkisi altına alırsa, buradan Görele'deki vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum, dere kenarlarında ve suyun basabileceği noktalarda olmamanız gerekmektedir. Bunu şu anda Görele'deki arkadaşlarımız anons ediyorlar, etmeye de devam edecekler. Yine Çanakçı'daki vatandaşlarımıza da aynı duyuruyu yapmak isterim, Doğankent'e de yapmak isterim."

Suya iyice doyan toprağın sel ve heyelana daha da elverişli hale geldiğinin altını çizen Soylu, "Onun için gerekli tedbirleri hem biz alıyoruz hem de vatandaşımızın bu konuda tedbirli olmasını bir kez daha buradan söylemek istiyorum. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum" dedi.

UZMANI UYARMIŞ, TEDBİR ALINMASINI İSTEMİŞTİ 

2 ay önce Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi, jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, küresel iklim değişimine bağlı olarak Türkiye genelinde artan ısı ve buharlaşmanın beraberinde, havada anormal bir şekilde su buharı biriktiğini belirtmişi bunun Doğu Karadeniz'de sel, taşkın ve heyelanların daha da fazla artmasına neden olacağını belirtmişti. Geçen yıllardan daha fazla heyelan ve sel yağışları yaşanabileceğine dikkat çeken Bektaş, vatandaşların yanı sıra yetkililer ile yerel yönetimlerin tedbirli olması gerektiğini vurgulamıştı. 

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar