Göbeklitepe’de arazi sahipleri işten çıkarıldı

Göbeklitepe’de arazi sahipleri işten çıkarıldı
Göbeklitepe'nin arazi sahipleri gerekçe sunulmadan sessiz sedasız işten çıkarıldı. Arazi sahipleri bu işeten çıkarılmalara tepkili.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Urfa’da bulunan, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe’de arazi sahipleri çalışıyordu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’da Göbeklitepe’de arazi sahiplerine öncelik verileceğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanının bu taahhüdüne rağmen Göbeklitepe’de arazi sahipleri teker teker işten çıkarılmaya başlandı. İddiaya göre, işletme hakkını elinde bulunan kuruluş arazi sahiplerinin yerine dışardan getirdiği elemanları çalıştırmaya başladı.

"CUMHURBAŞKANI SÖZ VERMİŞTİ"

İşten çıkarılanlar arasında kazılarda ortaya çıkarılan yabani hayvan figürlü, "T" biçimli devasa dikili taşların minyatürlerini, taşlara işleyerek Göbeklitepe’de bulunan eserlerin minyatürlerini yapan Mehmet Tarık Yıldız da var. İşten çıkarıldığını sosyal medya hesabından duyuran Mehmet Tarık Yıldız, arazi sahiplerinin asgari ücretle bile çalıştırılmadığını söyledi. Cumhurbaşkanının Göbeklitepe açılışında ‘Buradaki arazi sahiplerine öncelik veriyoruz’ dediğini hatırlatan Yıldız, "Nerede öncelik? İşten çıkartarak mı öncelik veriyorsunuz. Göbeklitepe mağazasında daha önce çalışıyordum hiç bir gerekçe göstermeden bizi işten çıkardılar. Yazıklar olsun. Daha önce bölgedeki turizmciler işletiyor idi. Personel desteğinin çoğunu köyümüze destek olsun diye köy halkından alıyorlardı. Mağazaları belli bir kaliteye getirdiler, dünya kadar masraf ettiler ve bir yıl sonra elinden gerekçe sunmadan aldılar. Bu mu adaletiniz" sözleri ile sitem etti.

"HİÇBİR GEREKÇE SUNMADILAR"

Artı Gerçek’e konuşan Mehmet Tarık Yıldız, Göbeklitepe’de işletmenin Anadolu Kültürel Girişimcilik’te olduğunu söyledi. Anadolu Kültürel Girişimciliğin daha önce Göbeklitepe’de işletme hakkını Adıyaman Turizm firmasına  verdiğini anlatan Yıldız, "Nasıl olduysa bu firmalar anlaşamadılar. Anadolu Kültürel Girişimcilik (AKG) işletmeyi Adıyaman Turizmden aldı. İşletmede de 10 kişi çalışıyorduk. Bunlardan 8 kişiyi işe aldılar. Ben amcamın oğlu Resul’ü hiçbir gerekçe sunmadan işten çıkardılar. 25 kişiyi Urfa merkezden aldılar" dedi.

"GÖBEKLİTEPE SAHİPSİZ KALDI"

Son işten çıkarılmalar ile Göbeklitepe’de çalışanlardan sadece iki arazi sahibi kaldığını anlatan Yıldız, "Arazi sahipleri işten çıkarıldı. Biz bir nevi oranın sahibi gibi koruyorduk. Artık Göbeklitepe bu şekilde sahipsiz kalır. Biz elimden geldiğince güvenliği olsun ziyaretçilere elimizden geldiğinden fazlasını yapıyorduk. Bizim yerimize aldıkları kişiler uzaman da değil. Bu işleten anladıkları da yok. Biz hala neden işten çıkartıldığımızı bilmiyoruz" diye sitemde bulundu.

Öne Çıkanlar