GÖÇİZDER’in hazırladığı mülteci raporu suçlama konusu yapıldı

GÖÇİZDER’in hazırladığı mülteci raporu suçlama konusu yapıldı
GÖÇİZDER’in 8 gündür gözaltında tutulan 22 üye ve yöneticilerine yönetilen suçlamalar arasında derneğin daha önce hazırladığı mülteci raporları da bulunuyor.

Göç İzleme Derneği’ne (GÖÇİZDER) yönelik 3 Haziran’da yapılan ve gözaltına alınan 22 üye ile yöneticisi İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. Emniyette tutulan 22 kişi savcılık ifadeleri alınmak üzere İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.

 Emniyet ifadeleri alınan 22 kişi, derneğin daha önce hazırladığı rapor, kitap, broşür ve çalışmaları ile "örgüte finansman sağlamak" suçlaması yöneltildi. Emniyette ifade işlemleri sırasında GÖÇİZDER’in mültecilerle ilgili hazırladığı raporlar da suçlama gerekçesi yapıldı.

‘BU KİTAPLARI HAZIRLAMAK İÇİN KİMDEN TALİMAT ALDINIZ? SORUSU YÖNELTİLDİ’

Mezpotamya Ajansı’nda yer alan habere göre aynı zamanda derneğin, 1990’lı yıllarda yaşanan köy boşaltmaları sonucu göç ettirilen gayrimüslimler ile Kürtlerin maruz kaldıkları hak ihlalleri, yine 2015 yılında yaşanan çatışmalar sonucu göç etmek zorunda bırakılan yurttaşlar ile kadınların yaşadıklarının yer aldığı çalışmalardan oluşan 3 kitap suçlama konusu yapıldı. Emniyet sorgusunda gözaltındaki kişilere, "Bu kitapları hazırlamak için kimden talimat aldınız?" şeklinde sorular yöneltildi ve bu kitapların "devleti aşağılama" maksadı taşıdığı ileri sürüldü.

TOPLATMA KARARI

Derneğin zorla göç ettirilenlerin yaşadıklarını konu aldıkları kitaplar hakkında, "örgüt propagandası" yaptığı ileri sürülerek toplatma kararı verildi. Toplatma kararı verilen kitaplar şöyle: "90’larda yerinden edilen gayrimüslimlerin göç hikayeleri",  "90’larda yerinden edilen Kürtlerin göç hikayeleri" ile "2015-2016 sokağa çıkma yasakları sürecinde kadınların göç hikayeleri."

NE OLMUŞTU?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında GÖÇİZDER’in Şirinevler’de bulunan derneğine baskın düzenlendi. Baskında derneğin hazırladığı kitaplar ve bilgisayarlara el konuldu. Aynı gün aralarında derneğin eşbaşkanlarının da olduğu 22 GÖÇİZDER üye ve yöneticisi gözaltına alındı. Dosyaya "gizlilik" kararı getirilirken haklarında 4 günlük gözaltı kararı olan 22 kişinin gözaltı süresi 4 gün daha uzatıldı. 22 kişi 8 gün boyunca Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutuldu.

Öne Çıkanlar