Gorbaçov: NATO ve ABD'nin başarısız olacağı baştan belliydi

Gorbaçov: NATO ve ABD'nin başarısız olacağı baştan belliydi
Sovyetler Birliği'nin Afganistan işgaline 1989'da son veren Mihail Gorbaçov, NATO ve ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini 'başarısız olacağı başından belliydi' şeklinde değerlendirdi.

Sovyetler Birliği'nin Afganistan'daki işgaline 1989'da son veren Mihail Gorbaçov, 32 sene sonra NATO ve ABD'nin bu ülkedeki işgalinin benzer şekilde son bulması hakkında "Başından beri belliydi" dedi. 90 yaşındaki eski Sovyet lider,  NATO ve Amerikan güçlerinin Afganistan'da başarı elde etme şansı olmadığını söyledi.

Gazete Duvar'ın RIA ajansından aktardığı habere göre Gorbaçov, "Başarısızlığı daha erken itiraf etmeliydiler. Şimdi önemli olan şey, yaşananlardan ders çıkarmak ve benzer hataların tekrarlanmamasını sağlamak" dedi. "ABD'nin kampanyası, Rusya'nın ilk aşamalarında destek vermesine rağmen, başından beri başarısız bir girişimdi" diyen Gorbaçov, sözlerine şöyle devam etti: "Diğer benzer projelerde olduğu gibi bunun da merkezinde, bir tehdidin abartılması ve hatalı şekilde tanımlanmış jeopolitik fikirler vardı. Buna, birçok aşiretten oluşan bir toplumu demokratikleştirme yönündeki gerçeklik dışı girişimler eklendi."

Sovyetler Birliği'nin son yıllarında Afganistan'da varlığını sürdürmek için kaynak ayırmasını yanlış bulan Gorbaçov, 1989'da asker çekme kararı almıştı.

Öne Çıkanlar