Görevden alınan HDP’li Belediye Eş Başkanı Tamriş’e hapis talebi

Görevden alınan HDP’li Belediye Eş Başkanı Tamriş’e hapis talebi
HDP’li Çınar Belediyesi Eş başkanı Necla Tamriş hakkında katıldığı basın açıklamaları ve gizli tanık beyanları gerekçesiyle 'örgüt üyeliği' iddiasıyla hapis cezası istendi

Görevden alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çınar Belediyesi Eş Başkanı Necla Tamriş ve Eğil Belediyesi Meclis üyesi Bahar Karakaş Uluğ'un "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandıklar dava görüldü. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 5 Nisan 2021 tutuklanan Tamriş ve Uluğ, tutuklu yargılandıkları davanın 16 Haziran'da görülen ilk duruşmasında tahliye edilmişti.

Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı görülen davada Uluğ, kentte 16-17 Mart tarihlerinde yapılan polis operasyonunda aralarında siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu 24 kadınla gözaltına alınıp tutuklandığı için duruşmaya Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses Görüntü ve Bilişim (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

AVUKATI: AYNI SUÇLAMALARLA YARGILANIYOR

Salonda hazır bulunan avukatı Yusuf Çakas, yaptığı savunmada müvekkilinin ayrı bir soruşturmayla tutuklanmasına gerekçe yapılan katıldığı eylem ve etkinliklerden mevcut dosyadan zaten yargılandığını dile getirdi. Bipolar tanısı olan müvekkilinin bağlı olduğu siyasi partinin kararları doğrultusunda hareket edip, yasa dışı hiçbir eyleme katılmadığını vurgulayan Çakas, tutuklama kararının müvekkili ve ailesinin mağduriyetine yol açtığını ifade etti. Çakas, hakkındaki 2022/16872 soruşturma nolu dosyanın mevcut dava dosyası ile birleştirilmesini istediği müvekkilinin kaçma şüphesi bulunmaması nedeniyle tahliyesini talep etti.

DOSYALARI BİRLEŞTİRİLDİ

İddia makamı da mahkemeden Uluğ’un yargılandığı dosyalara dair birleştirme kararı alınmasını ve mütalaa hazırlamak üzerine dosyanın savcılığa gönderilmesi talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, birleştirilmesini kabul ettiği karar dosyaların mütalaa hazırlanmak üzere savcılığa gönderilmesini kararlaştırarak bir sonraki duruşmayı 3 Haziran’a erteledi.

TAMRİŞ HAKKINDA CEZA TALEBİ

Uluğ’un ardından görevden alınan HDP'li Çınar Belediye Eş Başkanı Necla Tamriş’in yargılandığı dava görüldü. Tutuksuz yargılanan Tamriş’in katılmadığı duruşmada avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu.

Duruşmada iddia makamı Tamriş hakkında tamamladığı mütalaasını mahkeme heyetine sundu. Mütalaada katıldığı basın açıklamaları, dijital materyaller ve gizli tanık beyanlarına dayanılarak Tamriş’in "örgüt üyeliği"nden cezalandırılmasını istenildi.

Avukat Çelebi, esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunma yapmak üzere süre talebinde bulundu.

Talebi kabul eden mahkeme, Tamriş hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verip, duruşmayı 8 Haziran tarihine erteledi. (MA)

Öne Çıkanlar