Gözaltında ‘kızının cenazesini kim yıkadı’ sorusu

Gözaltında ‘kızının cenazesini kim yıkadı’ sorusu
MEBYA-DER operasyonunda gözaltına alınanlara, 'Garê harekatında yaşamını yitiren HPG’liler, Garzan Mezarlığı, derneği kimin açtığı, cenazeyi kimin yıkadığı' gibi sorular soruldu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, 27 Şubat ve 3 Mart’ta Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’ne (MEBYA-DER) yönelik yapılan baskınlarda, derneğin eşbaşkanları Şehmus Karadağ ve Yüksel Almas’ın bulunduğu 29 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan şimdiye kadar 7 kişi "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklanırken, 8 kişi adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan 14 kişi ise bugün adliyeye sevk edildi. 
 
MEZARLIK FAALİYETİ
 
Gözaltına alınan MEBYA-DER yönetici ve üyelerinin, "susma" haklarını kullanmak istenmesinin "örgütsel tavır" olarak değerlendirildiği belirtildi. Derneğin faaliyetleri ile suçlanan dernek üyelerine savcılıkta, "Çocuklarıyla ilgili basına neden ve kime konuştukları, Garê harekatında yaşamını yitiren HPG’liler, Garzan Mezarlığı ile ilgili bir faaliyette bulunup bulunmadıkları" konularında sorular yöneltildiği kaydedildi. 
 
'DERNEĞİ KİM AÇTI'
 
Dün akşam serbest bırakılan dernek üyesi Aysel Pehlivan, emniyette gözaltında 6 gün boyunca polislerin kendisine, "MEBYA-DER’i kim, neden açtı? Örgüt propagandası yapmak için açılmış bir derneğe neden gidiyorsunuz? Sorumlunuz kim? Yaşamını yitiren kızının cenazesini kim getirdi? Cenazeyi kim yıkadı?" şeklinde soruların sorulduğunu belirtti. (MA)

Öne Çıkanlar