Gözler Jackson Hole toplantılarında: Doların rotasını Powell'ın mesajları belirleyecek

Gözler Jackson Hole toplantılarında: Doların rotasını Powell'ın mesajları belirleyecek
Para piyasaları Fed yetkililerinin tahvil alım programına ilişkin açıklamalarını izliyor. Özellikle Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün Jackson Hole'de yapacağı konuşma önemli olacak.

ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "faiz indirimi" çağrısının para piyasalarında yarattığı gerilim ile ağustos ayı başında 8.6746 liraya kadar yükselen dolar son günlerde küresel piyasaların etkisiyle geri çekiliyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aylık 120 milyar doları bulan tahvil alım programına odaklanan yatırımcılar, bu konuda atılacak adımları takip ediyor.

Tahvil alım programının devam etmesi, doların zayıf seyri açısından belirleyici olurken, programın yakın dönemde sona ereceğine ilişkin emareler de küresel ölçekte nakite dönüşü hızlandırıyor. Bu da gelişen ülkelerden sermaye çıkışını artırırken, doların da güçlenmesine neden oluyor.

Dün en yüksek 8,4032 ve en düşük 8,3480 seviyelerini gören dolar/TL, günü de önceki kapanış seviyesinin yüzde 0,2 üzerinde 8,3926'dan tamamladı. Dolar/TL, bugün 8,39 seviyelerinde işlem görüyor. Euro/TL, yatay seyirle 9,85'lerde.

Dolar endeksi, dün 92,8-93,1 bandında hareket etmesinin ardından bugün yüzde 0,1'lik azalışla 93 kritik eşiğinin hemen altından işlem görüyor. Dün dört günlük yükselişine ara vererek yüzde 0,2 değer kaybeden euro/dolar paritesi, bugün yüzde 0,1'lik artışla 1,1770 seviyelerinde.

Günün devamında Fed Başkanı Jerome Powell'ın saat 17.00'de Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu'nda yapacağı konuşma piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

TOPLANTI ONLINE OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Para piyasaları Fed yetkililerinin tahvil alım programına ilişkin açıklamalarını dikkatle izliyor. Özellikle Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün Jackson Hole'de yapacağı konuşma bu bakımdan önemli olacak.

Bazı ekonomistler salgın ortamı devam ettiği için Jackson Hole toplantılarının online yapılacak olmasının bile varlık alım programının devamı için yeterli gerekçe olduğunu da ifade ediyor.

Piyasa dostu olarak bilinen Fed yetkililerinin tahvil alım programının devam edeceğine yönelik açıklamaları bu hafta doların zayıflamasında etkili oldu. Ancak, yatırımcının endişeleri de giderilemedi.

FED'İN ŞAHİN İSİMLERİ PİYASALARI TEDİRGİN ETTİ

Piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell'in açıklamalarına odaklanırken, iki Fed yetkilisi kritik mesajlar verdi. Kansas City FED Başkanı Esther George ABD Merkez Bankası'nın ‘tapering'e (varlık alımı azaltımına) çok geç olmadan başlaması gerektiğini söyledi. Benzer biçimde St. Louis Fed Başkanı James Bullard da tahvil alım programının azaltılmaya başlanması gerektiğini dile getirdi. Fed'in şahin isimlerinin arka arkaya yaptığı açıklamalar piyasalarda tansiyonun artmasına neden oldu. 

BIDEN'IN DANIŞMANLARI POWELL'I ÖNERMEYİ DEĞERLENDİRİYOR

Öte yandan, Bloomberg News’un konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, ABD Başkanı Joe Biden’in danışmanları Jerome Powell’ı yeniden Fed Başkanlığı için, Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard’ı da Başkan Yardımcılığı için aday göstermeyi değerlendiriyor.

Kaynaklar, Biden’in kişisel kararını henüz vermediğini ve sonbahara kadar karar verebileceğini bildirdi.

Powell’ın ikinci kez Başkan adaylığına Beyaz Saray da sıcak bakıyor. Önceki günlerde Hazine Bakanı Janet Yellen’in de Başkanlık için Powell’ı desteklediği belirtilmişti.

Powell’ın yeniden Başkanlığa, Brainard’ın da Başkan Yardımcılığına getirilmesinin liberal Demokratları memnun edeceği belirtiliyor. Powell’ın ikinci kez Başkan olması, ekonomide enflasyon ve delta varyantı risklerinin olduğu bir ortamda para politikasında devamlılık anlamına gelebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar