Gri pasaport skandalı kapatılıyor mu?

Gri pasaport skandalı kapatılıyor mu?
Almanya'dan memleketine kadar gelen şüpheli Ersin K., burada tutuklandı. Tutuklu üç şüphelinin yakınları suçun bu kişilerin üzerine yıkılarak dosyanın kapatılmasından endişeli.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK- Türkiye'de Malatya Yeşilyurt ile Ordu Korgan belediyeleri başta olmak üzere pek çok kentten ‘Gri Pasaport’ olarak bilinen hizmet pasaportlarıyla Almanya'ya insan kaçakçılığı yapıldığı 2021 yılında ortaya çıkmıştı.  İnsan kaçakçılığının odağında ise Almanya’da yaşayan Ersin K. vardı. Almanya vatandaşı olan Ersin K. adına kayıtlı olan şirket aracılığı ile çok sayıda kişinin Almanya’ya götürüldüğü, bunların geri dönmediği haberleri basına yanmıştı. Gri Pasaport yöntemi ile çok sayıda kişinin götürüldüğü Almanya’da olaya ilişkin başlatılan soruşturmada, Türkiye'de 29 belediyenin karıştığı gri pasaportla insan kaçakçılığı yapmakla suçlanan Ersin K. 900 Euro para cezasına çarptırılmıştı. Gri pasaport olayının Türkiye’deki ayağında olduğu belirtilen Bingöl’ün Genç İlçesi, Servi Beldesi eksi başkanı Ali A. ise gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.  

SUÇLAMA: GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI
Almanya vatandaşı olan Ersin K.’nin Haziran ayı başında Bingöl’e gelmesi ile yeni bir gelişme yaşandı. Yaklaşık 2 hafta gibi bir süre kentte olan Ersin K gözaltına alındı. O sırada gözaltına olan bir başka isim ise Bingöl’ün Genç İlçesi, Servi Beldesi eksi başkanı Ali A.’ydı. Soruşturmanın yürütüldüğü Malatya’ya götürülen iki isim 22 Haziran’da tutuklandı. Bu iki isim yanı sıra Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir K’da tutuklanarak cezaevine gönderildi. +Gerçek’in edindiği bilgilere göre gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Ali A., Bekir K. ve Ersin K’ye yöneltilen suçlama "Göçmen kaçakçılığı". Tutuklamaya gerekçe olarak gösterilen delillerin başında ise HTS kayıtları geliyor. 

SORUŞTURMA GENİŞLETECEK Mİ?
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma gizli olduğu için dosya içeriği ile ilgili pek bilgi bilinmiyor. Gri pasaport olayının basına yansımasının ardından Malatya Vali Yardımcısı Mehmet Gödekmerdan ve Malatya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Ahmet Cebeci görevden alınmıştı. Ancak en son tutuklamalar 3 kişi ile sınırlı kalması akıllarda soru işareti bırakıyor. 

ERSİN K: HAKKIMDA HERHANGİ BİR İŞLEM YOK
2021 yılında ülke gündeminin en önemli konusu olan gri pasaport olayının merkezinde olduğu belirtilen Ersin K.’nin nasıl bu kadar rahat olduğu en çok merak edilenler arasında. Ersin K. tutuklanmadan önce Bingöl’de yaklaşık 2 hafta geçirdi. Bu süre zarfında akrabalarını ziyaret etti ve bir çok kişi ile görüştü. En son konuştuğu birkaç yakınına +Gerçek ulaştı.  Ersin gelemden önce "Gelirsen başına bir şey gelebilir" şeklinde uyardıklarını anlatan yakınları, "O bunu umursamadı. Onunla ilgili bir durumun olmadığını, Türkiye’de hakkında bir soruşturmanın olmadığını söyledi. Bu konuda kendisine bilgi verildiğini de anlattı. Ama kiminle görüştüğünü, kimin ona bu bilgileri verdiğini bilmiyoruz" diye konuştular.

ERSİN K. GÜMRÜKTE KİMLİK KONTROLÜNDEN NASIL GEÇTİ?
Ersin’in hakkında herhangi bir soruşturmanın olmamasını Türkiye’ye girişte herhangi bir sorunla karşılaşmamasını örnek olarak gösteren yakınları, "Bakın Ersin arabası ile geldi. Gümrükten geçti. Büyük ihtimalle gümrükte kimlik kontrolü, GBT sorgusu da yapılmıştır. Gümrükten rahatlıkla geçen, Bingöl’e kadar arabası ile gelen, burada rahatlıkla dolaşan birinin hakkında mutlaka bir şey yoktu. Demek ki bir işlem yoktu burada. Ne olduysa o buradayken bir şeyler oldu. Bizim aldığımız bilgiye göre önce Ali adındaki kişi gözaltına alınıyor. Sonra Ersin ifadeye çağrılıyor. O da ifade vermeye gidiyor. Gittiği gibi tutuklanıyor" diye anlattı. 

BELEDİYE ÇALIŞANLARI İFADE VERMİŞ
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma gizli. Dosyada kimin yada kimlerin ismi olduğuna ilişkin bilgi yok. Dosyaya ilişkin bir bilgi edinemediklerini ifade eden Ali A’nın yakınları, "Bizde bilmiyoruz. Daha önce gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı.  Ama bildiğimiz kadarıyla Malatya’da ifade verenlerin hepsi Ali’nin ismini vermiş. Hepsi onun üzerine ifade vermiş. Bizim kaygımız Ali’nin kurban seçilerek dosyayı kapatmaları. Madem bu kadar kapsamlı bir olay, bu işi Ali tek başına yapamaz herhalde. Kaldı ki Ali ifadesinde suçlamaları kabul etmemiş. Bu işi bir şekilde bu kişilerin üzerine yıkarak kapatmak istiyorlar olabilirler" sözleri ile kaygılarını dile getirdi. 
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar