Gri pasaportla insan kaçakçılığını fark eden diplomatlar hakkında üç disiplin soruşturması başlatıldı

Gri pasaportla insan kaçakçılığını fark eden diplomatlar hakkında üç disiplin soruşturması başlatıldı
Mehmet Fidan ve eşi Güler Fidan hakkında 10 Mayıs tarihinde soruşturma başlatıldı.

Süheyla KAPLAN 


ARTI GERÇEK- Almanya Hannover Başkonsolosluğu’nda görev yapan muavin konsoloslar Mehmet Fidan ve eşi Güler Fidan hakkında Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’nce olmak üzere üç ayrı soruşturma başlatıldığı öğrenildi. 

Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nden gri pasaportla Almanya’ya gelen kafileden şüphelenerek Ankara’yı uyarması sonrası görevden alındıkları iddia edilen iki diplomat şubat ayının 25’inde merkeze alınmıştı. 

Berlin Büyükelçiliği tarafından diplomat Mehmet Fidan ve eşi Güler Fidan hakkında 10 Mayıs tarihinde soruşturma başlatıldığı ve kendilerine yöneltilen soruları 7 gün içerisinde cevaplandırılmaları gerektiği talimatı verildi.

Berlin Büyükelçiliği tarafından  başlatılan soruşturma kapsamındsa  iplomatlara şu sorular soruldu: 

1.  Yeşilyurt Belediyesi’nin projesi kapsamında Hannover’e gelen ve yurda dönmeyen kişilere ilişkin göreviniz kapsamında edindiğiniz bilgileri medyayla paylaşmadan önce amirlerinizden talimat aldınız mı?

2.  Yeşilyurt Belediyesi’nin anılan projesi kapsamında 45 kişinin yurda geri dönmediğine ilişkin Güler Fidan’ın tespitlerini medyada paylaşmadan önce hiyerarşik silsileti takip ederek Berlin Büyükelçiliğimize ve Bakanlığımızın üst kademelerine ilişkin herhangi bir bildirimde bulundunuz mu?

3.  Başkonsolosun şifreli haberleşmesiyle ilgili sosyal medyada bilgi paylaşmadan önce bu konuda amirlerinizden talimat aldınız mı?

4.  Başkonsolos K.‘nın şahsı telefonuna ait numarayı talimat almaksızın medya mensuplarıyla paylaştınız mı? 

Berlin Büyükelçiliği  tarafından diplomatlara gönderilen yazıda ayrıca şöyle denildi: 

"22 Nisan 2021 tarhinde bir televizyon programında bir gazetecinin Hannover’e Yeşilyurt’tan giden 45 kişilik grubun bilgisinin Hannover Başkonsolosluğa iletildiği, gazetecinin‚ ismini öğrenemediği bir konsolosluk çalışanının listeyi alıp baktığı, listede 94 doğumlu Pervin isimli Suriye vatandaşının Türk vatandaşı yapıldıktan sonra hizmet pasaport verilerek Almanya’ya gidenler arasına alındığı, liste konusunda tuhaflık olduğu şeklindeki bilgi ve iddiaları gündeme getirdiği görülmüştür. 

23 Nisan 2021 tarihinde ise, Güler Fidan’ın Yeşilyurt Belediyesi grubuyla gelenlerin geri dönmediği konsunda Başkonsolos K.‘nın defalarca uyardığını, konunun insan kaçakçılığı ile ilgili olduğunu ısrarla anlattığını, ivedi bir şekilde konunun Bakanlığımıza aktarılması için şifreli bir yazı hazırladığını, Başkonsolostan 2021 Ocak-Şubat ayında telgrafı çekmek için talimat beklediğini, bununla birlikte Başkonsolosun telgrafı çektirmediği, aksine her nedense Başkonsolosun sizi apar topar merkeze çektirdiği, 'durumu Türkiye’ye aktaracağız' şeklindeki iddalarınızı Facebook hesabından paylaştığınız görülmüş, sözkonusu paylaşıma atıfla sizin ve eşinizin adlarına da yer verilmek suretiyle‘ gri pasaport kaçakçılığı için Ankara’yı uyaran iki diplomat merkeze‘ çekildi şeklindeki haberlere birçok haber sitesinde yer verilmiştir.

Bu olaylar çerçevesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 124.‘üncü ve müteakip maddeleri uayarınca hakkınızda disiplin soruşturması başlatılması uygun görülmüştür" denildi. 

‘BAŞKONSOLOSU DEFALARCA UYARDIK’

Mehmet Fidan, bir süre önce şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, eşi ile birlikte merkeze alınmalarının nedeni olarak gri pasaport skandalını göstermişti.

Fidan paylaşımında "Eşim Muavin Konsolos Güler Fidan, 2020 yılının son aylarında Malatya Yeşilyurt Belediyesi aracılığıyla gelen "gri pasaport" sahibi 45 kişilik kafileden şüphelendi ve olayı mercek altına aldı. Daha sonra, Almanya'ya gelenlerin geri dönmediklerini sistemden tespit ederek, Başkonsolosu defalarca uyardı.

Konunun insan kaçakçılığı ile ilgili olduğunu ısrarla anlattı ve hem Ankara'ya hem de Almanya'daki 13 Başkonsolosluğa dağıtımlı bir mesajla, ivedi bir şekilde konunun Dışişleri'ne iletilmesi için bir yazı hazırladı. Başkonsolos mesajı sürüncemede bırakıp ocak-şubat aylarında eşimi merkeze çekmek için talimat beklediği şifreli mesajı, maalesef, merkeze çektirmedi ve aksine, her nedense, alelacele ve apar topar bizi merkeze çektirdi. Türkiye'ye anlatacağız. Zira, kurumun içinde bizi boğuyorlar. Buna daha fazla izin vermeyeceğiz" şeklindeki ifadeleri basında yer almıştı. 

Öne Çıkanlar