Suudi Yetkili:O bize geldi. Herhangi bir ticaret bizim şartlarımıza göre olacak

Suudi Yetkili:O bize geldi. Herhangi bir ticaret bizim şartlarımıza göre olacak
Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti dış basının da gündeminde yer aldı. Ziyareti analiz eden Guardian ekonomik ihtiyaçlara işaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul’da öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın davasının devrinden üç hafta sonra Suudi Arabistan’a düzenlediği ziyaret içeride olduğu kadar dış basında da yerini buldu.

Muhalefet bu ziyareti  Türkiye’nin döviz girdisi yaratma ihtiyacı nedeniyle atıldığını belirterek eleştirmişti. Ayrıca rezervleri eriyen Merkez Bankası’nın görüşmeleri devam eden swap anlaşmaları arasında Suudi Arabistan’ın da yer almasına da dikkat çekmişti.

Guardian’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Martin Chulov'un ziyareti analiz eden yazısında 4,5 yıl sonra düzenlenen ziyarette Türkiye’nin ekonomik büyüme ihtiyacının ağır bastığının altı çizildi.

Analizde ayrıca Kaşıkçı cinayetinin hiç gündeme gelmediğine de dikkat çekti.

Chulov, Erdoğan ve Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı bir araya getiren görüşmede ‘garip kucaklaşmalar ve sahte gülümsemeler‘ olduğuna işaret etti. "Geride kalan üç senede bu iki lideri aynı odada görmek düşünülemezdi" dedi.

Analizde Suudi Arabistanlı bir yetkilinin görüşleri de aktarıldı. Aktarılana göre Suudi yetkili şunları söyledi: "Onun (Erdoğan’ın) bize, bizim ona olduğundan daha çok ihtiyacı var. O bize geldi. Duruşu ona milyarlara mal oldu. Herhangi bir ticaret bizim şartlarımıza göre olacak."

Öne Çıkanlar