‘Gül, Davutoğlu ve Babacan’dan ümidim yok belki Arınç anlatır’

‘Gül, Davutoğlu ve Babacan’dan ümidim yok belki Arınç anlatır’
Korkusuz yazarı Ahmet Takan: 1 Mart tezkeresinin reddedilişi sırasında çok kirli pazarlıklara şahit oldum. Belki Arınç anlatır

Korkusuz yazarı Ahmet Takan, bugün kaleme aldığı "Tezkere hangi yabancı güç için çıkarıldı" başlıklı yazısında "1 Mart tezkeresinin reddedilişinin perde arkasında olup bitenleri, tüm gerçekleri maalesef Türkiye kamuoyu bilmiyor. Herkes kendine oradan bir kahramanlık payı çıkardı ve hâlâ onun ekmeğini yemeye devam ediyorlar" dedi.

Takan sözlerine; "TBMM Başkanı ve o kritik oturumu yöneten Bülent Arınç belki bir gün çıkar gerçekleri kamuoyuna anlatır. Abdullah Gül, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu’ndan ümidim yok çünkü…" diyerek devam etti.

Takan'ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

Irak ve Suriye’ye asker göndermeyi içeren tezkerenin süresi, CHP ve HDP’nin "hayır" oylarına karşı AKP, MHP ve İYİ Parti’nin "evet" oyları ile 2 yıl daha uzatıldı.  Meclis Genel Kurulu’nda tezkere görüşmeleri sırasında hararetli tartışmalar yaşandı. Torba haline getirilen tezkerenin içine son anda sokuşturulduğu belli olan "Yabancı Silahlı Kuvvetlerin Türkiye’de Bulunması" maddesi izaha muhtaç olduğu kadar oldukça tehlikeli.

Meclis’teki hararetli tartışmaları izlerken aklıma 1 Mart 2003 Irak tezkeresi geldi. Başbakan baş danışmanı olarak görev yaptığım o günlerde çok kirli pazarlıklara şahit olmuştum. Ve bir kez daha altını kırmızı kalemle çizerek söylüyorum; 1 Mart tezkeresinin reddedilişinin perde arkasında olup bitenleri, tüm gerçekleri maalesef Türkiye kamuoyu bilmiyor. Herkes kendine oradan bir kahramanlık payı çıkardı ve hâlâ onun ekmeğini yemeye devam ediyorlar!.. Bugünlerde bazı doğruları kıyısından da olsa dile getirmeye başlayan o dönemin TBMM Başkanı ve o kritik oturumu yöneten Bülent Arınç belki bir gün çıkar gerçekleri kamuoyuna anlatır. Abdullah Gül, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu’ndan ümidim yok çünkü… O dönem İngiltere Başbakanı olan ve Abdullah Gül ile sıkı görüşen Tony Blair’in anıları yazılıp da Türkiye kamuoyu oradan gerçekleri öğrenirse bu içimde alev alev yanan acıları daha da büyütür!.."

1 MART TEZKERESİ NEDİR?

1 Mart Tezkeresi, AKP hükümetinin, 25 Şubat 2003’te TBMM’ye sunduğu, "Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Yabancı Ülkelere Gönderilmesi ve Yabancı Silahlı Kuvvetlerin Türkiye’de Bulunması İçin Hükümete Yetki Verilmesine İlişkin Başbakanlık Tezkeresi" 1 Mart 2003 tarihinde yapılan gizli toplantıda reddedilmiştir. 

Tezkere, 60 bin kişilik ABD askeri kuvvetinin ve 255 uçak ile 65 helikopterin Türkiye topraklarında konuşlanarak peyderpey Irak’a saldırmak için cephe oluşturmasını öngörüyordu.
Recep Tayyip Erdoğan, daha başbakan olmadan, AKP Genel Başkanı olarak Aralık 2002’de ABD Başkanı Bush’la görüşerek Irak harekâtını kolaylaştıracağının sözünü vermişti. "Biz özveride bulunduk, şimdi taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz" diye demeç vermişti. 

6 Şubat 2003 tarihinde TBMM’ye sunulan "Türkiye’deki askeri üs ve tesislerin yenilenmesi ve geliştirilmesi için ABD teknik personelinin 3 ay Türkiye’de bulundurulması" tezkeresi AKP oyları ile kabul edildi. 

Verilen sözlere inanan ve 6 Şubat 2003 tarihli tezkerenin kabulünden cesaret alan ABD, 522 zırhlı aracı İskenderun’daki limana indirmiş, Mersin’den Diyarbakır’a kadar alanda, depolar kiralamış, kullanacağı tesislerin inşasına başlamıştı.

Ancak 1 Mart 2003’te yapılan gizli oturumda 250 ret, 264 kabul, 19 çekimser oy kullanılmıştır. Ancak, Anayasa’nın 96. maddesinde öngörülen 267 salt çoğunluğa ulaşılamamış, bu durumda, tezkere kabul edilmemiş sayılmıştır.
 

Öne Çıkanlar