Güleda Cankel'in öldürülmeden önceki ifadesi: 'Önce seni, sonra kendimi öldüreceğim' dedi

Güleda Cankel'in öldürülmeden önceki ifadesi: 'Önce seni, sonra kendimi öldüreceğim' dedi
Güleda Cankel'in öldürülmeden önce karakolda verdiği ifade ortaya çıktı. Polisin sanığı sadece otogara götürdüğü o ifadeden 12 saat sonra Cankel öldürüldü.

Isparta'da, Zafer Pehlivan (19) tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Güleda Cankel'in (19) cinayetten 12 saat önce getirildiği polis merkezinde verdiği ifadesi ortaya çıktı.

Savcılık o ifadeden sonra Pehlivan'ı serbest bıraktı. Polis ise otogara kadar götürüp 'şehir dışına çık' dedi. Cankel'in ifadesi 'şikayetçi olmaması' nedeniyle tutuklama tedbiri alınmamış katil 12 saat sonra Güleda'yı öldürmüştü.

Zafer Pehlivan'ın sokak ortasında dövdüğü Cankel'i  "Haydi şikayetçi olsana olabiliyorsan" diye tehdit ettiği ve Güleda'nın 18 Kasım'ın ilk saatlerinde polis ekiplerince getirildiği Isparta Sanayi Şehit Faruk Kaplan Polis Merkezi'nde verdiği ifadeye göre cinayetin işleneceğine dair ifadeler mevcut

"Kapıyı açtığımda Zafer karşımdaydı. Konuşalım diye içeri aldım. Başlarda sakin sakin konuştuk ama sonradan sinirlendi. Boğazımı eliyle sıkıp silkelemeye başladı. Saat 00.30'a kadar 'Önce seni, sonra kendimi öldüreceğim' diyerek tehdit etmeye başladı. Kurtulmak için markete gidelim bahanesiyle Zafer'i dışarıya çıkardım. Markete girip çıktıktan sonra Zafer'den kurtulmaya çalıştım. Birilerini aramak isterken telefonu aldı ve yere vurdu. Telefonum parçalandı. Arkadaşımın yanına gitmek istedim. Zafer engel oldu ve beni kucaklayarak evimin sokağına götürdü. Saat 00.45'te burada beni yumruk ve tekmeyle darbetti. Bağırınca vatandaşlar geldi. Polisi ve 112'yi aramışlar. Zafer beni kıskançlık ve kendisiyle barışmadığım için darbetmiştir. Beni darp, tehdit ettiği ve telefonumu kırarak zarar verdiği için şikayetçi değilim. Zafer'in bir anlık öfkeyle yaptığını düşünüyorum. Bir tedbir kararı istemiyorum."

'TEDBİR KARARI İÇİN ŞİKAYET ZORUNLU DEĞİLDİR'

Öte yandan Cankel'in aile avukatı Alev Öztürk, "Güleda'nın adli muayene raporunda boğazındaki iz, dudağındaki patlak yüzündeki darp izleri çok net bir şekilde bulgu olarak yer alıyor. Polise verdiği ifadesinde Zafer Pehlivan tarafından ölümle tehdit edildiğini net bir şekilde anlatıyor. Sanık ise Güleda'yı istemeden darbettiğini ve pişman olduğunu söylemiş. Bunun üzerine her ikisi ifadesi alındıktan sonra bırakılıyor. Gülede'ya polis merkezinde 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi kapsamında form doldurtuluyor. Tüm bunlara rağmen Zafer Pehlivan serbest bırakılıyor. 6284 sayılı yasa kolluk görevlilerince uygulanmıyor. Bu yasa doğrultusunda kolluk kuvvetleri harekete geçmelidir. Tedbir kararlarının uygulanması için şikayet zorunlu değildir. Bu yasayı uygulamak yerine tartışmaya açanlarda bir şekilde bu cinayetin sorumlusudur" dedi.

'ŞEHİR DIŞINA GÖNDERİLİNCE OLAY BİTTİ Mİ?'

İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı rapor ise geçtiğimiz Kasım ayı ortaya çıkmıştı. Konuyla ilgili Artı Gerçek'e konuşan Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği’nden  Avukat Zelal Ayman, "Adli ve kolluğun baştan sona başarısızlık öyküsü" değerlendirmesi yapmıştı. Ayman mağdur şikayetçi olmasada,"Polisin bu tür saldırı durumlarında ısrarlı bir şekilde yasayı uygulaması lazım. Mağdur istemiyor diye bir şey olamaz kamu davası bu. Dolayısıyla zaten bir suç işlenmiş" değerlendirmesi yapmıştı.

Ayman ihmal soruşturmasına ilişkin, "Polisin polisliğini yapması lazım. Bu adamın ne kadar saldırgan olduğunu, olayı cinayete götüreceğini hiç mi anlayamıyor? Bunlar polis akademisinde hiç mi bir şey okumadılar? Meslek gereği suçluyu tanıma, suçu anlamaları gerekiyor. Kadınlar korkuyor. Güleda korkmuşta olabilir. O istemedi bende koruma vermedim böyle bir şey olabilir mi? Polisin etkin müdahale de bulunması lazım. Sırfı yasa uygulaması diye bir şey olamaz. Yasa bunu söylüyordur; doğrudur. Ama birde müdahale diye bir şey var. Olay nasıl oluş, fail ne diyor, mağdur ne durumda, çevresi ne diyor şeklinde" demişti.

Öte yandan Pehlivan'a yönelik otogara götürme tedbirine ilişkin Ayman,Şehir dışına gönderince olay bitti mi?  Baştan sona olay korkunç. Kadına saldırmış, kadın belki korktu istemedi. Sen orada müdahale edeceksin. Koruma istenilmese dahi durum incelenir buna göre karar verilir. Savcılığın serbest bırakması da skandal. Baştan sona bir başarısızlık öyküsü bu kolluk ve adli süreç adına" ifadelerinde bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar